search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:13
MENU CLOSE

Οπλοκατοχή: Ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο – Δίνει το δικαίωμα στους πολίτες της Νέας Υόρκης να κυκλοφορούν οπλισμένοι

23.06.2022 18:03
anotato dikastirio

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε σήμερα ως αντισυνταγματικό έναν νόμο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης που αφορούσε την οπλοκατοχή, επικυρώνοντας εν παρόδω το δικαίωμα των Αμερικανών να κυκλοφορούν οπλισμένοι έξω από το σπίτι τους.

Η απόφαση αυτή, που ελήφθη με ψήφους 6 έναντι 3, έρχεται σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη υπό το σοκ των αιματηρών επιθέσεων ενόπλων, μεταξύ των οποίων και μία σε δημοτικό σχολείο του Τέξας, όπου σκοτώθηκαν 21 μικροί μαθητές και δάσκαλοι.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο που ίσχυε από το 1913 και απαγόρευε να κυκλοφορεί κανείς δημοσίως έχοντας επάνω του κρυμμένο ένα όπλο. Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, ο νόμος παραβιάζει το δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή, όπως ορίζεται από τη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος.

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν οι έξι συντηρητικοί δικαστές και κατά οι τρεις προοδευτικοί.

Με την απόφαση αυτή ανατρέπεται η ετυμηγορία ενός κατώτερου δικαστηρίου στο οποίο είχαν προσφύγει δύο ιδιοκτήτες όπλων και το παράρτημα της Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA) στη Νέα Υόρκη, ενός ισχυρού λόμπι που διατηρεί δεσμούς με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

«Μαύρη μέρα»

Η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ χαρακτήρισε «απολύτως σοκαριστική» την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επιτρέπει στους πολίτες να κυκλοφορούν έχοντας επάνω τους κρυμμένα όπλα και δήλωσε ότι «λυπάται που ήρθε αυτή η μαύρη ημέρα».

«Είναι σκανδαλώδες, είναι απολύτως σκανδαλώδες το γεγονός ότι μας αφαιρείται το δικαίωμα να έχουμε λογικούς περιορισμούς» σε ό,τι αφορά τα πυροβόλα όπλα, είπε στους δημοσιογράφους η κυβερνήτρια. «Λυπάμαι πάρα πολύ που ήρθε αυτή η ημέρα», πρόσθεσε σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε.

Το πανίσχυρο λόμπι NRA που προωθεί την οπλοκατοχή έκανε λόγο για «νίκη» σε μια ανάρτηση στο Twitter, υπογραμμίζοντας ότι οι ανώτατοι δικαστές έκριναν «αντισυνταγματικούς» τους περιορισμούς που προβλέπονταν από τον νόμο στη Νέα Υόρκη.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα να φέρει κανείς όπλα δεν σταματάει στην πόρτα του σπιτιού του», πρόσθεσε, συνοδεύοντας την ανάρτηση με ένα εικονίδιο που συμβολίζει τη “γιορτή”.

Η απόφαση αυτή θεωρείται πλήγμα για όσους υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να θεσπιστεί ένα λογικότερο πλαίσιο για την οπλοκατοχή και πιστεύεται ότι θα περιπλέξει τις προσπάθειές τους.

«Απογοητευμένος» δηλώνει ο πρόεδρος Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε «βαθύτατα απογοητευμένος» από την Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η απόφαση, που επισφραγίζει το δικαίωμα των Αμερικανών να βγαίνουν οπλισμένοι από το σπίτι τους «είναι αντίθετη με τη λογική και το Σύνταγμα» εκτίμησε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Μπάιντεν. Παράλληλα κάλεσε «όλους τους Αμερικανούς (…) να ακουστεί η φωνή τους για την ασφάλεια των πυροβόλων όπλων» επειδή, όπως υπογράμμισε, «διακυβεύονται ζωές».

«Φαρ Ουέστ»

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς εξέφρασε τον φόβο ότι με την απόφαση που πήρε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο θα πυροδοτηθεί «ένα κύμα βίας».

«Θα συνεργαστούμε για να περιορίσουμε τους κινδύνους που δημιουργεί αυτή η απόφαση επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπεί η Νέα Υόρκη σε Φαρ Ουέστ», ανέφερε ο Δημοκρατικός δήμαρχος και πρώην αστυνομικός. Ο Άνταμς έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η αντιμετώπιση της βίας των πυροβόλων όπλων θα είναι η προτεραιότητα της θητείας του.

Στο μεταξύ, στο Κογκρέσο, το διακομματικό νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή συγκέντρωσε απόψε αρκετές ψήφους ώστε να ξεπεραστεί και το τελευταίο διαδικαστικό εμπόδιο. Η ψηφοφορία για την έγκρισή του από τη Γερουσία αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Παρασκευή.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι με τον νόμο αυτόν θα περιοριστούν τα εγκλήματα με χρήση πυροβόλων όπλων, έπειτα από σειρά σφαγών οι οποίες προκάλεσαν σοκ στις ΗΠΑ.

Εάν αυτό το νομοσχέδιο περάσει θα πρόκειται «για το σημαντικότερο τα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια», ανέφερε την Τετάρτη ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι. Το κείμενο, έκτασης 80 σελίδων, «θα σώσει εκατομμύρια ζωές», διαβεβαίωσε.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου απέχουν παρασάγγας από τα μέτρα που ζητούσε ο πρόεδρος Μπάιντεν, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση της πώλησης τουφεκιών εφόδου στρατιωτικού τύπου.

Το νομοσχέδιο επικεντρώνεται πάνω απ’ όλα στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας ανά Πολιτεία που επιτρέπει να αφαιρούνται όπλα από ανθρώπους που κρίνονται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή την κοινωνία.

Προβλέπει επίσης αυστηρότερη επαλήθευση του ποινικού μητρώου και του ψυχολογικού ιστορικού επίδοξων αγοραστών όπλων ηλικίας 18 ως 21 ετών, αυστηρότερη καταστολή των παράνομων πωλήσεων όπλων, καθώς και προγράμματα αφιερωμένα στην ψυχική υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Ένα bloodhound για πρώτη φορά νικητής των καλλιστείων Westminster Kennel Club (Photos)

Καίτη Γαρμπή για τo «ξύλο» στα MAD VMA 2022: «Θρίλερ ζήσαμε χθες βράδυ»

Μιχάλης Μυτακίδης: «Το έντεχνο είναι πιο υποκριτικό από την trap – Τους έχω γνωρίσει όλους, τους φτύνω στα μούτρα» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:13