search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:09
MENU CLOSE

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τα ελαφρυντικά στον Κορκονέα

28.06.2022 19:31
korkoneas76-new

Την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου, προκάλεσε η απόφαση του Μεικτού Εφετείου Λαμίας,  για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά, το δικαστήριο αναγνώρισε στον καταδικασμένο για τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου,  «πρότερο σύννομο βίο», ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωσή του.

«Αναλώσιμη νέα γενιά»

Σε ανάρτησή του ο κ. Ηλιόπουλος τονίζει: «Με μία οριακή απόφαση, με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά, το Εφετείο Λαμίας αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, στον δολοφόνο Ε. Κορκονέα.

Υπάρχει κάτι βαθιά άδικο σε αυτή την απόφαση. Στο να αναγνωρίζεις «πρότερο σύννομο βίο» σε έναν άνθρωπο που η πολιτεία του έχει εμπιστευτεί την ευθύνη να οπλοφορεί και αυτός επιλέγει να σημαδέψει σε ευθεία βολή και να πυροβολήσει ένα δεκαπεντάχρονο παιδί.

Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήρθε τη στιγμή που ξεκινούσε η οικονομική κρίση. Ήταν ένα μήνυμα κινδύνου για μια ολόκληρη γενιά που το κατανόησε και βγήκε μαζικά στους δρόμους σε ολόκληρη την χώρα.

Η σημερινή απόφαση δείχνει ξανά ότι για κάποιους αυτή η γενιά συνεχίζει να θεωρείται αναλώσιμη, συνεχίζει να μην έχει μέλλον.

Για άλλη μια φορά όμως το μέλλον θα κερδηθεί μέσα από την δημοκρατία τη συμμετοχή και τους αγώνες.
Για να νικήσει η ζωή!».

«Κροκοδείλια δάκρυα»

Στην αντεπίθεση πέρασε η ΝΔ απαντώντας στις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την απελευθέρωση του Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Σε ανακοίνωσή του, το κυβερνών κόμμα απαντώντας στα σχόλια του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλιόπουλου, εξηγεί ότι η ΝΔ άλλαξε τον νόμο και αυστηροποίησε τις ποινές για τα ελαφρυντικά.

Ωστόσο, παρά τις αλλαγές του νόμου 4855/2021 στην υπόθεση Κορκονέα εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ν. 4619/2019 ως ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο.

«Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας αναγνώρισε σήμερα εκ νέου στον πρώην ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα, καταδικασθέντα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου με ψήφους 4-3. Να υπενθυμίσουμε στον κ. Ηλιόπουλο και στον ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζονται σήμερα αγανακτισμένοι από την απόφαση, τα εξής:

Με το ν. 4619/2019, ο οποίος ψηφίσθηκε την 11-06-2019 και ισχύει από 01-07-2019, δηλαδή λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τροποποιήθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

Το ελαφρυντικό του άρθρου 84 παρ. 2 α΄ δηλαδή το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου διαφοροποιήθηκε τόσο ως προς τη διατύπωση όσο και ως προς τον σκοπό σε «πρότερο σύννομο βίο» και για να αναγνωρισθεί αρκούσε να αποδειχθεί ο εν γένει σύννομος βίος του καταδικασθέντος χωρίς να απαιτείται να αποδεικνύεται αυτός με θετικό τρόπο.
Το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση τιμωρείται με την διαζευκτική ποινή της ισοβίου καθείρξεως ή της πρόσκαιρης καθείρξεως τουλάχιστον 10 ετών (10-15 έτη).
Στην περίπτωση της ισοβίου καθείρξεως το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης για τους καταδίκους είναι τα 16 έτη.
Το πλαίσιο άλλαξε επί κυβέρνησης ΝΔ. Συγκεκριμένα: Με τον νόμο 4855/12-11-2021 επήλθαν μεταξύ άλλων και οι εξής τροποποιήσεις:

Μοναδική πλέον προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση είναι η ισόβια κάθειρξη.
Αυστηροποιήθηκαν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο των καταδικασθέντων για το έγκλημα μεταξύ άλλων και της ανθρωποκτονίας.
Έτσι σε περίπτωση επιβολής πρόσκαιρης κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας δίνεται η δυνατότητα για απόλυση υπό όρο μόνο αν έχουν εκτιθεί με ευεργετικό υπολογισμό (π.χ. εργασία εντός της φυλακής) τα 4/5 της ποινής αντί των 3/5 που ίσχυε μέχρι το Νοέμβριο του 2021.

Στην περίπτωση ισόβιας κάθειρξης το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης για τους καταδίκους αυξάνεται στα 18 έτη (πραγματική έκτιση). Μέχρι την αλλαγή αυτή το κατώτατο όριο πραγματικής έκτισης ήταν τα 16 έτη.

Σημειώνεται, ότι παρά τις αλλαγές του νόμου 4855/2021 στην υπόθεση Κορκονέα εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ν. 4619/2019 ως ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο. Και οι ευμενέστερες ήταν αυτές που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ας αφήσει λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα ο κ. Ηλιόπουλος».

Ανταπάντηση Ηλιόπουλου

«Στην ΝΔ χαίρονται για την αποφυλάκιση του Ε. Κορκονέα τόσο πολύ που καρφώθηκαν» αναφέρει σε νέα απάντησή του ο Νάσος Ηλιόπουλος.  

«Ας μας εξηγήσουν όταν μπορέσουν για ποιο λόγο η γνώμη Εισαγγελέα και των τριών δικαστών ήταν κατά της αναγνώρισης του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου. 

Επίσης ας μας εξηγήσουν γιατί απάντησαν σε μια δήλωση στην οποία δεν υπήρχε καμία αναφορά στη ΝΔ. 

Έχουν αναλάβει να κάνουν και τα ρεπό των συνηγόρων του δολοφόνου Κορκονέα;»

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Πρωτοφανές δύο ανεξάρτητες αρχές να είναι σε σύγκρουση με την κυβέρνηση επειδή τις εμποδίζει να διατελέσουν το έργο τους

Ανδρουλάκης: Σταθερότητα την πρώτη Κυριακή των εκλογών – Κανένα δείγμα σοβαρότητας από την κυβέρνηση

Ερντογάν: «Δεν θα δω τον Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Αυτή η πόρτα έχει κλείσει»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:06