search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 04:36
MENU CLOSE

Τσίπρας: Να φύγει η «κυβέρνηση συνεργασίας» Μητσοτάκη με τα συμφέροντα – Δεν τολμά να πάει σε εκλογές γιατί καταρρέει

12.07.2022 23:00
tsipras- peristeri -omilia -new

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη μεγάλη πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Περιστέρι.

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό εκ νέου «ανεύθυνο» και «επικίνδυνο» και προσπάθησε να αποδομήσει το θεσμικό προφίλ που επιχειρεί να προβάλει ο πρωθυπουργός και την σχετική επιχειρηματολογία περί «εθνικής ευθύνης» την οποία επικαλέστηκε προκειμένου να διαψεύσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Έστειλε μήνυμα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν – ο ΣΥΡΙΖΑ είπε θα είναι πρώτος και με διαφορά από τη ΝΔ – και παρουσίασε 7 προγραμματικές δεσμεύσεις με βασικά θεμέλια όπως είπε, το κοινωνικό κράτος και την δικαιοσύνη, για: την ακρίβεια, τη στέγη, τη δημόσια υγεία, την παιδεία, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την κατάργηση του πτωχευτικού νόμου, τη στήριξη της νέας γενιάς, στήριξη της Εργασίας και αύξηση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα, έδωσε σήμα για κινηματική δράση του κόμματος.

Επανέλαβε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να φύγει αυτή η κυβέρνηση την οποία αποκάλεσε «κυβέρνηση συνεργασίας του Μητσοτάκη με τα συμφέροντα», ενώ επανέλαβε το προσκλητήριο στις προοδευτικές δυνάμεις, καλώντας ονομαστικά τον Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στη ΝΔ του Μητσοτάκη.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ενδιαφέρει να καθυστερήσουν οι εκλογές και να γίνουν στην ώρα τους προκειμένου να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η κυβερνητική φθορά. «Δε μας ενδιαφέρει η φθορά του κ. Μητσοτάκη. Αυτή τη φθορά τη φροντίζει μόνος του» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ενδιαφέρει η φθορά της κοινωνίας, «που παίρνει χαρακτήρα κατάρρευσης κάθε μέρα που αυτή η κυβέρνηση, παραμένει στη θέση της».

Διεμήνυσε επίσης πως μετά τις εκλογές «το πάρτι τελειώνει» και συγκεκριμένα το πάρτι των 10 επιχειρηματικών ομίλων, των 10 οικογενειών, των 3 funds και των εκατοντάδων κομματικών αξιωματούχων.

Πιο αναλυτικά:

Για πρόωρες εκλογές: παλινωδίες και αναξιοπιστία

«Ο κ. Μητσοτάκης αποδείχτηκε τα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του, προσκολλημένος σε συμφέροντα, σε μεθόδους αναξιοκρατίας και ρουσφετιού αλλά και παντελώς ανεύθυνος, επιπόλαιος, αναξιόπιστος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τελευταίο δείγμα της αναξιοπιστίας και της επικίνδυνης επιπολαιότητάς του» πρόσθεσε, είναι «οι παλινωδίες του με τις πρόωρες εκλογές». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ σημείωσε πως αφού ο πρωθυπουργός τροφοδότησε το κλίμα των πρόωρων με διαρροές και εκλογικές στρατηγικές, «ανακοίνωσε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι εθνικά υπεύθυνη επιλογή». «Ήταν εθνικά υπεύθυνη όταν νόμιζε ότι τον βόλευε» είπε ειρωνικά, «έγινε εθνικά ανεύθυνη όταν κατάλαβε ότι δεν τον βολεύει». Η αλήθεια, είπε, «είναι ότι δεν τολμά να πάει σε εκλογές γιατί καταρρέει».

Στη συνέχεια, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής του στα εθνικά, την οικονομία, κλπ. λέγοντας ότι δεν ανέλαβε την ευθύνη για κανένα από τα πεπραγμένα του.

«Ανεύθυνος ο Μητσοτάκης»

Σημείωσε μεταξύ άλλων πως «δεν τη θυμήθηκε την εθνική ευθύνη,

· όταν με τις Πρέσπες μιλούσε για προδοσία και ανταλλαγή της Μακεδονίας με τις συντάξεις.

· Όταν το Oruc Reis έκοβε βόλτες στο Αιγαίο.

· Όταν άφηνε ανενόχλητη την Τουρκία να βαφτίζει το Αιγαίο Turkaegean.

· όταν σε ένα βράδυ αποφάσιζε να κάνει την Ελλάδα μέρος της πολεμικής σύγκρουσης στέλνοντας βαριά όπλα στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός πάντα έβρισκε μια άλλη ευθύνη για να κρύψει την προσπωική του ευθύνη και συγκεκριμένα στην πανδημία η ευθύνη ήταν ατομική και στην κρίση ακρίβειας η ευθύνη αυτών που κυβερνούν ανύπαρκτη:

· για τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη. 61% εμείς, 39% ο μέσος όρος στην

· για το ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη στον κόσμο στο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, που εκτοξεύτηκε στο 12%, τον υψηλότερο που είχαμε από το 1993

· για το ότι έχουμε τα πιο ακριβά καύσιμα στην Ευρώπη σε σχέση με το εισόδημα.

· για το ότι το 40% του πληθυσμού, 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά, βρίσκονται σε στεγαστική κρίση, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 9%, και δεύτερη χειρότερη, μετά την Ελλάδα, είναι η Βουλγαρία με ποσοστό 17,5%.

· για την πώληση της ΔΕΗ σε fund, σε καιρό ενεργειακής κρίσης,

· για τη διπλή αισχροκέρδεια που βιώνουν οι πολίτες, από τη μία των καρτέλ, που αλωνίζουν με χορηγό τον ίδιο και από την άλλη του κράτους, που μέσα σε αυτές τις συνθήκες βγάζει σχεδόν 4 δις παραπάνω έσοδα.

· για τα 7,5 δις που μοιράστηκαν με απευθείας αναθέσεις.

«Αγώνας να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Κρατώντας ενεργό το αίτημα για άμεση προσφυγή σε κάλπες ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι «έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή για τον τόπο», γι’ αυτό «λέμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη αυτή η κυβέρνηση να φύγει».

Και συνέχισε απαντώντας σε όσους λένε, όπως τόνισε: «Μα σας βολεύει οι εκλογές να πάνε μερικούς μήνες αργότερα, γιατί η φθορά της ΝΔ θα μεγαλώνει».

Εμάς είπε, «δε μας ενδιαφέρει η φθορά του κ. Μητσοτάκη. Αυτή τη φθορά τη φροντίζει μόνος του. Αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει η φθορά της κοινωνίας, που παίρνει χαρακτήρα κατάρρευσης κάθε μέρα που αυτή η κυβέρνηση, παραμένει στη θέση της».

Σημείωσε περαιτέρω πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επενδύει στο ώριμο φρούτο της εξουσίας που περιμένει να πέσει στα χέρια του, αλλά βλέπει το «σάπιο καθεστώς που πολιορκεί μια ολόκληρη κοινωνία».

Το δίλημμα είπε είναι σαφές: «Πολιτική αλλαγή και εφιάλτης τέλος, ή εφιάλτης δίχως τέλος».

Σήμα για κινηματική δράση

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει υπομονή γιατί «δεν είναι η υπομονή η απάντηση στην ακρίβεια, την ανασφάλεια, την εργασιακή εκμετάλλευση, την ενεργειακή φτώχεια». «Η απάντηση είναι η δράση όχι η υπομονή» είπε με νόημα, ορίζοντας ως καθήκον για τα μέλη του κόμματος και για το αμέσως επόμενο διάστημα «να βρεθούμε με όλες μας τις δυνάμεις σε κάθε μάχη απέναντι στο άδικο», δηλαδή στους πλειστηριασμούς, σε παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας, στις ρευματοκοπές. Η απάντηση, επανέλαβε, είναι «αγώνας για να φύγουν μια ώρα αρχύτερα».

Μήνυμα σε Ανδρουλάκη

Απευθυνόμενος στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απευθύνει προσκλητήριο για κυβερνητική συνεργασία, εστίασε στο Κίνημα Αλλαγής καλώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη να μην «κρύβεται μέχρι να πάει στη κάλπη» και «να ξεκαθαρίσει άμεσα και χωρίς μισόλογα τις προθέσεις του». «Αν σκοπεύει» τόνισε, «να ξανακάνει το κόμμα του δεκανίκι της Δεξιάς ας μην απαντήσει. Αλλιώς οφείλει να αποκλείσει από τώρα και καθαρά, κάθε προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας με την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη».

Διαβάστε επίσης:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για χάρτες Μπαχτσελί: Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Το ΑΠΕ επιμένει να διακινεί fake news για το σκάνδαλο Novartis παρά το αμετάκλητο βούλευμα

Πιερρακάκης: Στις 27 Ιουλίου το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης και η ταυτότητα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32