search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:16
MENU CLOSE

Βρετανία: Πύρρειος νίκη για τον Μπόρις Τζόνσον – 148 βουλευτές του έδειξαν την πόρτα της εξόδου (Video)

07.06.2022 09:59
boris_johnson_new

Το χειρότερο σενάριο για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, στην χθεσινοβραδινή ψηφοφορία επί της προτάσεως μομφής θα ήταν να μην συγκέντρωνε τις 180+1 ψήφους και να υποχρεωνόταν σε παραίτηση.

Αυτό που συνέβη ήταν το δεύτερο χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ.

Με την ψήφο εμπιστοσύνης 211 βουλευτών επέτυχε μία πύρρειο νίκη. Οι 148 βουλευτές του, που του έδειξαν την πόρτα της εξόδου υπερψηφίζοντας την πρόταση μομφής, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα.

Ο αριθμός των 148 βουλευτών ξεπέρασε τις προσδοκίες των εσωκομματικών αντιπάλων του Τζόνσον, σύμφωνα με το BBC.

Η ιστορία της Τερέζα Μέι επαναλαμβάνεται

Θεωρητικά ο Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισε ασυλία για 12 μήνες, αλλά η ιστορία έχει αποδείξει ότι η διαδικασία για την αποδόμηση του Βρετανού πρωθυπουργού είναι ήδη προχωρημένη. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η περίπτωση της Τερέζα Μέι, η οποία το 2018 αν και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης αναγκάστηκε να παραιτηθεί ύστερα από 5 μήνες, τονίζει το BBC.

Η ανταρσία με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος ο Τζόνσον είναι μεγαλύτερη από εκείνη που είχε αντιμετωπίσει η Τερέζα Μέι. Ο Μπόρις Τζόνσον πατάει σε σαθρό έδαφος και το ερώτημα τώρα είναι πότε -και όχι αν- θα εκδηλωθεί η νέα κίνηση αμφισβήτησης της ηγεσίας του. 

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Τόριδων και το υπουργικό συμβούλιο του Τζόνσον είναι πλέον σαφές πως δεν συντάσσεται δίπλα του. Υπάρχει έντονη φημολογία ότι ίσως και πέντε υπουργοί του τον καταψήφισαν. Αυτό βεβαίως δεν αποδεικνύεται από την στιγμή που η ψηφοφορία στη Βουλή ήταν μυστική, αλλά και μόνο η συντήρηση αυτών των εκτιμήσεων είναι αρκετή για να τον φθείρει πολύ γρήγορα.

Τι μπορεί να συμβεί από δω και πέρα

Ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος  να παλέψει με κάθε τρόπο για να παραμείνει στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας αμφισβήτησης που εκδηλώθηκε με την χθεσινή ψηφοφορία δεν θα είναι ευνοϊκό.

 Στην πραγματικότητα έχει δύο δρόμους να διαλέξει κάποια στιγμή: είτε θα παραιτηθεί όπως η κυρία Μέι, είτε θα επιλέξει να οδηγήσει τους Τόριδες μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές, όπως ο Τζον Μέιτζορ και να πιει το πικρό ποτήρι της ήττας στις κάλπες, όπως γράφει το Skynews.

Η πρώτη δοκιμασία που έχει μπροστά του ο Τζόνσον είναι οι επαναληπτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου για την ανάδειξη δύο βουλευτών στις περιφέρειες Γουέκφιλντ και Τίβερτον. Τις δύο έδρες είχαν συντηρητικοί βουλευτές, αλλά είναι πολύ πιθανό να χαθούν για το κυβερνών κόμμα, κάτι  που θα είναι πλήγμα για τον πρωθυπουργό.

Υπάρχει όμως κι άλλο ένα ενδεχόμενο: να αναληφθεί πρωτοβουλία για να αλλάξουν οι κανόνες λειτουργίας του κόμματος των Τόριδων, κάτι που άφησε ανοιχτό ο βουλευτής Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, λέγοντας ότι αυτό «τεχνικά είναι πιθανό». Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να εκδηλωθεί μία νέα ανταρσία στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος νωρίτερα από το δωδεκάμηνο της ασυλίας που έχει εξασφαλίσει θεωρητικά ο Τζόνσον, σύμφωνα με το BBC.

Σε κάθε περίπτωση θα διανύσει το επόμενο διάστημα της ηγεσίας του έχοντας να αντιμετωπίσει την λαϊκή δυσφορία λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, την δυσαρέσκεια για τους στόχους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του και  τα ερωτήματα που γεννά η διαχείριση της πανδημίας. Κι όλα αυτά προστίθενται στις αποκαλύψεις για το περίφημο κορονοπάρτι εν μέσω lockdown.

Στην εικόνα της κατακερματισμένης κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόριδων αντανακλάται το αβέβαιο πολιτικό μέλλον του Μπόρις Τζόνσον.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αγοράκι 2 ετών βρήκε το όπλο του πατέρα του και τον σκότωσε με μια σφαίρα στην πλάτη (photo/video)

Η απαγωγή του Μοχάμαντ: Μια πραγματική ιστορία που θυμίζει κατασκοπικό θρίλερ

Τζόνι Ντεπ: Περιζήτητη η δικηγόρος του μετά τη νίκη στο δικαστήριο – «Βροχή» οι προτάσεις για την Καμίλ Βάσκεζ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:08