search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:22
MENU CLOSE

Ουκρανία: Αυτά είναι τα νέα όπλα που της στέλνει η Δύση

17.06.2022 06:00
opla- Oukrania-new

Tην ώρα που οι Ρώσοι κατέχουν ήδη πάνω από το 20% του ουκρανικού εδάφους και εδραιώνουν τις θέσεις τους στο Ντονμπάς, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντόλιακ λέει ότι για να τελειώσει ο πόλεμος η Ουκρανία χρειάζεται 1000 χόβιτζερ των 155 mm (μεγάλου βεληνεκούς ρουκετοβόλα), 300 συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών, 500 τανκς, 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα και 1.000 drones.

Ο κατάλογος με τα «θέλω» των Ουκρανών προφανώς δόθηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες που επισκέφθηκαν το Κίεβο και συναντήθηκαν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τον οποίον άκουσαν ότι ο χρόνος τρέχει σε βάρος της  Ουκρανίας.

Κάποια από τα οπλικά συστήματα που θέλει η Ουκρανία, όπως τα συστήματα HIMARS, απαιτούν πολλές εβδομάδες εκπαίδευσης πριν αποκτήσουν επιχειρησιακή χρησιμότητα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το BBC.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ήδη ότι στέλνουν το M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), που μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 70 χιλιομέτρων, δηλαδή έχει μεγαλύτερο βεληνεκές από αυτό που διαθέτουν τα όπλα που έχει σήμερα το ουκρανικό πυροβολικό.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη πρόσθετη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας καθώς υπερασπίζεται την δημοκρατία της και υποστηρίζουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας έναντι της απρόκλητης ρωσικής επιθετικότητας».

Τα νέα όπλα που στέλνουν οι Αμερικανοί

Εκτός από την ενίσχυση του ουκρανικού πυροβολικού, οι ΗΠΑ θα στείλουν οπλικά συστήματα για την υπεράσπιση παράκτιων ζωνών και προηγμένα ρουκετοβόλα, που θεωρούνται απαραίτητα στις μάχες του Ντονμπάς.

Στο πλαίσιο της νέας αμερικανικής βοήθειας για πρώτη φορά οι Ουκρανοί θα  πάρουν δύο πυραυλικά συστήματα Harpoon, που χρησιμοποιούνται εναντίον ναυτικών στόχων, 18 χόβιτζερ M777 και τα οχήματα μεταφοράς τους και 36.000 βλήματα των 155 mm, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Ώστιν.

Τα όπλα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι

Συστήματα άμυνας για παράκτιες ζώνες έχουν δώσει κι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Δανία, αλλά είναι η πρώτη φορά που στέλνονται τέτοια όπλα από τους Αμερικανούς.

Η Γερμανία επίσης έχει υποσχεθεί τρία προηγμένης τεχνολογίας συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών (MLRS), τα οποία θα προστεθούν  στις τρεις μονάδες που έχουν σταλεί από την Βρετανία.

Οι Ουκρανοί εκπαιδεύονται στην χρήση αυτών των συστημάτων από Αμερικανούς, Βρετανούς και Γερμανούς.

Παρόλο που αυτά τα προηγμένα συστήματα δεν είναι «η ασημένια σφαίρα» , θα κάνουν κάποια διαφορά στο πεδίο, όπου σήμερα οι Ρώσοι έχουν υπεροπλία έναντι των Ουκρανών σε αναλογία 20 προς 1.

Η Βρετανία επίσης στέλνει ρουκετοβόλα M270, που ρίχνουν ρουκέτες που πλήττουν στόχους με μεγάλη ακρίβεια. Τα συστήματα αυτά προστίθενται στα 5.000 ελαφρά αντιαρματικά όπλα που έχουν ήδη σταλεί από το Λονδίνο στην Ουκρανία, μαζί με drones και άλλα στρατιωτικά οχήματα.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας δήλωσε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών στα νέα όπλα είναι κρίσιμης σημασίας, σύμφωνα με το Skynews, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα οπλικά συστήματα με τα οποία ενισχύεται το Κίεβο μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες και να κερδίσει τον πόλεμο η Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Τι συζητούν πίσω από κλειστές πόρτες Μακρόν-Σολτς-Ντράγκι (photos)

Τομ Χανκς: Επεισόδιο με θαυμαστή του στη Νέα Υόρκη – «Κάντε πίσω, σπρώχνεις τη σύζυγό μου;» (Video)

Χλευάζει ο Μεντβέντεφ την επίσκεψη Ντράγκι, Σολτς, Μακρόν στην Ουκρανία – «Φίλοι βατράχων, λουκάνικων και σπαγγέτι»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10