search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 10:51
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Αυλαία της προεκλογικής μάχης με σκληρή αντιπαράθεση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2235
23/6/2022
23.06.2022 06:00
SYRIZA_SIMA

Αν και αμέσως μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει μπει σε ρυθμούς προεκλογικής προετοιμασίας, ο συναγερμός έχει αναβαθμιστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό μετά και τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο capital.gr την Τρίτη, όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκλογές αρχές φθινοπώρου.

Επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον λειτουργεί ως οι εκλογές να έχουν προκηρυχθεί: αυτό το μήνυμα έστειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Από το βήμα της τελευταίας, πιο συγκεκριμένα κάλεσε το κόμμα να δώσει την εκλογική μάχη για μια καθαρή, δημοκρατική νίκη και με μεγάλη διαφορά από τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Αναφερόμενος στο εκλογικό δίλημμα είπε ότι αυτό είναι «πολιτική αλλαγή και εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος».

Με δεδομένο ότι το σενάριο φθινοπωρινής κάλπης συζητείται καιρό και ανοιγοκλείνει, ακόμα και από διαρροές του ιδίου του Μαξίμου, αυτό που εξόργισε τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το «παιχνίδι» του Μητσοτάκη με τα ενδεχόμενα και τις αμφίσημες δηλώσεις που μπορούν να ερμηνευθούν με όλους τους τρόπους, αλλά το γεγονός ότι συνδύασε το σενάριο φθινοπωρινής κάλπης με το αφήγημα περί τοξικού πολιτικού κλίματος που χρέωσε στην αντιπολίτευση και δη την αξιωματική.

Με άλλα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ είδε ένα πολιτικό unfair στην αναφορά του πρωθυπουργού – και μάλιστα τη δεδομένη στιγμή – ότι θέλει να εξαντλήσει την τετραετία, αλλά όχι σε παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα, και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην οξύνει τα πράγματα.

Εξ ου και από την Κουμουνδούρου του καταλόγισαν έλλειψη πολιτικής εντιμότητας, παραπέμποντας όχι μόνο στο ότι ο ίδιος ο Μητσοτάκης που μιλά για πολιτικό πολιτισμό δεν έχει επιδιώξει συνεννόηση με την αντιπολίτευση σε τίποτα αυτά τα 3 χρόνια των κρίσεων, αλλά και στον τρόπο που αντιπολιτεύτηκε έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της Συμφωνίας των Πρεσπών οξύνοντας το κλίμα για να το εκμεταλλευτεί εκλογικά.

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη το μεσημέρι πέρασε ευθύς αμέσως στην αντεπίθεση, καλώντας τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει άμεσα ημερομηνία εκλογών για τον Σεπτέμβριο (χωρίς βέβαια να παραιτηθεί) και να ορίσει υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών (και όχι υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως του καταλόγισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) ο οποίος θα διασφαλίσει τους όρους της ομαλής πορείας προς την κάλπη.

Έθεσε ακόμη δύο προϋποθέσεις:

– Να τεθεί σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο.

– Να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα μέσα ενημέρωσης στην πορεία προς τις εκλογές.

«Ιδού η Ρόδος…»

Μιλώντας χθες στην 30ή Γενική Τακτική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε το σκεπτικό του και είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται σενάριο πρόωρων εκλογών, στην πραγματικότητα αυτό συζητείται από την επομένη των εκλογών του 2019. Ωστόσο, πρόσθεσε, «είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός αποφασίζει να πάει σε εκλογές αλλά δεν ψάχνει να βρει την αιτιολογία της απόφασής του σ’ αυτό που ορίζει το Σύνταγμα, κάποιο εθνικό θέμα, αλλά στο πολιτικό κλίμα και τη στάση της αντιπολίτευσης».Και συνέχισε λέγοντας πως «αν ο πρωθυπουργός νοιάζεται για το πολιτικό κλίμα, υπάρχει τρόπος να έχουμε μια συνεννοημένη και πολιτισμένη αντιπαράθεση όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, που είναι γνωστή η ημερομηνία των εκλογών και δεν αλλάζει, και υπάρχει σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση πάνω σε προγράμματα, χωρίς τοξικότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. σήκωσε το γάντι λέγοντας πως αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει άλλο ύφος στην πολιτική αντιπαράθεση ας δώσει πρώτος το παράδειγμα υιοθετώντας τα ισχύοντα σε ευρωπαϊκές χώρες με ισχυρούς θεσμούς, ορίζοντας εγκαίρως την ημερομηνία των εκλογών, πολλώ δε μάλλον αν έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του για πρόωρες.

Μιλώντας το απόγευμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, την οποία όρισε ως αφετηρία της προεκλογικής εκστρατείας, κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι κρύβεται πίσω από την αντιπολίτευση για να κάνει κωλοτούμπα από τη δέσμευσή του ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και αντί να υπερασπιστεί ευθέως την επιλογή του, στιγματίζει την κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας με την «καθεστωτική του τοξικότητα».

Εκλογική τακτική

Προφανώς η στάση του πρωθυπουργού τροφοδότησε περαιτέρω την πόλωση, απελευθερώνοντας μάλλον τον ΣΥΡΙΖΑ στον τρόπο που θα κινηθεί στο εξής. Όπως διαφαίνεται η τακτική που θα ακολουθήσει η Κουμουνδούρου στο πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

– Αποδόμηση του θεσμικού προφίλ που καλλιεργεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον εαυτό του. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως ο Μητσοτάκης ποντάρει στη ρητορική περί εξάντλησης της τετραετίας για να καλλιεργήσει την εικόνα του θεσμικού πολιτικού, ωστόσο από την πλευρά τους αναδεικνύουν,

  • την έλλειψη συνεννόησης με την αντιπολίτευση σε κάθε κρίσιμο θέμα, από την πανδημία έως τα ελληνοτουρκικά και την αποστολή βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία,
  • τα παιχνίδια με τον χρόνο των εκλογών, παρά τις διαβεβαιώσεις για ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας, δεσμεύσεις από τις οποίες υπαναχωρεί κρυπτόμενος πίσω από την αξιωματική αντιπολίτευση,
  • ότι «στήνει Ειδικά Δικαστήρια σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων» την ώρα που φαίνεται να προετοιμάζεται για κάλπες,
  • την ώρα που φαίνεται να προετοιμάζεται για κάλπες χρίζοντας αυτοπροσώπως υποψηφίους να δηλώνει ότι θέλει να εξαντλήσει την τετραετία, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για κλίμα παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας και πολιτική τοξικότητα. Η κυβέρνηση ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές, είπε ο Τσίπρας, ενώ παράγει προεκλογικό κλίμα με κάθε της κίνηση,
  • την αντίληψή του για τη δημοκρατία όταν υπαγορεύει στην αξιωματική αντιπολίτευση να «κάτσει φρόνιμα» – «αυτή η λογική καθεστωτικού υποβολέα ακόμα και της αντιπολιτευτικής μας στάσης, αποκαλύπτει τη σχέση του με τη δημοκρατία» ήταν η χθεσινή αναφορά Τσίπρα.

– Ένταση της ρητορικής ότι ο Μητσοτάκης δραπετεύει μέσω πρόωρων από τις συνέπειες της πολιτικής του: Η «δραπέτευση» Μητσοτάκη είναι μόνιμο στοιχείο πλέον της δημόσιας ρητορικής του Αλέξη Τσίπρα, και χθες επιχείρησε να ενισχύσει την αίσθηση αυτή λέγοντας ότι αν οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού τού λένε ότι θα κερδίσει είναι «ανόητοι», επανέλαβε δε ότι στοιχηματίζει πως το βράδυ των εκλογών θα συζητάμε πόσο έξω έπεσαν οι δημοσκοπικές προβλέψεις. Επισήμανε επιπλέον ότι ο Μητσοτάκης πάει σε πρόωρες γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό που έρχεται, και είναι το αποτέλεσμα των δικών του πολιτικών επιλογών.

– Σκληρή αντιπαράθεση σε προγραμματική βάση για όλα τα κρίσιμα θέματα με κυρίαρχη ατζέντα την ακρίβεια, αλλά και κατά μέτωπον επίθεση στον πρωθυπουργό και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και ασκεί την πολιτική. Μάλιστα χθες, σε υψηλούς τόνους κατά την απεύθυνσή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για την «Αγία Οικογένεια των συμφερόντων που μας κυβερνά και ζει τον μύθο της τελειότητάς της». Η Κουμουνδούρου αναμένεται λοιπόν να επιμείνει στην κριτική της για τα θέματα της ακρίβειας και της ενέργειας, ότι δηλαδή η κυβέρνηση «επιδοτεί την αισχροκέρδεια» και δεν παρεμβαίνει ουσιαστικά, ότι επιδίδεται σε επιδοματική πολιτική για την οποία όταν ήταν αντιπολίτευση κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ και για το ότι μοιράζει στοχευμένα τα έσοδα που μαζεύει από τους έμμεσους φόρους, οι οποίοι αυξάνονται ευθέως ανάλογα με τις ανατιμήσεις σε καύσιμα και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, αφού δεν παρεμβαίνει για τη μείωση σε ΕΦΚ και ΦΠΑ. Όσο για τον τουρισμό στον οποίο ποντάρει η κυβέρνηση για έσοδα στο τέλος του καλοκαιριού, ο Αλέξης Τσίπρας χθες επέμεινε ότι μέτρο σύγκρισης των επιδόσεων είναι το 2019, ενώ αναφέρθηκε και στις κακές συνθήκες εργασίας τις οποίες απέδωσε στο θεσμικό πλαίσιο Χατζηδάκη. Από την Κουμουνδούρου δε σημειώνουν πως «όταν έχεις παραίτηση 5.000 εργαζομένων στην έναρξη της σεζόν ουσιαστικά έχεις αποτύχει».

Αντίστροφη μέτρηση για τα ψηφοδέλτια

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έχοντας μπει στον αυτόματο πιλότο των εκλογών και έχοντας ολοκληρώσει μια μακρά εσωκομματική διαδικασία με συνέδριο και εκλογές, τελεί ήδη σε ενωτικό κλίμα. Αυτό υπογραμμίστηκε ιδιαιτέρως την περασμένη εβδομάδα όταν στην είδηση της αθώωσης Δούρου για τις πλημμύρες της Μάνδρας από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και άλλα στελέχη προερχόμενα από την Ομπρέλα εξέφρασαν τη στήριξή τους στην τέως περιφερειάρχη Αττικής και κατήγγειλαν τις άδικες επιθέσεις που δέχτηκε από το γαλάζιο στρατόπεδο και το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, αλλά και τον Νίκο Παππά που εν μέσω προεκλογικού κλίματος οδηγείται σε Ειδικό Δικαστήριο για πλημμέλημα.

Με τον ορισμό των τομέα ευθύνης των μελών της Πολιτικής Γραμματείας προχθές αυτός ο κύκλος εσωκομματικών διευθετήσεων και ανακατατάξεων φαίνεται πως έχει ολοκληρωθεί και δεν αναμένονται άλλες αλλαγές, π.χ. δεν φαίνεται στον ορίζοντα ανασχηματισμός τομεαρχών, το επίδικο τώρα είναι η εκλογική μάχη. Οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι (Τσακαλώτος, Ραγκούσης, Σκουρλέτης) παραμένουν στις θέσεις τους, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναλαμβάνει επικεφαλής της σύνταξης του κυβερνητικού προγράμματος που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ. Στις θέσεις τους παραμένουν, όπως αναμενόταν καθώς δεν υπήρχε καμία συζήτηση περί του αντιθέτου, η Όλγα Γεροβασίλη ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ως διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο Νάσος Ηλιόπουλος ως εκπρόσωπος Τύπου. Ρόλο Συντονιστική της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού αναλαμβάνει ο Νίκος Μπίστης.

Στο μεταξύ ορίστηκαν και τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την επιτροπή ψηφοδελτίων, δηλαδή η γραμματέας Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης και ο Μιχάλης Καλογήρου, διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα. Ο στόχος όπως έχει γραφτεί επανειλημμένως είναι διπλός: αφενός, χρονικά να έχει παρουσιαστεί ο βασικός κορμός των ψηφοδελτίων ώς το τέλος Ιουλίου, με κάποια πρόσωπα – εκπλήξεις να μένουν για την τελευταία στιγμή. Αφετέρου, «ποιοτικά» να υπάρχει μεγάλη ανανέωση με πρόσωπα νέα, που έχουν ξεχωρίσει μέσα από τη δράση τους στην κοινωνία και τους τομείς δραστηριοποίησής τους, κοινώς στελέχη από την κοινωνία, ή στελέχη με πιο τεχνοκρατικό προφίλ, κατά αναλογία με το σκεπτικό που καταρτίστηκε το θινκ τανκ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο άλλωστε θεωρείται μια βέβαιη δεξαμενή υποψηφιοτήτων.

Διαβάστε επίσης:

Περιορίζεται η τηλεργασία – Πίσω στα γραφεία οι εργαζόμενοι

Τουρκία: Η απειλή του πολιτικο-οικονομικού αδιεξόδου

Το φως στο ελληνικό τοπίο…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 10:50