search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 12:05
MENU CLOSE

Γαλλία-Bουλευτικές εκλογές: Ο Μακρόν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία – Αντιπολίτευση η Αριστερά

19.06.2022 21:35
Makron-Melanson_new

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που σημαδεύεται από τη μεγάλη αύξηση της δύναμης της ακροδεξιάς.

Η προσκείμενη στον Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν συμμαχία «Μαζί», έρχεται πρώτη σε έδρες κατά τον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά όλες οι εκτιμήσεις την εμφανίζουν μακριά από τις 289 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα, θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τον Μακρόν, ο οποίος θα χρειαστεί να αναζητήσει συμμάχους για να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει για την επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού BFM η προσκειμένη στον Πρόεδρο Μακρόν συμμαχία θα λάβει από 210 ως 230 έδρες.

Αρκετά μεγαλύτερος φαίνεται να είναι, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, ο αριθμός των εδρών της Αριστερής Συμμαχίας Nupes του Ζαν-Λυκ Μελανσόν που εκτιμάται ότι θα κινηθεί ανάμεσα στις 170 και τις 190 έδρες και θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Από 80 ως 95 έδρες εμφανίζεται να κερδίζει ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, ανεβάζοντας σημαντικά τη δύναμή του στην Εθνοσυνέλευση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα κυμανθούν ανάμεσα στις 58 και τις 65 έδρες. Επίσης 20 με 25 βουλευτές εντάσσονται στους ανεξάρτητους.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτή η 4η εκλογική διαδικασία μέσα σε δύο μήνες σημαδεύτηκε από την αποχή που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 53,5-54%, αυξημένη κατά μία μονάδα σε σύγκριση με τον 1ο γύρο.

Δεν θα σπάσει πάντως το ρεκόρ του 2ου γύρου των εκλογών του 2017 που ήταν 57,36%, ενώ η ακριβής κατανομή των 577 εδρών αναμένεται αργότερα να γίνει γνωστή.

Για την Ενωμένη Αριστερά, τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, έναν ρόλο που κατείχε μέχρι τώρα η δεξιά.

Για τη Λεπέν, η επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητη: Πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και ξεπερνάει όπως φαίνεται κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών, ώστε να σχηματίσει Κοινοβουλευτική Ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986.

Όσον αφορά την παραδοσιακή δεξιά, τους Ρεπουμπλικάνους, εκλέγουν 60-70 βουλευτές και αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη Εθνοσυνέλευση.

Δεν εκλέγονται υπουργοί και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης

Η υπουργός Υγείας, Μπριζίτ Μπουργκινιόν εκτιμάται ότι θα χάσει την έδρα της στο κοινοβούλιο, μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 TV, επικαλούμενο εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.

Κατά παράδοση, οι υπουργοί που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν, καλούνται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.

Ο Ρισάρ Φεράν, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός σύμμαχος του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχτηκε απόψε ότι ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές απέναντι στην υποψήφια της αριστερής συμμαχίας Nupes.

«Μόλις έμαθα τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του 6ου διαμερίσματος του Φινιστέρ επέλεξαν να εκλέξουν την αντίπαλό μου», τη Μελανί Τομέν, είπε στους δημοσιογράφους ο Φεράν.

Ο Κριστόφ Καστανέρ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε επίσης ότι δεν εκλέγεται.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία-Βουλευτικές εκλογές: Ο Μακρόν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δήλωση «βόμβα» από το νέο αρχηγό του βρετανικού στρατού για «ετοιμότητα»

Κατάρ: Κατασκευή του μεγαλύτερου διυλιστηρίου φυσικού αερίου στον κόσμο από την ιταλική Eni και τη γαλλική TotalEnergies

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 12:05