search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:11
MENU CLOSE

Πώς θα αντιμετωπίσει η Αθήνα τις απειλές Ερντογάν μέσα στο ΝΑΤΟ – Το σενάριο της προβοκάτσιας

28.06.2022 06:00
mitsotakis_erdogan_new

Όλα τα σενάρια τα οποία μπορούν να προκύψουν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινάει αύριο στην Μαδρίτη, εξαιτίας της Τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ακρότητες του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται στο να μην προκαλέσει τους γείτονες μας παρά μόνο να απαντήσει επί της ουσίας εφόσον προκληθεί. Οι απαντήσεις που θα δοθούν θα έχουν ως βάση το διεθνές δίκαιο, ενώ δεν θα αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας σε ότι αφορά τις ανιστόρητες Τουρκικές προκλητικές απόψεις.

Σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα, με βάση και τα δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

Το πρώτο σενάριο το οποίο εμφανίζεται να θέλει να ακολουθήσει ο Ταγίπ Ερντογάν έχει να κάνει με την λογική των ανταλλαγμάτων προκειμένου η Τουρκία να μην μπλοκάρει την είσοδο της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι στην προπαρασκευαστική σύνοδο που έγινε στο Βερολίνο ο Τούρκος εκπρόσωπος στην συμμαχία επιχείρησε να συνδέσει τα θέματα του Αιγαίου – αποστρατικοποίηση των νησιών – με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, λένε πάντα οι ίδιες πηγές, η σύνοδος του ΝΑΤΟ θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο καθώς η ελληνική αντιπροσωπεία σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσει σε αυτή την λογική. Δηλαδή, η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη να αντιδράσει στην περίπτωση που τα ισχυρά μέλη της Βορειοατλαντικής συμμαχίας εμφανιστούν να «κατανοούν» τις Τουρκικές απόψεις.

Το δεύτερο σενάριο θέλει τον Τούρκο πρόεδρο να επιχειρεί την αξιοποίηση της συνόδου προκειμένου να βάλει τα γνωστά θέματα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.

Παράλληλα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι σε αυτή την περίπτωση ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, συνδέοντας παράλληλα την Ελλάδα με την τρομοκρατία και ισχυριζόμενη ότι η Αθήνα υποθάλπει οργανώσεις που δρουν εις βάρος της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός –λένε κυβερνητικές πηγές- εμφανίζεται αποφασισμένος να μην μονοπωλήσει το ελληνοτουρκικό την σύνοδο κορυφής. Διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι εάν η Τουρκική επιθετική ρητορική συνοδευτεί από κινήσεις στο Αιγαίο ή στα χερσαία σύνορα υπάρχει επεξεργασμένο σχέδιο το οποίο προβλέπει την πλήρη ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων .

Σε ό,τι αφορά τώρα την αντιμετώπιση της Τουρκικής επιχειρηματολογίας για την αποστρατικοποίηση των νησιών, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βασιστεί στην απάντηση την οποία έδωσε η χώρα στον ΟΗΕ .

Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλούν τα Τουρκικά δημοσιεύματα τα οποία ισχυρίζονται ότι ακόμα και την ημέρα της έναρξης της συνόδου η Τουρκική πλευρά ενέχεται μέσω νέας ρηματικής διακοίνωσης προς τον ΟΗΕ να κατονομάσει όλα τα νησιά τα οποία κατά εποχές έχει γκριζάρει λέγοντας ότι είναι «ακαθορίστου κυριαρχίας».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για συνεκμετάλλευση, η Αθήνα θα προτάξει την προσφυγή στην Χάγη για τη διευθέτηση του προβλήματος των θαλασσίων ζωνών .

Η ελληνική πλευρά στις επαφές που έχει κάνει προκειμένου να προετοιμάσει τους συμμάχους μας για αυτά που θα ακούσουν στη Μαδρίτη από την Τουρκική πλευρά έχει επιμείνει στο γεγονός ότι οι γείτονες μας αντιστρέφουν την πραγματικότητα σε όλα τα θέματα, ενώ έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι κάθε στιγμή είναι επίφοβη για να στηθεί μια προβοκάτσια με αφορμή το μεταναστευτικό.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμα στους συνομιλητές τους ότι σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει την ένταση και αμφισβητήσει στην πράξη ελληνικό έδαφος, τότε η κρίση θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, και θα επεκταθεί σε όλο το εύρος των ελληνοτουρκικών συνόρων με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να απαντούν σε άλλο σημείο από το σημείο της σύγκρουσης.

Υπενθύμιζαν, δε, ότι ήδη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου υπάρχει επιφυλακή, στις μάχιμες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ πλοία του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε στάση αναμονής προκειμένου να παρέμβουν, εφόσον χρειαστεί.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης- Ερντογάν: Στο ίδιο τραπέζι στη Μαδρίτη μετά την κλιμάκωση της έντασης-Τι θα απαντήσει η Αθήνα στις προκλήσεις της Άγκυρας

Παλαιό Ψυχικό: Τα αποκαλυπτήρια προτομής του Παύλου Μπακογιάννη έκανε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου (Photos)

Διαμαρτυρία αντιεμβολιαστών έξω από το σπίτι του Πλεύρη – Για στοχοποίηση μιλά ο υπουργός- Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:11