search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 03:31
MENU CLOSE

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ – Βενιζέλος: «Η παράταξη μας πλήρωσε δυσανάλογα μεγάλο πολιτικό τίμημα» (Video)

21.05.2022 15:44
Benizelos_new

Αισιόδοξος για την πορεία του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εμφανίστηκε από το βήμα του Συνεδρίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για τα θετικά δείγματα γραφής του χώρου, και τις ενθαρρυντικές δημοσκοπήσεις κάνοντας παράλληλα αναφορά στο παρελθόν αλλά και την σκληρή περίοδο του κόμματος. Όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος «η παράταξη πλήρωσε δυσανάλογα μεγάλο πολιτικό τίμημα την περίοδο της οικονομικής κρίσης».

Για το ΠΑΣΟΚ

«Χαίρομαι για τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής και για τις τόσο ενθαρρυντικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη δυναμική και τις δυνατότητες της Παράταξης. Της Παράταξης που πλήρωσε δυσανάλογα μεγάλο πολιτικό τίμημα την περίοδο της οικονομικής κρίσης κυρίως επειδή έδειξε μεγάλη εθνική και κοινωνική υπευθυνότητα και έλαβε δύσκολες και επώδυνες, αλλά αναπόφευκτες αποφάσεις με συνείδηση ιστορικής ευθύνης και με βαθύ αίσθημα πατριωτισμού. Δοκιμάστηκε τότε η ταυτότητα και η συνοχή του χώρου γιατί τέθηκε σε αμφισβήτηση η αίσθηση ότι όλα θα βαδίζουν πάντοτε από το καλό στο καλύτερο. Το κεκτημένο της Μεταπολίτευσης  αποδείχτηκε σε πολλά σημεία ρηχό. Έχει προφανώς και το ΠΑΣΟΚ το δικό του μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.  «Αξίζει άλλωστε να σκεφτούμε γιατί η ενότητα του δικού μας χώρου δοκιμάστηκε πολύ περισσότερο από την ενότητα της άλλης κυβερνητικής παράταξης της Μεταπολίτευσης που είχε πολύ πιο μεγάλες και επίκαιρες ευθύνες για τη σώρευση των αιτιών και την έκρηξη της κρίσης», πρόσθεσε

«Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα κάνει τις σταθμίσεις της και θα συνθέσει το αφήγημα της Παράταξης που θα προταθεί ως το εθνικό αφήγημα της επόμενης περιόδου. Η δημοκρατία κινείται πάντα μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας. Τα πράγματα κρίνονται καταρχάς εκλογικά. Αργότερα όμως κρίνονται ιστορικά. Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη είχε πολλές εκλογικές επιτυχίες και πολλές εκλογικές αποτυχίες στο επίπεδο της συγκυρίας. Περήφανη όμως είναι σήμερα για τη θετική αξιολόγηση της εισφοράς της στο επίπεδο της Ιστορίας. Βέβαια κάθε γενιά ζει τη δική της συγκυρία και θέλει μέσα σε αυτήν τα καλύτερα αποτελέσματα, άμεσα και χειροπιαστά. Ιδίως όταν έχει ταλαιπωρηθεί . Είναι απολύτως εύλογο και φυσικό. Κάθε γενιά γράφει όμως και το δικό της κεφάλαιο στην Ιστορία του τόπου. Και  εκεί σίγουρα όλοι θέλουμε η αυστηρή κρίση της Ιστορίας να είναι θετική. Εύχομαι στην Παράταξη να κερδίσει και τη μάχη της συγκυρίας και τον πόλεμο της Ιστορίας», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία 

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και τη θέση της Ελλάδας στην διεθνή σκακιέρα. 

«Η έμφαση που δίνουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια στην ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές. Στην Ουάσιγκτον κρίνονται ζητήματα κρίσιμα για την ισορροπία δυνάμεων και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Κρίσιμα ζητήματα εθνικής και περιφερειακής ασφάλειας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι δυστυχώς το θερμό εισαγωγικό επεισόδιο μιας πολεμικής κατάστασης που έχει βάθος και θα έχει διάρκεια. Το παγκόσμιο σκηνικό είναι βέβαια πολύ πιο σύνθετο και η μεγάλη εικόνα πρέπει να είναι πλανητική και όχι δυτικοκεντρική. Εφόσον όμως η σύγκρουση αφορά τη δυτική αντίληψη για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα που είναι καθοριστική για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για τις αξίες αλλά και τις οικονομικές, κοινωνικές, θεσμικές και πολιτισμικές συνθήκες που το συγκροτούν, αυτή θα κριθεί στο εσωτερικό των δυτικών δημοκρατιών και ιδίως στο εσωτερικό της αμερικανικής δημοκρατίας. Στις δυτικές  δημοκρατίες  οι στρατηγικές επιλογές στο πεδίο της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής να κρίνονται πρωτίστως  στο πεδίο των εσωτερικών κοινωνικών και πολιτικών  συσχετισμών.  Αυτό μπορεί να φαίνεται ως μειονέκτημα σε σχέση με τα αυταρχικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα, εντέλει όμως είναι το καταλυτικό ιστορικό πλεονέκτημα της δυτικής δημοκρατίας», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

«Η Ελλάδα είναι ευτυχώς χώρα ευρωπαϊκή, μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, χώρα δυτική, Μέλος του ΝΑΤΟ και στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ και πρέπει πάντα με σαφή και καθαρό τρόπο, χωρίς ταυτοτικές αμφιταλαντεύσεις και αμφιθυμίες, χωρίς ενοχές, να κάνει τις επιλογές της. Αυτές  οι δυτικές   στρατηγικές  επιλογές όλες τις κρίσιμες στιγμές καθόρισαν τα διακόσια χρόνια του εθνικού βίου και έφεραν την Ελλάδα στη σημερινή της θέση, που παρά τα προβλήματα, τις αντιφάσεις, τις δυσκολίες και τις ανισότητες είναι διεθνώς η θέση  μιας αναπτυγμένης δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε: 

Για τα ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία παρά τον θόρυβο, την κινητικότητα και την ιδιαιτερότητα που θέλει να προβάλλει,  διαπραγματευόμενη με τις ΗΠΑ,  είναι γεωγραφικά «καταδικασμένη» να  ακολουθήσει εντέλει τη δυτική γραμμή και να λειτουργήσει εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ. Η γεωγραφική της θέση είναι κρίσιμη, αλλά κρίσιμη είναι και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας χωρίς εμείς να έχουμε τον κύκλο των συνοριακών προβλημάτων της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι ισχυρή. Δεν έχει λόγο να είναι ούτε  φοβική ούτε αναβλητική. Πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλει να κινηθεί η ΕΕ είναι στενό, εύθραυστο και αντιφατικό. Οι  δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές επιλογές κρίνονται στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και της πραγματικής πολιτικής. Οι  ανισότητες και οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών και των ομάδων – γεωγραφικών, ιστορικών και οικονομικών-  που αυτά συγκροτούν έχουν έρθει στην επιφάνεια με οξύ τρόπο,  παρότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας το κεντρικό ρεύμα είναι πολύ ισχυρό. 

Για την οικονομία: Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο χάρη στην αναδιάρθρωση του 2012 και στο ελεγχόμενο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του. Δεν πρέπει συνεπώς να επιδεινώνονται τα στοιχεία που το καθιστούν υβριδικό παρά τον μεγάλο όγκο του ως ποσοστού του ΑΕΠ, συνυπολογιζόμενης της ευνοϊκής από την άποψη αυτή συγκυρία του πληθωρισμού.  Τα τρία προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας ήταν εύκολα από δημοσιονομικής πλευράς και γενναιόδωρα από πλευράς κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τώρα τα προβλήματα είναι πολύ πιο έντονα και πιο βαθειά, αλλά τα εργαλεία λιγότερα. 

Για τις εκλογές: Η περίοδος μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, όποτε γίνουν, και η νέα κοινοβουλευτική και κυβερνητική περίοδος, όποια και αν είναι η κυβέρνηση, θα έχει πολλαπλές δυσκολίες. Πολλά ανοικτά μέτωπα. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα.  Οφείλουμε να φέρουμε τη δημόσια συζήτηση και τη χώρα, εντός θέματος. Αν κάτι μας δίδαξε η εμπειρία της οικονομικής κρίσης και η δυσανάλογη πολιτική δοκιμασία της παράταξης, είναι ότι υπάρχουν δυο θεμελιώδεις δημοκρατικές και εθνικές υποχρεώσεις στις οποίες οφείλουν να ανταποκρίνονται όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου: Πρώτον, το εθνικό καθήκον ολοκληρωμένης και ρεαλιστικής αντίληψης της πραγματικότητας σε διεθνές, ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο. Δεύτερον, το εθνικό καθήκον αλήθειας και ειλικρίνειας που έχει πάντα κόστος γιατί πάντα  κάποιοι δεν ανταποκρίνονται σε αυτό και έτσι η  αλήθεια δύσκολα αντιμετωπίζει το ευχάριστο ψέμα ή τις στερεότυπες υπεκφυγές. Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία είναι εγγενή στοιχεία της δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης:

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ – Λοβέρδος: «Στηρίζω το κόμμα με όλες τις δυνάμεις – Στην άκρη οι φιλοδοξίες»

Υπουργείο Εξωτερικών: «Η Τουρκία παραπληροφορεί και υπονομεύει την ασφάλεια και τη συνοχή του ΝΑΤΟ»

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση: «Φανερώνεται τι αποδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15