ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:08
MENU CLOSE

Περιφέρεια Αττικής: Αυτοψία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο μετά την θανάτωση του χιμπατζή

27.06.2022 22:59

Αυτοψία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο κατόπιν εντολής του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, μετά το τραγικό συμβάν με τον θάνατο του χιμπατζή, θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας και της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Πατούλης ζήτησε να διερευνηθούν οι συνθήκες διαφυγής και θανάτωσης του άτυχου ζώου, καθώς και το κατά πόσο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο εφαρμόζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο GRTimes, ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων, Νίκος Παναγιωτόπουλος τονίζει: «Πράγματι δεν είναι λίγες οι φορές που οι αρμόδιοι τέτοιων πάρκων, χορηγούν ηρεμιστικά φάρμακα ανάλογα με τη συμπεριφορά αλλά και το σωματότυπο ενός ζώου που φιλοξενείται, ειδικότερα εάν αυτό είναι εύσωμο ή μπορεί να σκαρφαλώσει όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος προσθέτει επίσης, πως «όταν υπάρχουν περίεργες συμπεριφορές από σωματώδη ζώα, όπως στην εν λόγω περίπτωση, συνήθως χορηγούνται τέτοιες αγωγές προκειμένου να μην υπάρξει τραυματισμός, ούτε του ζώου, αλλά ούτε και κάποιου υπαλλήλου. Υπάρχουν δηλαδή μεγαλόσωμα όντα που εκφράζουν νευρικότητα και κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις στο διάστημα που βρίσκονται έγκλειστα δείχνοντας μια δυσφορία».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αν ο εγκλεισμός ζώων άγριας ζωής σε συγκεκριμένα πάρκα και ζωολογικούς κήπους, μπορεί να προκαλέσει στρες, έντονες αντιδράσεις και κρίσεις πανικού στα ζώα.

«Ασφαλώς και ο ζωτικός χώρος ενός μεγαλόσωμου ζώου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Σκεφτείτε πως το να βάζεις έναν χιμπατζή να ζει σε έναν χώρο ενός τέτοιου πάρκου, είναι σαν να βάζεις έναν άνθρωπο να ζει μόνιμα μέσα σε ένα ασανσέρ. Σκεφτείτε ότι τα δελφίνια χρειάζονται απέραντους ωκεανούς για να είναι ευτυχισμένα ή ένα λιοντάρι χρειάζεται δεκάδες χιλιάδες μέτρα προκειμένου να νιώσει στο φυσικό τους περιβάλλον. Όταν τελικά ζουν σε μερικά τετραγωνικά μέτρα, υπάρχει πρόβλημα», υπογράμμισε στο GRTimes, ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από την κινηματογραφική κλοπή χρηματοκιβωτίου

Δημήτρης Μελισσανίδης: Υπεβλήθη σε επέμβαση στην καρδιά

Ραφήνα: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στους συλληφθέντες για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του 42χρονου (Video)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:08
Exit mobile version