search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 11:14
MENU CLOSE

Βρετανία: Τα περίφημα σημειωματάρια του Δαρβίνου εκτίθενται ξανά – Είχαν «εξαφανιστεί» για 20 χρόνια

08.07.2022 13:55
xeirografa_darvinou_new
CAMBRIDGE UNIVERSITY LIBRARY

Οι ιδιόχειρες σημειώσεις του Κάρολου Δαρβίνου, που περιέχουν κάποιες από τις θεμελιώδεις αρχές της θεωρίας που ανέπτυξε για την εξέλιξη των ειδών, εκτίθενται από αύριο, στο Λονδίνο, αφού είχαν χαθεί για 20 χρόνια.

Τα δύο χειρόγραφα σημειωματάρια επιστράφηκαν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, τον Μάρτιο, στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Κέιμπριτζ, απ’ όπου είχαν κλαπεί το 2001.

Η έκπληξη της επιστροφής των σημειωματάριων

Τα δύο σημειωματάρια επιστράφηκαν στο Κέιμπριτζ με περίεργο τρόπο: είχαν τοποθετηθεί στην αρχική συσκευασία τους -ένα κουτί από σκληρό χαρτόνι και το κάθε σημειωματάριο ήταν προσεκτικά τυλιγμένο με νάιλον διαφάνεια. Το πακέτο αυτό βρισκόταν σε μία ροζ τσάντα δώρου. Μέσα στην τσάντα είχε τοποθετηθεί και μία κάρτα σε καφέ φάκελο. Και στην κάρτα είχε τυπωθεί ένα σύντομο μήνυμα: «Βιβλιοθηκάριε, Καλό Πάσχα Χ.»

Αυτή η ροζ τσάντα με το περιεχόμενο-θησαυρό βρέθηκε προσεκτικά τοποθετημένη στο πάτωμα της δημόσιας βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου, σε σημείο όπου δεν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας, έξω από το γραφείο της Δρ. Τζέσικα Γκάντνερ.

Όταν πήρε το δέμα στα χέρια της κατάλαβε τι περιείχε, αλλά πέρασαν πέντε μέρες αγωνίας μέχρι να δώσει άδεια η αστυνομία για να ανοίξει την συσκευασία, να εξετάσει τα σημειωματάρια και να επιβεβαιώσει ότι ήταν τα πρωτότυπα του Δαρβίνου.

Οι σημειώσεις του Δαρβίνου

Στις σελίδες των δύο τετραδίων, ο Δαρβίνος έχει σχεδιάσει, το 1837, το λεγόμενο δέντρο της ζωής.

Το βιβλίο του Δαρβίνου «Για την Καταγωγή των Ειδών» εκδόθηκε το 1859 και πιστεύεται ότι βασίστηκε στις ιδέες που είχε καταγράψει αρχικά σε αυτά τα δύο πολύτιμα σημειωματάρια.

Η έκθεση των δύο τετραδίων θα διαρκέσει από τις 9 Ιουλίου ως τις 3 Δεκεμβρίου και γίνεται στο Εκθεσιακό Κέντρο Milstein του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η αστυνομική έρευνα για να διαπιστωθεί ποιος είχε κλέψει τα σημειωματάρια και κάτω από ποιες συνθήκες επιστράφηκαν στο πανεπιστήμιο.

Ο καθηγητής Τζιμ Σέκορντ, διευθυντής του «Προγράμματος Δαρβίνος», δήλωσε ότι από τις σελίδες των σημειωματάριων φαίνεται «ο τόπος όπου ο Δαρβίνος επεξεργάζεται την θεωρία της εξέλιξης».

CAMBRIDGE UNIVERSITY LIBRARY

«Όταν σκεφτόμαστε τον Δαρβίνο και πως έφτασε στη διατύπωση της θεωρίας του, πιστεύουμε ότι όλα έγιναν στα ταξίδια του με το πλοίο Μπιγκλ και στα νησιά Γκαλαπάγκος, αλλά η βασική δουλειά έγινε στο Λονδίνο, όταν επέστρεψε», λέει ο καθηγητής Σέκορντ.

«Ο Δαρβίνος ζούσε σε ένα εργένικο δωμάτιο και κρατούσε κρυφά όλα τα σημειωματάρια, τα οποία μάλιστα κουβαλούσε μαζί του. Όταν είχε μια καλή ιδέα, μια παρατήρηση, καθόταν και την κατέγραφε. Όταν βλέπουμε αυτά τα σημειωματάρια, βλέπουμε πραγματικά αυτές τις σπουδαίες στιγμές στη διαδικασία της επιστημονικής ανακάλυψης και στην ιστορία του κόσμου», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Η Δρ. Άλισον Πιρν, βοηθός διευθύντρια στο «Πρόγραμμα Δαρβίνος», δήλωσε: «Θέλουμε ο κόσμος να καταλάβει ότι (ο Δαρβίνος) ήταν ένα ανθρώπινο ον. Κάποτε ήταν ένας νεαρός άνδρας. Νομίζω ξεχνούμε ότι ήταν μόλις 22 χρόνων όταν πήγε το ταξίδι με το Μπιγκλ».

Διαβάστε επίσης:

Σίνζο Άμπε: Νεκρός ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μετά την πισώπλατη δολοφονική επίθεση (Photos/Video)

Σίνζο Άμπε: Η στιγμή που πυροβολούν τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας – Συνελήφθη ο δράστης (photos/video)

Τζορτζ Φλόιντ: 21 χρόνια φυλακή στον αστυνομικό που τον πάτησε με το γόνατο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 11:14