search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:41
MENU CLOSE

«Top Gun»: Στο σκαμνί ο… Maverick – Μήνυση στην Paramount για πνευματικά δικαιώματα

07.06.2022 13:16
top_gun
credit: Facebook/@TopGunMovie

Μπορεί να είναι θρυλικός ο πιλότος της ταινίας «Top Gun Maverick» και να ενθουσιάζει το κοινό στους κινηματογράφους, αλλά τον… σέρνουν στα δικαστήρια για πνευματικά δικαιώματα.

Η ιστορία αρχίζει το 2018, όταν οι κληρονόμοι του Ισραηλινού συγγραφέα Εχούντ Γιονάι ενημέρωσαν την κινηματογραφική εταιρία Paramount ότι σε δύο χρόνια έληγαν τα δικαιώματα που είχε εξασφαλίσει για να μεταφέρει στον κινηματογράφο το περιεχόμενου ενός μεγάλου άρθρου, που είχε δημοσιεύσει το 1983 ο Γιονάι, με τίτλο «Top Guns».

Ωστόσο, η εταιρία κυκλοφόρησε μόλις φέτος το sequel της επιτυχημένης κινηματογραφικής παραγωγής, που ήδη σπάει ταμεία, χωρίς να έχει κάποια νέα συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα.

Γιατί έκαναν μήνυση οι κληρονόμοι του Ισραηλινού συγγραφέα

Έτσι, η οικογένεια του Ισραηλινού συγγραφέα, του οποίου το άρθρο είχε εμπνεύσει την αρχική ταινία «Top Gun», το 1986, με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ, έκανε μήνυση στην Paramount Pictures για παραβίαση των αυστηρών νόμων για τα πνευματικά δικαιώματα, αφού η εταιρία παραγωγής δεν έκανε καμία ενέργεια για νέα συμφωνία.

Η εταιρία Paramount υποστηρίζει ότι η μήνυση των συγγενών του Ισραηλινού συγγραφέα είναι «άνευ αξίας» και ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει στα δικαστήρια.

Η μήνυση κατατέθηκε χθες (6/6) στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες από την Σος και τον Γιουβάλ Γιονάι, την χήρα και τον γιο του Εχούντ Γιονάι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Paramount δεν αγόρασε εκ νέου τα πνευματικά δικαιώματα του άρθρου του Εχούντ, καθώς τα αρχικά δικαιώματα που είχε εξασφαλίσει έληξαν το 2020. Οι κληρονόμοι του Γιονάι ζητούν αποζημίωση από την Paraμount, χωρίς να διευκρινίζουν το ύψος της και διεκδικούν και μέρος των κερδών από την προβολή της νέας ταινίας.

Στη μήνυση αναφέρεται ότι η σειρά «Top Gun» δεν θα υπήρχε χωρίς «τις συγγραφικές προσπάθειες, τους διαλόγους και την αφήγηση» του Εχούντ Γιονάι.

Τονίζεται ότι ήδη από το 2018 η οικογένεια Γιονάι ενημέρωσε την Paramount ότι τα δικαιώματα που είχε εξασφαλίσει έληγαν μετά από δύο χρόνια και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2020.

«Έκαναν την συνέχεια του “Top Gun” ενώ είχαν χάσει τα πνευματικά δικαιώματα» δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Γιονάι, Μαρκ Τόπεροφ στο BBC.

Η Paramount από την πλευρά τους ανακοίνωσε ότι «οι ισχυρισμοί αυτοί είναι άνευ αξίας και θα υπερασπιστούμε την πλευρά μας με σθένος».

Που θα κριθεί η δικαστική διαμάχη

Η Μίτρα Αχουραϊάν, δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα της βιομηχανίας του θεάματος δήλωσε στο BBC ότι η Paramount σκόπευε να κάνει την παραγωγή της νέας ταινίας το 2018 και να την προβάλει στους κινηματογράφους το 2019, αλλά τα σχέδια καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας.

«Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός σε αυτή την υπόθεση, γιατί η ειδοποίηση για τον τερματισμό των δικαιωμάτων εστάλη με ημερομηνία ισχύος από το 2020», εξήγησε η κ. Αχουραϊάν.

Η ταινία αυτή τη στιγμή είναι τέταρτη σε εισπράξεις, μετά τα «Spider-Man: No Way Home», «Doctor Strange in the Multiverse of Madness» και «Batman».

Η νέα ταινία «Top Gun: Maverick» τις πρώτες 10 ημέρες προβολής έκανε εισπράξεις ύψους 548 εκατ. δολαρίων.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αστυνομικοί άφησαν άστεγο να πνιγεί! Εκλιπαρούσε για βοήθεια και αδιαφορούσαν (video)

Βρετανία: Πύρρειος νίκη για τον Μπόρις Τζόνσον – 148 βουλευτές του έδειξαν την πόρτα της εξόδου (Video)

Μπόρις Τζόνσον: «Ρέστα» με νέα μέτρα μετά την πρόταση μομφής – «Ώρα να συνεχίσουμε τη δουλειά μας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:36