search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:52
MENU CLOSE

Τι θα ανακοινώσει ο Πούτιν την Παρασκευή; – Μυστήριο από τα ρωσικά ΜΜΕ (Videos)

16.06.2022 06:00
poutin_new

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν θα εκφωνήσει «μια εξαιρετικά σημαντική και πολύ ενδιαφέρουσα» ομιλία την Παρασκευή, μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, χωρίς να διευκρινίσουν το πιθανό περιεχόμενο της ομιλίας αυτής.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα μιλήσει στο ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όπου συνήθως συγκεντρώνονταν ηγέτες απ΄ όλο τον κόσμο και στελέχη επιχειρήσεων, αν και φέτος εκτιμάται ότι οι συμμετοχές θα είναι λιγότερες λόγω του πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε ότι δυτικοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις σε ορισμένες χώρες και επιχειρήσεις που επρόκειτο να πάρουν μέρος στο Φόρουμ για να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους.

Ανοιχτή γραμμή Μόσχας-Πεκίνου

Στο φετινό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης θα έχει την τιμητική της η Κίνα και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Ζινγκπίνγκ είχαν μία «θερμή και φιλική» τηλεφωνική συνομιλία, συζητώντας το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η τηλεφωνική συνομιλία ήταν «θερμή και φιλική» και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι σινο-ρωσικές σχέσεις είναι σε «άνευ προηγουμένου υψηλό επίπεδο».

Συζήτησαν επίσης την ανάπτυξη των στρατιωτικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, χωρίς να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, συζήτησαν και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον Κινέζο πρόεδρο «να σημειώνει το δίκαιο των ενεργειών της Ρωσίας προκειμένου να προστατεύσει τα σημαντικά εθνικά συμφέροντά της».

Σε κρίσιμη φάση ο πόλεμος

Την ίδια ώρα το CNN επικαλούμενο αξιωματούχους δυτικών μυστικών υπηρεσιών και στρατιωτικές πηγές μεταδίδει ότι ο πόλεμος μπαίνει σε μία κρίσιμη φάση που θα μπορούσε να κρίνει μακροπρόθεσμα την έκβαση της σύγκρουσης.

Σε αυτή την κρίσιμη φάση μπορεί να κληθούν οι δυτικές κυβερνήσεις να πάρουν σκληρές αποφάσεις, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, καθώς η μέχρι τώρα πολιτική της διαρκούς αποστολής βοήθειας στην Ουκρανία επισωρεύει κόστη στις δικές τους οικονομίες.

«Οδεύουμε προς ένα σημείο όπου η μία ή η άλλη πλευρά θα επιτύχει τους στόχους», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Είτε οι Ρώσοι θα φτάσουμε μέχρι το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ, είτε οι Ουκρανοί θα τους σταματήσουν εκεί. Και αν τα καταφέρουν οι Ουκρανοί να κρατήσουν την γραμμή τους, έχοντας να αντιμετωπίσουν τόσες πολλές δυνάμεις, αυτό θα έχει σημασία», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στις ανατολικές επαρχίες και αυτό δίνει την δυνατότητα στον Πούτιν να επανακαθορίσει τους στόχους και να διακηρύξει ότι η «ειδική επιχείρηση» ολοκληρώθηκε.

Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουκρανία έχει δυνατότητα να υπερασπιστεί αποτελεσματικά το Λισιτσάνσκ, που έχει στρατηγική σημασία, και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι «η τύχη του Ντομπάς καθορίζεται» γύρω από αυτή την περιοχή.

Οι Αμερικανοί πιέζουν, οι Ευρωπαίοι το ξανασκέφτονται

Εντούτοις Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι αν η Ρωσία εδραιώσει τις θέσεις της ο Πούτιν μπορεί να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει τα νέα εδάφη που θα περάσουν υπό τον έλεγχό του ως εφαλτήριο για περαιτέρω προώθηση μέσα στην Ουκρανία.

«Είμαι σίγουρος ότι αν η Ουκρανία δεν είναι αρκετά δυνατή, αυτοί θα συνεχίσουν», προειδοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσπαθώντας να πείσει την Δύση να στείλει περισσότερα όπλα και άμεσα.

Όμως ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ανησυχούν πλέον ότι η διαρκής ροή όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία έχει αρχίσει να εξαντλεί τα εθνικά αποθέματα, που είναι κρίσιμα για την άμυνα της κάθε χώρας, όπως επισημαίνει το CNN. «Είναι μία βάσιμη ανησυχία» για τις ΗΠΑ, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον, τον οποίον επικαλείται το CNN.

Επιπλέον οι δυτικές – και κυρίως οι ευρωπαϊκές – κυβερνήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του ενεργειακού εμπάργκο, που πλήττει πρωτίστως τις εθνικές οικονομίες, με τις τιμές των καυσίμων να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και τους πολίτες να υφίστανται το βάρος των πληθωριστικών πιέσεων.

Πάντως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Ώστιν ασκεί πιέσεις στους δυτικούς συμμάχους για να δεσμευτούν για νέες αποστολές όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, την ώρα που το Κίεβο ζητά επιτακτικά ενισχύσεις και δεν κρύβει τις ανησυχίες του επειδή είναι πλέον σαφές ότι πολλές δυτικές κυβερνήσεις ξανασκέφτονται την πολιτική τους.

Διαβάστε επίσης

Νέο ελληνοτουρκικό επεισόδιο στο ΝΑΤΟ: Και στον προκλητικό Σοϊλού απάντησαν οι Έλληνες βουλευτές (Video)

Παγκράτι: Συγκλονίζει γειτόνισσα της 36χρονης – «Η κόρη μου της κρατούσε το χέρι, ενώ έπεφτε στο κενό» (Video)

Μην χάσετε το «ΠΟΝΤΙΚΙ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 16 Ιουνίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:52