search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 06:27
MENU CLOSE

Γαλλία: Οι νικητές, τα διλήμματα και τα σενάρια μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές (photos)

20.06.2022 13:12
macron_new

Το μέτωπο της αριστεράς, των κομμουνιστών, των σοσιαλιστών και των οικολόγων έκοψε τα φτερά του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επέτυχε μία πύρρειο νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές, αλλά η μεγάλη νικήτρια είναι η ακροδεξιά, καθώς η Μαρίν Λεπέν συγκροτεί για πρώτη φορά μία τόσο ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα.

«Πρόκειται για μία απολύτως απρόσμενη κατάσταση, κανένας δεν την περίμενε, είναι μία απόλυτη ήττα για το προεδρικό κόμμα», δήλωσε ο βετεράνος αρχηγός του μετώπου NUPES, Ζαν Λικ Μελανσόν.

Ιστορική νίκη για την ακροδεξιά

Η αρχηγός της ακροδεξιάς, που πήγε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, βλέπει τώρα στην εθνοσυνέλευση μία ισχυρή ομάδα 89 βουλευτών, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση η Λε Πεν είχε μόλις έξι βουλευτές.

Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αναμφίβολα ιστορικό και απροσδόκητο ακόμα και για την ακροδεξιά και γι’ αυτό ο Ζορντάν Μπαρνελά, δήλωσε ότι ο Εθνικός Συναγερμός «είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης».

«Αυτός είναι εφιάλτης», σχολίασε από την πλευρά του η πρώην  υπουργός Δικαιοσύνης, Ρασιντά Ντατί.

Το δύσκολο έργο του Μακρόν

Οι σύμβουλοι του Εμανουέλ Μακρόν φοβούνται «την απόλυτη παράλυση», αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσουν από την Εθνοσυνέλευση οι μεταρρυθμίσεις που ήθελε να προωθήσει ο πρόεδρος της Γαλλίας και γι’ αυτό βάζουν ήδη στο τραπέζι το σενάριο της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης σε ένα χρόνο και την προσφυγή στις κάλπες.

«Είναι κόλαση», «σκηνικό από τον Δάντη», είναι μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησαν οι πολιτικοί αναλυτές για να περιγράψουν το αποτέλεσμα της κάλπης. Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ζητήσει «καθαρή και ισχυρή» πλειοψηφία, αλλά περιορίστηκε στους 245 βουλευτές, μακριά από τον «μαγικό αριθμό» των 289 που θα του έδινε την απόλυτη πλειοψηφία και σαφώς μικρότερο από την πρόβλεψη για την κατανομή των εδρών μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Η δικαίωση του βετεράνου Μελανσόν

Το μέτωπο NUPES του Μελανσόν υποδέχτηκε με ικανοποίηση την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας από τον Μακρόν, αλλά δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του για την ανάδειξη του Μελανσόν στην πρωθυπουργία.

Βεβαίως μόνο αποτυχία δεν είναι το αποτέλεσμα για το ενωμένο μέτωπο ριζοσπαστών, κομμουνιστών, σοσιαλιστών και οικολόγων, που με 142 βουλευτές είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Και μάλιστα μόλις δύο μήνες μετά την συγκρότηση του μετώπου.

Ο επίμονος Μελανσόν προφανώς έπεισε ότι έχει καλύτερες ιδέες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και κυρίως των οικονομικών ζητημάτων και κεφαλαιοποίησε την λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική Μακρόν.

Το σύνθημα για ψήφο κατά «του μετώπου της μπουρζουαζίας» βρήκε γόνιμο έδαφος και η προεκλογική εκστρατεία του ριζοσπάστη ηγέτη στέφθηκε από επιτυχία.

Τα διλήμματα του Μακρόν

Το πρόβλημα τώρα για τον Μακρόν δεν είναι μόνο ότι δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης, αλλά ότι κανένας δεν δείχνει πρόθυμος να τον στηρίξει – ούτε καν οι νεογκολικοί  Ρεπουμπλικανοί, που εξέλεξαν 61 βουλευτές και δηλώνουν ότι προτιμούν τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Εκτός από τον Νικολά Σαρκοζί που θα ήθελε συνεργασία με τον Μακρόν, αλλά δεν είναι βουλευτής των Ρεπουμπλικανών.

Τον αντιπολιτευτικό τόνο θα δίνουν η Μαρίν Λε Πεν, η οποία – όπως ήδη ανακοίνωσε θα δουλεύει με προοπτική τις προεδρικές εκλογές του 2027 και ο Μελανσόν, που αν και είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποχωρούσε από το προσκήνιο, μάλλον θα μείνει για να… χαρεί μέσα στην Εθνοσυνέλευση την δύναμή του.

Άρα ο μόνος που πιθανότατα το 2027 θα αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, αν και νεότερος όλων των αντιπάλων του. Ως τότε θα πορεύεται διακηρύσσοντας ότι δεν είναι ούτε αριστερός, ούτε δεξιός, αλλά αυτό έχει πολύ μικρή πολιτική σημασία.

Για να κυβερνήσει ο Μακρόν θα επιδιώξει «πλειοψηφίες δράσης», όπως δήλωσε η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, ελπίζοντας ότι κατά περίπτωση θα εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τουλάχιστον σε ήσσονος σημασίας νομοσχέδια.

Όμως με δεδομένη την έλλειψη απόλυτης πλειοψηφίας για το προεδρικό κόμμα, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόταση δυσπιστίας και ως εκ τούτου να αναγκαστεί να υποβάλει την παραίτησή της.

Προφανώς δεν υπάρχει συνταγή σταθερής διακυβέρνησης. Ο Μακρόν μπορεί να το επικαλεστεί για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ένα τέτοιο ρίσκο θα του εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Μάλιστα, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν πάει σε πρόωρες κάλπες ο Μακρόν αυτοκτονεί πολιτικά.

Διαβάστε επίσης:

Βόρεια Κορέα: Mυστηριώδης επιδημία απειλεί την χώρα του Κιμ (Videos)

Κολομβία: Ο Γουστάβο Πέτρο, πρώτος πρόεδρος της Αριστεράς στην ιστορία

Ουκρανία: Ψηφίστηκαν νόμοι που «περιορίζουν» τα ρωσικά βιβλία και τη μουσική

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32