search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:29
MENU CLOSE

Τσίπρας: Διάλογος και αποφασιστικότητα το μήνυμα προς Τουρκία – Ηττημένη η ΕΕ από τις κυρώσεις στη Ρωσία

17.06.2022 15:07
tsipras_sev_new

Σε ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής με έμφαση τα μηνύματα γύρω από τα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό που απεύθυνε σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για την απονομή βραβείο σε εργασία για το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο.

Πρόκειται για εργασία στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Ενέργεια» του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με επιβλέποντα καθηγητή, τον κ. Πέτρο Λιάκουρα, ο οποίος όπως είπε συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό με την οικοδόμηση επιχειρηματολογίας κατά την περίοδο της προετοιμασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το βραβείο Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών λαών που της απονεμήθηκε είναι ένα από τα πέντε βραβεία που δίνονται μετά την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να διαθέσει τα χρήματα που έλαβε από διεθνή βραβεία για τη Συμφωνία των Πρεσπών σε πέντε διαφορετικά πανεπιστημιακά τμήματα, ώστε να δίνονται βραβεία για την καλύτερη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία σχετικά με την ειρήνη και τις διεθνείς σχέσεις στα Βαλκάνια.

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην επικαιρότητα της βράβευσης της εργασίας, καθώς όπως είπε το μήνυμα του βραβείου Ειρήνης και Συνεργασίας είναι ότι «βασικό αγκωνάρι για την ειρηνική συμβίωση των λαών στην περιοχή είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο».

«Βεβαίως», σημείωσε «όταν έχουμε διαφορές να επιλύσουμε, δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία επίλυσης έχοντας στο μυαλό μας ότι όλα θα τα κερδίσουμε. Θα βάλουμε τα επιχειρήματά μας και θα κάνουμε διαπραγμάτευση θα έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας, αλλά θα πάμε σε μια λύση κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, που σημαίνει ότι ενδεχομένως σε κάποια ζητήματα, κάποια βήματα πίσω θα γίνουν αμοιβαία, από τις αρχικές θέσεις, αλλά δεν μπορεί η όποια διαπραγμάτευση να μην έχει ένα πλαίσιο κι αυτό είναι το Διεθνές πλαίσιο».

Εδώ λοιπόν, είπε αναφερόμενος στο περιεχόμενο της Μεταπτυχιακής εργασίας, «έχουμε ένα σύμφωνο το οποίο αποτελεί μονομερή ενέργεια, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, κι έχουμε και μια ρητορική από την πλευρά της γείτονος η οποία είναι μια διαρκής ρητορική παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών».

«Το μήνυμα που στέλνουμε λοιπόν σήμερα από εδώ» συνέχισε, «είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία προοπτική στην περιοχή μας αν δεν σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Το μήνυμα πρέπει να είναι ταυτόχρονα  μήνυμα για διάλογο και συνεργασία αλλά και μήνυμα αποφασιστικότητας υπό την έννοια ότι δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις με όσες διαφορές έχουμε, στο ζήτημα αυτό έχουμε απόλυτη ταύτιση, στο ζήτημα δηλαδή ότι η Ελλάδα και όλος ο ελληνικός λαός θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Στο σημείο αυτό πάντως, έδωσε έμφαση στο μήνυμα ότι η Ελλάδα επιζητεί λύσεις στις «διαφορές» της με την Τουρκία:

«Ταυτόχρονα όμως και παρά την ρητορική της έντασης που μπορεί να έχει στοιχεία πολιτικού καιροσκοπισμού ή προεκλογικής λογικής οφείλουμε ως χώρα που βάσισε για πάρα πολλά χρόνια την εξωτερική της πολιτική στο δόγμα του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, της γέφυρας διαλόγου και συνεργασίας και όχι στην λογική του προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης -εν πολλοίς και αφύλακτο διότι αν κάτι γίνει ο μη γένοιτο μόνοι μας θα είμαστε – οφείλουμε να εκπέμπουμε και αυτό το δυνατό σήμα, των διαύλων επικοινωνίας, της ανάγκης για διαρκή διάλογο και συνεργασία και το μήνυμα ότι για μας παραμένει πάντοτε ανοιχτή η προοπτική της επίλυσης των διαφορών μας και ιδιαίτερα της βασικής μας διαφοράς που αφορά την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Στην αρχή του χαιρετισμού του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών η οποία υπογράφτηκε σαν σήμερα, στις 17 Ιουνίου 2018, τονίζοντας πως αισθάνεται περήφανος παρά το εκλογικό κόστος, καθώς όπως είπε έπραξε το σωστό για τον τόπο.

Κάνοντας μια σύνδεση με το σήμερα κάλεσε του ακροατές να αναλογιστούν «τι θα γινόταν αν σήμερα στις συνθήκες της γεωπολιτικής έντασης με την Τουρκία να αναβαθμίζει τον ρόλο της, με την Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία και τον Δυτικό κόσμο να μπαίνει δυστυχώς σε ένα νέο πλαίσιο ψυχρού πολέμου, τι θα γινόταν αν υπήρχαν τεράστιες πιέσεις για διεύρυνση του ΝΑΤΟ φαστ τρακ και όχι μόνο με τις σκανδιναβικές χώρες, την Φινλανδία και τη Σουηδία αλλά και με την εκκρεμότητα αρκετών χρόνων που θα αφορούσε τη σημερινή Βόρεια Μακεδονία, αλλά χωρίς την επίλυση του προβλήματος». Η συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας, θύμισε, ήταν Μακεδονία «και οι πιέσεις όποια κι αν ήταν η σημερινή κυβέρνηση θα ήταν να αποδεχθεί φαστ τρακ και την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας και της χώρας της γειτονικής μας με την συνταγματική ονομασία». «Σκεφτείτε επίσης», πρόσθεσε, αν η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με την Βόρεια Μακεδονία κατοχύρωνε τα συμφέροντα της Ελλάδας, και αν η νέα διαδικασία διεύρυνσης με τη Φινλανδία και τη Σουηδία τα κατοχυρώνει».

Στη συνέχεια σημείωσε πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια δύσκολη συμφωνία και για την γείτονα που έπρεπε να αλλάξει τη συνταγματική της ονομασία αλλά και για το ελληνικό πολιτικό σύστημα που «κάποια στιγμή στα αυτονόητα θα πρέπει να ομονοεί κι αυτή η υποκρισία που βασικό της στόχο έχει την ψηφοθηρία ταλανίζει το πολιτικό σύστημα και τη χώρα».

Ηττημένη η ευρωπαϊκή οικονομία από τις κυρώσεις στη Ρωσία

Ειδικότερα, καταλόγισε υποκρισία στην κυβέρνηση για το ότι εδώ και τρία χρόνια δεν έχει κυρώσει τα 3 μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που όπως είπε κατοχυρώνουν θετικά δικαιώματα και για την Ελλάδα. Περαιτέρω αναφέρθηκε και στην Ευρώπη καταλογίζοντας υποκρισία και στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα «που παρά τις υποσχέσεις της ΕΕ για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας των Δυτικών Βαλκανίων, αυτό δεν επιτεύχθηκε και αυτό πλήττει βάναυσα την αξιοπιστία της ΕΕ και της εξωτερική της πολιτικής».

Μια εξωτερική πολιτική, είπε, «που δεν είναι ικανή σήμερα να διαδραματίσει έναν ισχυρό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις». «Αν κάποιος είναι σίγουρα ηττημένος από τις διεθνείς εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, πέραν της Ουκρανίας φυσικά, είναι η ΕΕ» υπογράμμισε. Διότι «επιμένει σε μια λογική κυρώσεων που πλήττουν περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία από την οικονομία του Πούτιν, να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς να αναδεικνύει μια στρατηγική λύσης που θα μπορούσε να βγάλει τα πράγματα, έστω και μεσοπρόθεσμα, από το αδιέξοδο».

Διαβάστε επίσης:

Οι Τούρκοι παρενόχλησαν μέσω ασυρμάτου το ελικόπτερο που μετέφερε τον Νίκο Χαρδαλιά

Novartis: Το ελληνικό δημόσιο κατέθεσε αγωγή σε βάρος της εταιρείας – Ζητά 214 εκατ. ευρώ

Σκανδαλίδης για τέλος της ενισχυμένης εποπτείας: «Όχι πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:23