search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:49
MENU CLOSE

Η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί τη Λιθουανία, διαμηνύει το Κίεβο

20.06.2022 16:50
Kaliningrad – new

«Η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί τη Λιθουανία», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα, αφού η Ρωσία κατήγγειλε την επιβολή «εχθρικών» περιορισμών στη σιδηροδρομική διέλευση, μέσω της Λιθουανίας, προϊόντων προς τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ.

«Χαιρετίζουμε τη θέση αρχής της Λιθουανίας και υποστηρίζουμε σθεναρά τους Λιθουανούς φίλους μας», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι λιθουανικές αρχές δήλωσαν ότι από το Σάββατο θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της διέλευσης μέσω της επικράτειάς τους προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ.

Η είδηση της απαγόρευσης έγινε γνωστή την Παρασκευή, μέσω βίντεο που δημοσίευσε ο κυβερνήτης της περιοχής Άντον Αλιχάνοφ.

Η ρωσική διπλωματία κατήγγειλε νωρίτερα σήμερα την επιβολή «εχθρικών» περιορισμών στη σιδηροδρομική διαμετακόμιση, μέσω Λιθουανίας, εμπορευμάτων προς τον θύλακα του Καλίνινγκραντ, με την Μόσχα να απειλεί με αντίποινα εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στον Λιθουανό απεσταλμένο στη Μόσχα ότι αν δεν αποκατασταθεί η διέλευση προϊόντων μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας μέσω της Λιθουανίας, η Μόσχα θα απαντήσει για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Ο κατάλογος κυρώσεων της ΕΕ περιλαμβάνει κυρίως άνθρακα, μέταλλα, δομικά υλικά και προηγμένη τεχνολογία και ο Αλιχάνοφ είπε ότι η απαγόρευση θα καλύπτει περίπου το 50% των ειδών που εισάγει το Καλίνινγκραντ.

Η άμεση έναρξη του εμπάργκο επιβεβαιώθηκε από την κρατική υπηρεσίας σιδηροδρόμων της Λιθουανίας σε επιστολή προς τους πελάτες μετά από «διευκρίνιση» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον μηχανισμό εφαρμογής των κυρώσεων.

Μεταξύ των μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, Πολωνία και Λιθουανία, το Καλίνινγκραντ λαμβάνει προμήθειες από τη Ρωσία μέσω σιδηροδρομικών γραμμών και αγωγών φυσικού αερίου μέσω της Λιθουανίας.

Το Καλίνινγκραντ, αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Βαλτικής Θάλασσας καταλήφθηκε από τον Κόκκινο Στρατό από τη Ναζιστική Γερμανία τον Απρίλιο του 1945 και παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Ένωση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε επίσης:

Τέξας: Η 11χρονη που έγινε εκατομμυριούχος – Ποια είναι η συνταγή της γιαγιάς για την λεμονάδα Be Sweet

Handelsblatt: 79 ευρώ η μερίδα καλαμαράκια στη Μύκονο – Φθηνότερη η Τουρκία από την Ελλάδα

Γαλλία: Οι νικητές, τα διλήμματα και τα σενάρια μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:48