search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:48
MENU CLOSE

Kορωνοϊός: «Αύξηση κρουσμάτων στο 80% της Ελλάδας», λέει ο Σαρηγιάννης

16.06.2022 07:41
Sarigiannis_new

Φουντώνει πάλι η πανδημία του κορωνοϊού και προβληματίζει επιστήμονες και υγιειονομικές αρχές

Η αύξηση της θετικότητας στο 6,18% (+2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), του δείκτη μεταδοτικότητας Rt στο 0.97 και των ημερήσιων κρουσμάτων, δείχνουν σαφή έξαρση την οποία οι επιστήμονες περίμεναν κανονικά να συμβεί μετά τον Αύγουστο.

«Μέχρι χθες πιστεύαμε πως η διασπορά αυτών των δύο τελευταίων παραλλαγών της Όμικρον (ΒΑ.4 και ΒΑ.5) δεν θα είναι πάρα πολύ μεγάλη ακόμα. Ξέραμε ότι υπάρχουν αναπτύσσονται, αλλά πιστεύαμε πώς δεν έχουν προλάβει να κάνουν μεγάλη διασπορά. Και πιστεύαμε ότι θα δώσουν σημαντική αύξηση από τον Αύγουστο και μετά. Φαίνεται, όμως, ότι μπορεί να συμβεί και νωρίτερα. Το μελετάμε ακόμη, δεν το ξέρουμε», λέει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Τα περίπου 10.500 νέα ημερήσια κρούσματα που σημειώθηκαν χθες Τετάρτη μέσα σε ένα 24ωρο -αν στις 9.288 λοιμώξεις που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, προστεθούν και 1.205 επαναμολύνσεις- ενδέχεται να μην είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Αν η αύξηση οφείλεται στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού, τότε αυτή θα είναι μεγάλη, λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

Από τα περίπου 6 χιλιάδες κρούσματα κατά μέσο εβδομαδιαίο όρο, τα οποία καταγράφονται σήμερα, πολύ γρήγορα θα ξεπεράσουμε μάλλον τα 7 χιλιάδες, σημειώνει ο ίδιος:

«Μπορεί να φτάσουμε τον μέσο όρο των 7 χιλιάδων κρουσμάτων εβδομαδιαίως. Χθες Τετάρτη, φτάσαμε τα 10.500 στην πραγματικότητα, με 9.288 κρούσματα και 1.205 επαναμολύνσεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο ΕΟΔΥ δεν δηλώνει τις επαναμολύνσεις. Προφανώς για να μειώσει τους αριθμούς. Γιατί ο επαναμολυσμένος μολύνει κανονικότατα. Θέλουμε, λοιπόν, να δούμε εάν η αύξηση οφείλεται στην Όμικρον 4 και την Όμικρον 5. Αν είναι Όμικρον 2 θα έχουμε διακυμάνσεις, τα δεδομένα τα ξέρουμε. Αν είναι Όμικρον 4 ή Όμικρον 5 τότε θα υπάρξει έντονη δυνατότητα αύξησης αν δεν πάρουμε κανένα μέτρο προστασίας, με τη γενική χαλάρωση που υπάρχει», σημειώνει ο επιστήμονας.

Διαβάστε επίσης

Φονική πλημμύρα στη Μάνδρα: H ώρα της κρίσης για τους 21 κατηγορούμενους

Καβάλα: Ο δολοφόνος της φαρμακοποιού «σπάει» τη σιωπή του – «Απέτυχα να δώσω τέλος στη ζωή μου» (Video)

Παγκράτι: Συγκλονίζει γειτόνισσα της 36χρονης – «Η κόρη μου της κρατούσε το χέρι, ενώ έπεφτε στο κενό» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:47