search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 05:53
MENU CLOSE

Νέα διαβεβαίωση Μητσοτάκη για εκλογές στο τέλος της τετραετίας

07.07.2022 10:39
mitsotakis_new

Με τη φράση «δεν ψάχνω δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές», ο πρωθυπουργός απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε κάλπες.

Μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «δεν θα παίξω ποτέ με τους θεσμούς» και τόνισε ότι δεν έχει κανένα λόγο να προχωρήσει τώρα σε εκλογές, από τη στιγμή που με τις παρούσες συνθήκες η κυβερνησιμότητα είναι διασφαλισμένη.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός δύσκολου χειμώνα, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε: «Αν το φθινόπωρο είναι εκρηκτικό, είναι σώφρων να εκχωρήσουμε τη διακυβέρνηση σε υπηρεσιακή κυβέρνηση;» και τόνισε ότι «παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας κι αν έχει πολιτικό κόστος, ας έχει».

Μάλιστα, τόνισε ότι «αν οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με τη βόμβα της απλής αναλογικής και έναν Ερντογάν απρόβλεπτο, δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνικά ωφέλιμη. Κι αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας είναι έτσι».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «βόμβα» την απλή αναλογική, με την οποία θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές, ουσιαστικά αποκλείοντας το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μετά την πρώτη κάλπη, και υπογράμμισε ότι «σε δύσκολους καιρούς η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα και αυτή υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η κυβέρνησή του –το λεγόμενο «σύστημα Θεοδωρικάκου»-, λέγοντας, μάλιστα, ότι συζητώντας με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στην ΕΕ, ουκ ολίγοι εξ αυτών «θα εύχονταν να είχαν εκλογικό σύστημα σαν το δικό μας», εξηγώντας, μάλιστα, ότι το εκλογικό σύστημα δεν είναι πλειοψηφικό, αλλά αναλογικό και «βοηθά την κυβερνησιμότητα».

Παράλληλα, επανέλαβε τις «αιχμές» που έχει αφήσει για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, για «χαρακτηριστικά αλαζονείας», λέγοντας ότι «κόμματα που θα μπορούσαν να είναι ρυθμιστές έχουν πει ότι δεν θέλουν για πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, αυτό δεν είναι σωστό».

Περί ελληνοτουρκικών

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, τα οποία δεν βρίσκονται και στην καλύτερη φάση τους, ο πρωθυπουργός, αν και παραδέχθηκε ότι «είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση», τόνισε ότι «δεν πιστεύω πως θα έχουμε κλιμάκωση της έντασης το καλοκαίρι, όπως είχε γίνει το 2020».

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, σημείωσε ότι «στη συνάντηση με Ερντογάν ήμουν απολύτως σαφής. Του είπα πως όσο υπάρχει αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν θα υπάρξει πρόοδος. Ούτε θα δεχθώ υπερπτήσεις και τη ρητορική για αποστρατικοποίηση των νησιών».

Κατά τα λοιπά, σχετικά με την τακτική που η χώρα ακολουθεί έναντι των τουρκικών προκλήσεων, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τις συμμαχίες της» και ότι «τα θέματα αυτά τα έθετα και θα συνεχίσω να τα θέτω», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότατα να μπλοκάρει τις πωλήσεις εξοπλιστικών συστημάτων στην Τουρκία, αλλά έχουμε καταφέρει να πούμε στο ΝΑΤΟ πως δεν είναι προς το συμφέρων των ΗΠΑ να πουλήσουν αμυντικό υλικό σε μία χώρα του ΝΑΤΟ που απειλεί μία άλλη χώρα σύμμαχο».

Εκτίμησε, δε, ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να πουλήσουν οπλισμό στην Τουρκία αν δεν αλλάξει στάση. Δεν γίνεται με το Ουκρανικό σε εξέλιξη η Τουρκία να προκαλεί νέα προβλήματα και νέες κρίσεις» και σημείωσε ότι «το καλύτερο σενάριο είναι να επιλύσουμε τις διαφορές μας, το δεύτερο καλύτερο είναι να μάθουμε να ζούμε με τις διαφορές μας, χωρίς να δημιουργούνται κρίσεις».

Ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις συνεχόμενες επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, είπε ότι «δεν παρακολουθώ τον Ερντογάν σε αυτή τη ρητορική έξαρση και ένταση» και προέβλεψε ότι «κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα ξανασυζητήσουμε με την Τουρκία».

Περί ακρίβειας

Σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο φορολογικών παρεμβάσεων, εξηγώντας ότι υπάρχουν «δύο λόγοι που δεν πρέπει να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Ο πρώτος είναι ότι δημοσιονομικά δεν το αντέχει η χώρα. Γι’ αυτό και ρίξαμε το βάρος στην αγορά ενέργειας», προσθέτοντας ότι «το καύσιμο είναι πρόβλημα και γι αυτό επιλέξαμε στοχευμένη και όχι οριζόντια παρέμβαση. Το Fuel Pass θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί».

Μάλιστα, διερωτήθηκε «γιατί να ωφεληθεί ο επισκέπτης που έρχεται στην Ελλάδα που θα σήμαινε απώλεια εσόδων από εκεί», ενώ επανέλαβε ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως τις αυξήσεις. Η προτεραιότητά μας ήταν να αντιμετωπίσουμε τις αυξήσεις στο ρεύμα».

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι στην αρχή της κρίσης «κάναμε λάθος γιατί πολλά νοικοκυριά θερμάνθηκαν με ρεύμα με συσκευές ενεργοβόρες. Ναι, εκεί κάναμε λάθος και γι αυτό ήρθαμε με το Power Pass και επιστρέφουμε χρήματα στους καταναλωτές», ενώ σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι για όλα τα κακά σενάρια, όπως και για την πλήρη διακοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου, κάτι που δεν πιστεύω ότι θα συμβεί. Γι αυτό και είμαστε σε ετοιμότητα και κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις».

Επίσης, απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, ενώ υπογράμμισε ότι «σήμερα η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας και θα εκπλαγούμε ευχάριστα με την ανάπτυξη».

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση ALCO: Με ποιο κριτήριο θα ψηφίσουν οι πολίτες – Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Κουτσούμπας στη Βουλή: Το ΚΚΕ είναι η μοναδική δύναμη που δίνει απαντήσεις στα αδιέξοδα του λαού (Video)

Αλέξης Τσίπρας: Δώστε πίσω τα αναδρομικά στους συνταξιούχους (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48