search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:44
MENU CLOSE

Ο γρίφος των πρόωρων εκλογών – Τι είπε ο πρωθυπουργός και τι κατάλαβαν οι βουλευτές του

07.07.2022 06:00
mitsotakis_new

Ο πρωθυπουργός μπορεί να επιχείρησε χθες να κλείσει για την ώρα την συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές οι πράξεις του ωστόσο λένε άλλα.

Οι εξαγγελίες του για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους και το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις από 1.1.2023 δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

«Εάν δεν είναι αυτές προεκλογικές υποσχέσεις τότε τι είναι σχολίαζαν χαρακτηριστικά βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος» οι οποίοι στο περιστύλιο της Βουλής επιχειρούσαν να ερμηνεύσουν την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Μάλιστα για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να υπαναχωρεί και στο βασικό του αφήγημα ότι η χώρα δεν αντέχει να κινείται για πολύ καιρό σε τοξικό κλίμα.

«Φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες σε κλίμα έντονης τοξικότητας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά την δουλεία της. Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει μολύβια όπως λέτε (είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα). Υπάρχει νομοθετικός όγκος που έρχεται τους επόμενους μήνες στη Βουλή. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Όμως σας το λέω κ. Τσίπρα, θα διαψευστείτε πανηγυρικά» τόνισε ο πρωθυπουργός .

Επειδή ωστόσο όλα τα πράγματα έχουν την σημασία τους ακόμα και ο χρόνος που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει την εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στην Βουλή παίζει τον ρόλο του. Το γεγονός ότι επέλεξε μια ημερομηνία κοντά στο δημοψήφισμα του 2015 προκειμένου να στριμώξει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμοχλεύοντας τις μνήμες των πολιτών με τα capitals control δείχνει ότι παρά τα όσα λέει δημόσια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πίσω μέρος του μυαλού του θέλει να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο.  

Άλλωστε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του κινήθηκε στο 2015 θέλοντας προφανώς με αυτό τον τρόπο να αναζωπυρώσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο το οποίο ξεκίνησε εκείνη την εποχή ενώ σήμερα βρίσκεται σε ύφεση.

Ακόμα δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι μέσα από την συζήτηση της Βουλής δεν πρόεκυψε από κανένα κόμμα η «επιθυμία» να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Σημειολογικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η χθεσινή συζήτηση ανέδειξε και άλλο ένα θέμα. Την αγωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη να απευθυνθεί εκτός από την μεσαία τάξη και στους συνταξιούχους καθώς η πρόσφατη απόφαση για τα αναδρομικά έχει δημιουργήσει αίσθηση στον κόσμο της τρίτης ηλικίας. Το γεγονός δηλαδή ότι η κυβέρνηση παρότρυνε τους συνταξιούχους να μην προσφύγουν στην δικαιοσύνη, γιατί όπως έλεγε ο Στέλιος Πέτσας θα τα πάρουν όλοι και τζάμπα δίνουν τα χρήματα τους στους δικηγόρους -ενώ σήμερα δικαιώθηκαν μόνο όσοι έχουν πάει δικαστικά– έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στους ανθρώπους που με δυσκολία μπορούν να βγάλουν  τον μήνα.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να βάλει σε δεύτερη  μοίρα το θέμα της Novartis καθώς μετά το απαλλακτικό βούλευμα της δικαιοσύνης για τους Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται να κινούνται χωρίς πυξίδα. Στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το ηθικό σκέλος της υπόθεσης αφήνοντας απ έξω την ουσία παρά το γεγονός ότι προκλήθηκε πολλές φορές από τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «παρά την οποία κριτική κάνει για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά απέναντι στον Ταγίπ Ερντογαν είμαστε όλοι ενωμένοι» αποδυνάμωσε τα επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και ειδικά εκείνο που έκανε λόγο για Τουρκική παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Όπως είναι γνωστό το Μέγαρο Μαξίμου ερμήνευσε την δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού «οι Έλληνες πολίτες  να μην ψηφίσουν την ΝΔ», λέγοντας ότι ο Ερντογαν ζητάει από τους Έλληνες να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ!

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και συνολικά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμιζαν πάντως  ότι στις 20-2-2022 ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου είχε χαρακτηρίσει εθνικιστικό κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας «ότι τώρα έχει ξεκινήσει διάλογο με την κυβέρνηση (Μητσοτάκη)». 

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση ALCO: Με ποιο κριτήριο θα ψηφίσουν οι πολίτες – Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Μητσοτάκης στη τριτολογία του: Στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ

Τουρκία: Αρχές Αυγούστου «βγαίνει» το νέο γεωτρύπανό της στην Ανατολική Μεσόγειο (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:43