search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:58
MENU CLOSE

Το rottweiler που έγινε σκύλος θεραπείας για παιδιά με αυτισμό στην Ελλάδα (Photos)

21.06.2022 12:07
rottweiler

Οι περισσότεροι άνθρωποι ακούν τη λέξη «rottweiler» και τρομάζουν. Και όμως, αυτή η περήφανη φυλή σκυλιών είναι από τις πιο παρεξηγημένες, μαζί με τα πίτμπουλ.

Τα σκυλιά, ως γνωστόν, γίνονται αυτό που τα κάνουν οι κηδεμόνες τους.

Ένας «κηδεμόνας» που ονειρεύεται έναν σκύλο-δολοφόνο, πέραν του ότι προφανώς είναι ακατάλληλος για να έχει ζώο, μπορεί, δυστυχώς, να διαμορφώσει την προσωπικότητα του σκύλου έτσι ώστε να γίνει αναίτια επιθετικός ή να σκοτώνει για παράδειγμα γάτες για το κέφι του «κηδεμόνα».

Τα ροτβάιλερ έχουν συνδεθεί πολλές φορές με επιθέσεις, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα, σχεδόν πάντα όμως από πίσω κρύβεται ένας ακατάλληλος κηδεμόνας.

Η ιστορία της φυλής

Είναι μεγαλόσωμα, πανέξυπνα και ανθεκτικά «σκυλιά εργασίας», με «καταγωγή» του ονόματός τους την πόλη Rottweil της Γερμανίας.

Η ιστορία τους ξεκινά από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όπου προστάτευαν κοπάδια και συνεχίζεται μέχρι το Rottweil, το Μεσαίωνα, όπου επίσης οδηγούσαν και προστάτευαν κοπάδια από φυσικούς εχθρούς και επίδοξους ληστές.

Αναγνωρίστηκαν επίσημα από το American Kennel Club το 1935 και τη δεκαετία του ’90 έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή.

Το ύψος ενός ροτβάιλερ κυμαίνεται από 56 μέχρι 68 εκ. και το βάρος του από 38 μέχρι 55 κιλά.

Τα ροτβάιλερ έχουν εξαιρετική αίσθηση προστασίας του χώρου και της οικογένειάς τους και κάπου εκεί αρχίζει και το πρόβλημα με ορισμένους κηδεμόνες που δεν ξέρουν ή δε θέλουν να τα κοινωνικοποιήσουν σωστά.

Bane, το ροτβάιλερ που βοηθά παιδιά με αυτισμό

Ο Bane είναι rottweiler 6,5 ετών που έρχεται να καταρρίψει πολλά από τα στερεότυπα για τη φυλή του.

Ο κηδεμόνας και χειριστής του είναι εκπαιδευτής σκύλων, ονομάζεται Πέτρος Εμμανουήλ Μητσάκος και, όπως αναφέρει ο ίδιος, ο Bane είναι ίσως το μοναδικό rottweiler στην Ελλάδα που έχει χριστεί σκύλος θεραπείας και συμμετέχει σε προγράμματα αγωγής, σε συνεργασία με 2 ψυχολόγους.

Στόχος είναι να βοηθηθούν παιδιά με αυτισμό και νοητική υστέρηση, να έρθουν πιο κοντά με τους σκύλους, να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους, να μάθουν να εκδηλώνουν σωστά τα συναισθήματα τους, να ανακαλύψουν πτυχές του εαυτού τους, αλλά και να τα βοηθηθούν μέσα από την διαδραστική εμπειρία τους με τον σκύλο, να μάθουν διάφορες δραστηριότητες.

Τα βήματα που ακολουθούν ο Bane και ο κηδεμόνας του είναι αργά και σταθερά, ώστε η διαδικασία να είναι ευχάριστη και εποικοδομητική για κάθε παιδί.

Όπως αναφέρει ο κηδεμόνας του, η περίπτωση του Bane ίσως είναι ένα μικρό βήμα για την απενοχοποίηση της φυλής, αποδεικνύοντας περίτρανα πως όχι μόνο με παιδιά μπορούν να κάνουν παρέα, αλλά και να βοηθήσουν παιδιά με ειδικές ικανότητες.

«Οι ικανότητες των σκύλων να μας προσφέρουν αλλά και να μας διδάξουν, είναι απεριόριστες τόσο σε επιμορφωτικό επίπεδο όσο και σε ψυχολογικό, αρκεί να έχουμε έναν σκύλο φιλικό, κοινωνικοποιημένο και με μια σωστά δομημένη γλώσσα επικοινωνίας μαζί μας», σημειώνει.

Δείτε τον Bane και τον κηδεμόνα του επί τω έργω:

Διαβάστε επίσης:

Σκύλος: Πώς μπορούμε να τον προστατεύσουμε από τον καύσωνα

Μόλις είχε μάθει να κολυμπά, 5χρονος βούτηξε στην πισίνα για να σώσει τον σκύλο του

Απίστευτη κτηνωδία στο Καμάρι της Σαντορίνης – Σκότωσαν γατάκι και κρέμασαν τη σακούλα στο σπίτι της προέδρου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:56