search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 05:40
MENU CLOSE

Ουκρανία: Τι συζητούν πίσω από κλειστές πόρτες Μακρόν-Σολτς-Ντράγκι – Νέες κυρώσεις στη Ρωσία ζήτησε ο Ζελένσκι (Photos)

16.06.2022 17:07
oukrania_makron_dragki_solts_new

Με σκοπό να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετέβησαν στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αυτά δημοσίως. Γιατί στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση τα πράγματα είναι δύσκολα.

Η Ουκρανία κατέθεσε προτάσεις για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα στο Κίεβο ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

«Πρέπει να αυξήσουμε τις πιέσεις στον επιτιθέμενο, να συνεργαστούμε για το έβδομο πακέτο των κυρώσεων με εμπάργκο στο φυσικό αέριο», έγραψε ο Ουκρανός αξιωματούχος Άντριι Γιερμάκ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι ξένοι ηγέτες ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Το Κίεβο φοβάται τις πιέσεις για συμβιβασμό με την Μόσχα

Νωρίτερα, σύμβουλος του Ζελένσκι δήλωσε σε γερμανικά ΜΜΕ ότι φοβόταν πως η συνάντηση των προέδρων της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στο Κίεβο θα γινόταν για να ασκηθούν πιέσεις στον Ουκρανό πρόεδρο να κάνει συμβιβασμούς για να σταματήσει ο πόλεμος.

Η Ευρώπη έχει παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο από την αρχή της ρωσικής εισβολής, αλλά το τελευταίο διάστημα άρχισαν να εκδηλώνονται ρήγματα, με αφορμή το ενεργειακό εμπάργκο στην Ρωσία. Στην ΕΕ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και πολιτικές και οικονομικές ανησυχίες για τις συνέπειες του εμπάργκο, καθώς το πολιτικό και οικονομικό κόστος είναι μεγάλο.

Δύσκολη η απόφαση για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων αντανακλώνται και στο θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, κάτι που επιθυμεί διακαώς το Κίεβο, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία, θέλουν την ένταξη της Ουκρανίας με διαδικασίες fast-track, όμως άλλες χώρες έχουν επιφυλάξεις και τονίζουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια και τομείς όπου πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο δίκαιο και στην πάταξη της διαφθοράς.

Κι επειδή στο Κίεβο γνωρίζουν ότι η ενταξιακή διαδικασία διαρκεί πάρα πολλά χρόνια, ανησυχούν ότι αν δεν εκμεταλλευτούν την συγκεκριμένη συγκυρία, οι πόρτες της ΕΕ θα παραμείνουν… μισάνοιχτες.

Πάντως Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωναν αισιόδοξοι ότι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς θα εξέφραζαν χωρίς αστερίσκους την υποστήριξή τους στην προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, αν και τα μηνύματα που έδωσαν οι δύο ηγέτες τις τελευταίες εβδομάδες δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα.

Επιφυλακτικός ο Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποδέχτηκε τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας στο προεδρικό μέγαρο του Κιέβου, σε μία συνάντηση που διέφερε από όσες έχουν κάνει οι ηγέτες των τριών ισχυρότερων ευρωπαϊκών οικονομιών, αφού το κτήριο είναι αποκλεισμένο λόγω του πολέμου.

Κατά την καθιερωμένη φωτογράφιση των ηγετών, ο απεσταλμένος του BBC ρώτησε τον Ζελένσκι αν πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι θα του δώσουν όσα πραγματικά θέλει.

Κι εκείνος απάντησε: «Θα δούμε».

«Είστε αισιόδοξος;», ρώτησε ο δημοσιογράφος του BBC, αλλά δεν πήρε απάντηση καθώς οι ηγέτες έφυγαν προς το εσωτερικό του μεγάρου για να αρχίσουν τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις.

Οι επιδιώξεις των Ευρωπαίων…

Οι τρεις ηγέτες ταξίδεψαν με τρένο και στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον Ρουμάνο πρόεδρο, Κλάους Γιοχάνις φθάνοντας στο Κίεβο και άρχισαν την επίσκεψη με επιθεώρηση των καταστροφών στην κωμόπολη Ιρπίν, την οποία είχαν καταλάβει οι Ρώσοι στην αρχή του πολέμου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν φρόντισε να δώσει την εντύπωση ότι υπάρχει μία εξαιρετικά θερμή σχέση με τον Ζελένσκι και δήλωσε ότι η Ουκρανία «πρέπει να αντισταθεί και να νικήσει», ενώ επέκρινε την Ρωσία για «βαρβαρότητα».

Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι θέλουν να δώσουν απαντήσεις στις επικρίσεις που έχουν δεχτεί και να προσφέρουν «οικονομική, ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και όπλα», όπως μεταδίδει το CNN.

…και τα «θέλω» των Ουκρανών

Την τελευταία εβδομάδα εκφράζονται ανησυχίες ότι οι αποστολές όπλων και πυρομαχικών από την Δύση στην Ουκρανία είναι περιορισμένες και γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, είπε ότι η χώρα του έχει λάβει μέχρι τώρα μόνο το 10% της βοήθειας που έχει ζητήσει.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Η επίσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο προκάλεσε περιφρονητικά σχόλια από την Μόσχα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα επικεντρωθούν μόνο στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα, διότι -όπως είπε – αυτό θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην χώρα, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι η επίσκεψη έχει «μηδενική αξία».

Ο Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας και σήμερα αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, με χλευαστικό ύφος έγραψε στο twitter ότι «οι λάτρεις των βατράχων, του λουκάνικου και του σπαγγέτι» αγαπούν να ταξιδεύουν στο Κίεβο, παρότι έχει «μηδενική αξία».

Ο Μεντβέντεφ εκτίμησε ότι οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα υποσχεθούν στην Ουρανία ότι θα γίνει μέλος της ΕΕ και ότι θα της δώσουν παλιά χόβιτζερ, θα πιουν χορίλκα (η ουκρανική βότκα) και θα γυρίσουν στο σπίτι με το τρένο, «όπως πριν από 100 χρόνια».

«Όλα καλά. Αλλά δεν θα οδηγήσουν την Ουκρανία πιο κοντά στην ειρήνη. Και το ρολόι χτυπάει», κατέληξε ο Μεντβέντεφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τρεις ηγέτες «δεν θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στις αποστολές όπλων στην Ουκρανία».

«Θα ήθελα να ελπίζω ότι οι ηγέτες αυτών των τριών κρατών και ο πρόεδρος της Ρουμανίας δεν θα επικεντρωθούν μόνο στην υποστήριξη της Ουκρανίας με περαιτέρω αποστολή όπλων», είπε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο «θα ήταν απολύτως άχρηστο και θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά στην χώρα».

Και ο Πεσκόφ κατέληξε ότι θα ήθελε οι ευρωπαίοι ηγέτες να εκμεταλλευτούν τον χρόνο τους με τον Ζελένσκι για «μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης».

Σολτς: Σύμβολο της ρωσικής βαρβαρότητας το Ιρπίν

Η ουκρανική πόλη Ιρπίν, όπως πριν απ’ αυτήν η Μπούτσα, έχει γίνει σύμβολο της «ωμότητας» του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και της άσκοπης βίας του, δήλωσε νωρίτερα ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας πως ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει.

«Το Ιρπίν, όπως η Μπούτσα, έχει γίνει ένα σύμβολο της αφάνταστης ωμότητας του ρωσικού πολέμου, της άσκοπης βίας», έγραψε ο Σολτς στο Twitter. «Η βάναυση καταστροφή αυτής της πόλης είναι μια προειδοποίηση: αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».

Μακρόν: Είμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των Ουκρανών

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του, μετά τη σύντομη επίσκεψη στο Ιρπίν, πως «η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αντισταθεί και να νικήσει».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις δηλώσεις του, στις οποίες υποστήριζε ότι δεν πρέπει «να ταπεινωθεί» η Ρωσία και οι οποίες επικρίθηκαν πολύ στην Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως «η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ουκρανίας από την πρώτη ημέρα (…) είμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των Ουκρανών».

Ντράγκι: Θα τα ανοικοδομήσουμε όλα

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε στο τέλος της επίσκεψης στο Ιρπίν πως «θα τα ανοικοδομήσουμε όλα».

Οι Ρώσοι «κατέστρεψαν νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές. Όλα θα ανοικοδομηθούν», τόνισε ο Ντράγκι μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού περπάτησε στους δρόμους του Ιρπίν μαζί με τον Μακρόν, τον Σολτς και τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

«Μεγάλο μέρος αυτών που μου είπαν (οι Ουκρανοί) αφορά την ανοικοδόμηση», συνέχισε μιλώντας για τις «ελπίδες» τους, «γι’ αυτά που θέλουν να κάνουν στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουν αρχίσει ήδη», κυρίως χάρη σε μια εφαρμογή που «καταγράφει κάθε μέρος που καταστράφηκε». Έτσι οι αρχές «γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκονται οι τόποι που πρέπει να ανοικοδομηθούν», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης:

Τομ Χανκς: Επεισόδιο με θαυμαστή του στη Νέα Υόρκη – «Κάντε πίσω, σπρώχνεις τη σύζυγό μου;» (Video)

Έφτασε η ώρα της δίκης για τον Κέβιν Σπέισι: Κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις σε άνδρες (Video)

Αεροσκάφος-μυστήριο πέταξε πάνω από έξι χώρες προκαλώντας συναγερμό – Εξαφανίστηκαν πιλότος και πλήρωμα (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42