search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 01:21
MENU CLOSE

Γαλλία-Bουλευτικές εκλογές: Τα μηνύματα της κάλπης

20.06.2022 06:00
Gallia-Ekloges_new

Η Γαλλία μπαίνει σε ένα σπιράλ «δημοκρατικής κόπωσης», εκτιμά ο αρθρογράφος της Le Monde, Ζιλ Παρί, ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Γαλλία.

Τα αποτελέσματα σηματοδοτούν μία καμπή στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής, Ζερόμ Σεν Μαρί, στην Figaro.

Τι έβγαλαν οι κάλπες

Οι αναλύσεις που γίνονται από όλο το πολιτικό φάσμα συγκλίνουν στα εξής συμπεράσματα:

– ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν απέφυγε τα χειρότερα, δηλαδή την συγκατοίκηση με τον ηγέτη της Ενωμένης Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, αλλά πήρε πολύ χαμηλή βαθμολογία από το εκλογικό σώμα,

– ο Μελανσόν μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, αφού υπερδιπλασιάστηκαν οι βουλευτές του μετώπου, αλλά δεν κατάφερε να πετύχει  τον στόχο για την κατάκτηση της πρωθυπουργίας,

– και η Μαρίν Λε Πεν έχει κάθε λόγο να χαίρεται από την επίδειξη δύναμης που έκανε η άκρα δεξιά, παρότι έμεινε τρίτη δύναμη.

Κατά τον πολιτικό αναλυτή και πρόεδρο της εταιρίας ερευνών PollingVox, Ζερόμ Σεν Μαρί, το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει μία λανθάνουσα πολιτική κρίση που υπέφωσκε από το 2017 και εκδηλώθηκε τώρα, με συνέπεια να σπάσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία λόγω της συνύπαρξης δύο αξόνων: Δεξιά – Αριστερά και Μπλοκ της Ελίτ – Λαϊκό Μέτωπο.

Χαστούκι στον Μακρόν

Κατά τον Ζερόμ Σεν Μαρί το εκλογικό Σώμα συσπειρώνεται όχι με βάση τις προγραμματικές διακηρύξεις των κομμάτων, αλλά με άλλα κριτήρια, που προφανώς κόστισαν στον Εμανουέλ Μακρόν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Μακρόν είδε με ανακούφιση την παράταξή του να αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στην Βουλή, αλλά έχοντας απολέσει τεράστιο αριθμό βουλευτών θα έχει  εξαιρετικά δύσκολο έργο ως προς την προώθηση του προγράμματός του. Τον περιμένουν στη… γωνία οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βρει πρόθυμους συμμάχους μεταξύ αυτών που οι μακρονιστές αποκαλούν «μετριοπαθείς δυνάμεις» της αντιπολίτευσης.  Ακόμα κι αν δώσει τα χέρια με την παραδοσιακή δεξιά, οι βουλευτές της θα πρέπει να σκέφτονται δυο φορές τι θα ψηφίζουν αν δεν θέλουν να εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη.

Τα αποτελέσματα «απέχουν πολύ από αυτά που ελπίζαμε», παραδέχθηκε ο υπουργός προϋπολογισμού, Γκαμπριέλ Ατάλ, στο κανάλι TF1, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόν- Μορετί, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό BFM ότι «είμαστε πρώτοι, αλλά είναι προφανώς μια απογοητευτική πρωτιά».

Ο Μελανσόν έφτασε στη βρύση και δεν ήπιε νερό

Από την άλλη πλευρά ο Μελανσόν πρέπει να αναρωτηθεί γιατί έφτασε στην βρύση και δεν ήπιε νερό. Ναι, κέρδισε, αύξησε κατά πολύ τον αριθμό των εδρών του μετώπου ριζοσπαστών, κομμουνιστών, σοσιαλιστών, πράσινων, είδε το εκλογικό Σώμα να γοητεύεται από τις θέσεις του για την αγοραστική δύναμη των πολιτών, αλλά μέχρι εκεί. Χρειαζόταν και κάτι άλλο για να επιτύχει την απόλυτη νίκη.

Η πλήρης αποδόμηση του παραδοσιακού συστήματος

Η αποδόμηση του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αυτό φάνηκε στις Προεδρικές εκλογές. Οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων πολιτικών παρατάξεων που κυβερνούσαν από το 1958 μέχρι το 2017 πήραν τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία τους: 2% οι σοσιαλιστές και 5% οι συντηρητικοί!

Τα παραδοσιακά κόμματα αντικαταστάθηκαν από συσπειρώσεις γύρω από προσωπικότητες: Μακρόν από τη μία πλευρά, Μελανσόν από την άλλη και τρίτος πόλος η επίσης ισχυρή προσωπικότητα της Λε Πεν.

Στις εκλογές για την Εθνοσυνέλευση φάνηκε ακόμα πιο καθαρά ότι οι ψηφοφόροι καταψηφίζουν, δεν υπερψηφίζουν. Τιμωρούν με την ψήφο τους, εκφράζουν την οργή ή την ευαρέσκειά τους στην κάλπη.

Γι’ αυτό ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα τολμήσει εύκολα να προωθήσει τα φιλόδοξα σχέδια για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης  και τις μεταρρυθμίσεις που θα έκανα ακόμα πιο εύκολη την ζωή των εργοδοτών και των βιομηχάνων, όπως οι μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές.

Το σύνολο των κομμάτων πρέπει στο τέλος της ημέρας να αναρωτηθεί και για κάτι θεμελιώδες για τη δημοκρατία: Πόση αποχή αντέχει αυτό το σύστημα; Γιατί η τεράστια αποχή αποτελεί ένα ηχηρό «καμπανάκι» του εκλογικού Σώματος προς κάθε κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία-Bουλευτικές εκλογές: Ο Μακρόν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία – Αντιπολίτευση η Αριστερά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δήλωση «βόμβα» από το νέο αρχηγό του βρετανικού στρατού για «ετοιμότητα»

Τσίπρας: «Η ήττα Μακρόν είναι ήττα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06