search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 15:50
MENU CLOSE

Θεσσαλονίκη: Άρρωστα δέντρα και εύφλεκτα υλικά απειλούν το Σέιχ Σου

06.07.2022 07:41
GR times new

Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού δυστυχώς ξεκίνησαν και όπως είναι φυσικό όλοι ανησυχούν για τα δάση.

Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι δήμοι, οι οποίοι γειτνιάζουν με το Σέιχ Σου, για το κράμα εύφλεκτων υλικών που έχει δημιουργηθεί εντός του περιαστικού δάσους, προκαλώντας ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου έχουν τεθεί σε επιφυλακή η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Πολιτική Προστασία, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, καθώς και οι δήμοι, οι οποίοι σε συνεργασία και συντονισμό εφαρμόζουν μέτρα για την πρόληψη πυρκαγιάς.

Ωστόσο παρά τις από κοινού ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί για την αποτροπή ενδεχόμενης φωτιάς, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το δάσος είναι τουλάχιστον ανησυχητική.

Ξερά χόρτα, εκατοντάδες άρρωστα δέντρα (σ.σ. προσβεβλημένα από το φλοιοφάγο έντομο), ξεραμένοι κορμοί, κλαδιά και πευκοβελόνες.  Αυτά είναι μερικά από τα υλικά που συνθέτουν το κοκτέιλ εύφλεκτης ύλης που απειλεί καθημερινά το δάσος.

«Βραχνάς» παραμένει για το δάσος του Σέιχ Σου και τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν το φλοιοφάγο έντομο, το οποίο έχει προσβάλει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τα δέντρα. Όπως αναφέρει μιλώντας στο GRTimes ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης «κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο κόπηκαν 600 δέντρα που προσβλήθηκαν από το φλοιοφάγο έντομο» ενώ επισήμανε ότι το δάσος κάτωθεν του Περιφερειακού έχει προσβληθεί από το έντομο σε ποσοστό 100% και άνωθεν 50%».

Όπως διευκρινίζει στο GRTimes ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης «η πολιτική προστασία έχει αναλάβει κυρίως το έργο της φύλαξης του δάσους, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Έχουμε μοιράσει το δάσος σε τομείς και σε συνεργασία με την πυροσβεστική, οι εθελοντικές μας ομάδες ελέγχουν την κινητικότητα, ειδικά σε μέρες υψηλής επικινδυνότητας, όπου τίθεται σε ισχύ και η απαγόρευση κυκλοφορίας (σ.σ. κυρίως κατά τις ημέρες ισχυρού κύματος καύσωνα και έντονου αέρα)». 

Διαβάστε επίσης

Συγκινητική ιστορία στη Βόρεια Εύβοια: Ρουμάνος πυροσβέστης που πέρυσι έσβηνε φωτιές, φέτος ήρθε για διακοπές (Photo)

Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό: Προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό – Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς (Photos/Videos)

Πανελλήνιες 2022: Σήμερα η ανακοίνωση των βαθμών των Ειδικών Μαθημάτων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 15:50