search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:49
MENU CLOSE

Γερμανία: Η μείωση παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω Nord Stream αποτελεί επίθεση εναντίον μας

21.06.2022 18:38
fysiko-aerio-gaz-new

Οι μειώσεις στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream, που αποφάσισε πρόσφατα η Μόσχα, αποτελούν μια «επίθεση» που στοχεύει να «σπείρει χάος στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», κατήγγειλε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας, Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Αυτό που είδαμε την περασμένη εβδομάδα παίρνει μια άλλη διάσταση. Η μείωση παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream αποτελεί επίθεση εναντίον μας», είπε σε μια ομιλία του σε ηγετικά στελέχη της βιομηχανίας στο Βερολίνο.

Αυτή η «οικονομική επίθεση» έγινε «εσκεμμένα» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόσθεσε.

«Έχουμε ήδη δει αυτήν την μέθοδο αρκετές φορές, με τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, την Πολωνία ή τη Δανία», είπε ο υπουργός.

«Θα διασπείρει το χάος στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», προκαλώντας «αύξηση των τιμών», προειδοποίησε ο Χάμπεκ.

Ο ρωσικός όμιλος Gazprom μείωσε τις παραδόσεις στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream την περασμένη εβδομάδα κατά 40%, μετά κατά 33%, επικαλούμενος ένα τεχνικό πρόβλημα.

Αλλά για τη γερμανική κυβέρνηση, αυτό είναι μια «πολιτική απόφαση», που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως όπλο στην αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών χωρών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πρόκειται για σημαντική κλιμάκωση στη ρητορική του Βερολίνου καθώς πρόσφατα επιχειρούσε να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση, με τη γερμανική κυβέρνηση να επισημαίνει ότι παρά την μείωση των αποστολών της Gazprom, «υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της τροφοδοσίας» της Γερμανίας. Παρά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία εξακολουθεί να εισάγει περί το 35% του φυσικού αερίου από την Ρωσία. Πριν από τον Φεβρουάριο το ποσοστό ήταν 55%.

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η λειτουργία του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, τον επικεφαλής της Gazprom να ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για «το προϊόν μας, οι κανόνες μας» η Γερμανία φαίνεται να νιώθει τις συνέπειες του πολέμου και σχεδιάζει την αλλαγή «ρότας» με την επιστροφή στον λιγνίτη.

Για να αντιμετωπίσει αυτή την πτώση των παραδόσεων, το Βερολίνο ανακοίνωσε την Κυριακή αυξημένη χρήση, έως το 2024, των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με καύση άνθρακα.

Μια πικρή απόφαση για αυτήν την κυβέρνηση συνασπισμού η οποία έχει υποσχεθεί να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα έως το 2030.

«Οι δεξαμενές (φυσικού αερίου) είναι γεμάτες μόνο κατά 60% και αν μπούμε στον χειμώνα με μισογεμάτες δεξαμενές, και αν κλείσει η κάνουλα του φυσικού αερίου, τότε μιλάμε για μια σοβαρή οικονομική κρίση στη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά ο Χάμπεκ, μια προσωπικότητα του γερμανικού Κόμματος των Πρασίνων.

Διαβάστε επίσης:

Mακρόν σε Στόλτενμπεργκ: Να ξεκαθαρίσει η Τουρκία τη θέση της για Σουηδία – Φινλανδία

Έλον Μασκ: Ο γιος του κατέθεσε αίτημα αλλαγής φύλου και ονόματος – «Δεν θέλω καμία σχέση με τον πατέρα μου»

Ρωσία: Παλάτια, γιοτ και αμπελώνες αποτελούν την κρυφή περιουσία του Πούτιν (Video/Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10