search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:07
MENU CLOSE

Ανδρουλάκης: Σταθερότητα την πρώτη Κυριακή των εκλογών – Κανένα δείγμα σοβαρότητας από την κυβέρνηση

28.06.2022 12:55
androulakis_new

Για τις εκλογές, τις μετεκλογικές συνεργασίες, την ακρίβεια, τα ελληνοτουρκικά αλλά και την στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Ανδρουλάκης

«Κανένα δείγμα σοβαρότητας» 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη συζήτηση που έχει γίνει για τις πρόωρες εκλογές είπε: «Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να λέει δημοσίως ότι θα κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας και όλο το υπουργικό συμβούλιο να διαρρέει σε εσάς τους δημοσιογράφους ότι «έχουμε εκλογές το φθινόπωρο»; Εσείς το βλέπετε ως δείγμα σοβαρότητας και υπευθυνότητας; Έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία δεν έχει τη δύναμη και το θάρρος να πει ότι: ‘’Ναι, πάω σε ένα δύσκολο χειμώνα, πιθανόν επειδή δημοσιονομικά έχω κάνει λανθασμένες επιλογές τα τελευταία χρόνια, δεν σηκώνω το βάρος αυτού του χειμώνα και επειδή δεν θέλω να έχω περισσότερη φθορά οδηγώ τη χώρα σε εκλογές’’. Το να ψάχνει να βρει δικαιολογίες, να αλλάζει τις λέξεις και από το: ‘’πηγαίνω στο τέλος της τετραετίας” να αναφέρει τώρα: “θέλω να γίνουν στο τέλος της τετραετίας’’, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα». «Αυτή η κυβέρνηση με τον τρόπο που χειρίζεται τα πράγματα δεν έχει κανένα δείγμα σοβαρότητας και πρέπει να γίνουν εκλογές για να φύγει. Η ευθύνη των εκλογών βαραίνει ένα πρόσωπο, τον πρωθυπουργό και κανέναν άλλον», συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

«Θα πάμε με τις ιδέες μας» 

Αναφερόμενος στις μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για την απλή αναλογική λέγοντας: «έχω πει εξαρχής ότι είναι συνταγματικό ατόπημα να θεωρούμε ότι η πρώτη εκλογή, όπως λέει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, είναι βατήρας για να πετύχουν την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Υπάρχει εκλογικός νόμος, ψηφισμένος από το ελληνικό κοινοβούλιο, είναι η απλή αναλογική. Διαφωνήσαμε στον τρόπο που έγινε αυτή η απλή αναλογική, γιατί μια σοβαρή απλή αναλογική έπρεπε να δίνει και ανάλογο χρόνο – όπως στο γερμανικό σύστημα – για προγραμματικές συμμαχίες και συζητήσεις των κομμάτων. Μόνο που εδώ ο κ. Τσίπρας έκανε έναν εκλογικό τακτικισμό. Το Σύνταγμα λέει συγκεκριμένα πράγματα. Εμείς θα το σεβαστούμε και θα αγωνιστούμε να έχει σταθερότητα η χώρα από την πρώτη Κυριακή. Πώς θα γίνει αυτό; Αυτό θα το επιλέξει ο ελληνικός λαός, κ. Τσίμα. Δεν μπορώ εγώ μήνες πριν τις εκλογές, βάσει δημοσκοπήσεων να θεωρητικολογώ επί του δήθεν επιχειρήματος που βάζουν οι αντίπαλοί μας “με ποιους θα πάτε”. Όταν ρωτάτε αυτούς με ποιους θα πάνε, λένε ό,τι πει ο ελληνικός λαός και η λαϊκή ετυμηγορία. Όταν λέω εγώ ακριβώς το ίδιο, λένε ότι ο Ανδρουλάκης κρύβεται. Εμείς λέμε ξεκάθαρα, θα πάμε με τις ιδέες μας, με τις θέσεις μας. Θέλουμε να έχουμε μια ισχυρή εντολή. Όσο πιο ισχυροί είμαστε τόσο πιο πολλές πιθανότητες ο ελληνικός λαός να έχει και σταθερότητα και μια προοδευτική κυβέρνηση με τη Σοσιαλδημοκρατία στον αξιακό της πυρήνα και με συγκεκριμένες προτεραιότητες».

«Ευρωπαϊκό σχέδιο αποτροπής» 

Με φόντο τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε: «οι Τούρκοι τους τελευταίους μήνες κλιμάκωσαν το θέμα της αποστρατικοποίησης και το συνδέουν με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Πρέπει κι εμείς να έχουμε ένα σχέδιο ισχυρής αποτροπής ως ΕΕ. Και πρέπει επιτέλους να μπει το θέμα του εμπάργκο όπλων, ως κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα. Δεν μπορεί κανένας να εξοπλίζει μια χώρα που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και θέλει να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα χωρών – μελών της ΕΕ», ανάφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους πρόωρους πανηγυρισμούς του μετά την τελευταία συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο και αναφορικά με την στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα γεωπολιτικά θέματα σημείωσε ότι «αυτός που έκανε τον Ερντογάν να έχει τη δύναμη να εκβιάζει όλη την Ευρώπη είναι ο κ. Τσίπρας, όταν το 2015 έλεγε ότι δεν έχουμε σύνορα και επέτρεψε με εύκολο τρόπο να παραδώσει τα κλειδιά του εκβιασμού της Ευρώπης με το προσφυγικό – μεταναστευτικό στον κ. Ερντογάν». Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σχολίασε και τις δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου για αχρείαστη είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ,τονίζοντας πως «δεν μπορεί σήμερα να ζει αυτή την γεωπολιτική περιπέτεια ο κόσμος, να έχουμε έναν ισχυρό Ευρωπαίο σύμμαχο, τον κ. Μακρόν, και κάποιοι να πανηγυρίζουν στην Ελλάδα για την ήττα του, υπέρ του Μελανσόν, ο οποίος αν ποτέ φανταζόμασταν ότι θα ήταν πρόεδρος της Γαλλίας δεν ξέρω ποια θα ήταν η θέση του για τα εθνικά θέματα της χώρας μας. Ή την φαντάζομαι ποια θα ήταν. Δεν αντιλαμβάνομαι πως κάποιοι δεν καταλαβαίνουν πως μέσα σε αυτή την κρίση δύο χώρες, που οι λαοί τους δεν ήθελαν να μπουν στο ΝΑΤΟ, τώρα λόγω του φόβου της παράνομης και βάρβαρης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν αλλάξει άποψη οι λαοί και πιέζουν τις κυβερνήσεις να μπουν στο ΝΑΤΟ. Κάποιοι στην Ελλάδα λένε ότι είναι αχρείαστη αυτή η διεύρυνση. Τελικά σεβόμαστε τους λαούς; Θέλουμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνος ο Πούτιν όπως είναι ο Ερντογάν; Θέλουμε μια Ευρώπη σταθερή; Ή λέμε και κάνουμε αυτά που καταδικάζουμε πως κάνουν κάποιες άλλες χώρες;»

«Θολή η πρόταση της κυβέρνησης» 

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε: «Δεν ξέρω γιατί η κυβέρνηση μπήκε στην περιπέτεια να στείλει μια ειδική πρόταση που δεν ήταν στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να πάρει έγκριση. Δεν έχουμε καταλάβει πως θα λειτουργήσει, τι θα πληρώσουν οι μεγάλοι παραγωγοί, ποιο θα είναι το όφελος στο τιμολόγιο, τι θα πληρώσει το κράτος. Είναι θολή η πρόταση της κυβέρνησης. Εμείς εξαρχής είπαμε την πρόταση που είχε η εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πλαφόν στη λιανική και άμεσα δίκαια κατανομή μεταξύ καταναλωτή, κράτους και μεγάλων παραγωγών. Θα μπορούσε να γίνει μήνες τώρα και να μην ζούμε αυτή την αύξηση των τιμολογίων. Τώρα η κυβέρνηση γιατί το κάνει; Θεωρώ ότι είναι μια κίνηση ανάλογη της κοροϊδίας της φορολόγησης των υπερκερδών. Δηλαδή εμείς λέγαμε φορολόγηση των υπερκερδών, αλλά βάσει συγκεκριμένων στοιχείων. Η ΝΔ έκανε φορολόγηση υπερκερδών με κοινή υπουργική απόφαση που θα εισηγηθεί η ΡΑΕ, ενώ η ΡΑΕ δηλώνει αναρμόδια και βλέπουμε σήμερα μια σύγκρουση της ΡΑΕ με την κυβέρνηση. Αυτές οι θολές επιλογές, που  γίνονται για να καλύψουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, δεν βοηθούν το δημόσιο συμφέρον».

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: «Δεν θα δω τον Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Αυτή η πόρτα έχει κλείσει»

Οικονόμου: Η Ελλάδα θα κάνει προσφυγή για το σήμα «Turkaegean» (Video)

Πώς θα αντιμετωπίσει η Αθήνα τις απειλές Ερντογάν μέσα στο ΝΑΤΟ – Το σενάριο της προβοκάτσιας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:03