search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:54
MENU CLOSE

Παραδοσιακή συνταγή γιαουρτίνης

15.07.2022 06:00
Torta-allo-yogurt-e-limone-1-1024×683 (1)

Η γιαουρτίνη είναι ένα υπέροχο παραδοσιακό γλυκό, μια πλούσια σιροπιαστή γιαουρτόπιτα με σιμιγδάλι, που θυμίζει ρεβανί. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από ένα παλιό πελοποννησιακό τεφτέρι μαγειρικής, με πολλές παραλλαγές της βασικής συνταγής της να ετοιμάζονται μέχρι και σήμερα σε νησιά και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Υλικά για τη Συνταγή

6 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό

5 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

2 στραγγιστά γιαούρτια

2 φλιτζανάκια κονιάκ

4 αυγά

2 βανιλίνες

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη

2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

Λίγη φλούδα λεμονιού

Μερικές σταγόνες χυμό λεμόνι

Για τη διακόσμηση

Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε με το μίξερ τα γιαούρτια με τη ζάχαρη, μέχρι να αναμειχθούν καλά και να λιώσουν. Συνεχίστε το χτύπημα, προσθέτοντας όλα τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα αφράτο μίγμα. Μπορείτε, αν θέλετε να χτυπήσετε ξεχωριστά τα ασπράδια μέχρι να δημιουργηθούν κορυφές που να στέκονται και να τα προσθέσετε στο τέλος ενσωματώνοντάς τα απαλά στα υπόλοιπα υλικά με μια σπάτουλα. Αδειάστε το μίγμα του κέικ σε ένα βουτυρωμένο ταψί και ψήστε το σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 35 με 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει. Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρετε από το φούρνο, αφήστε το στην άκρη να κρυώσει και ξεκινήστε να ετοιμάζετε το σιρόπι. Βράστε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά του σιροπιού, εκτός από το χυμό λεμονιού για 2-3 λεπτά (από τη στιγμή που θα κοχλάσει). Τραβήξτε το σκεύος από τη φωτιά, ρίξτε μερικές σταγόνες χυμό λεμόνι, χαράξτε σε κομμάτια και σιροπιάστε αμέσως με το ζεστό σιρόπι την κρύα γιαουρτίνη. Αφήστε το να τραβήξει καλά το σιρόπι και να κρυώσει (μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο, μόλις κρυώσει) και σερβίρετε με λίγη πασπαλισμένη ζάχαρη άχνη.

Διαβάστε επίσης:

Ταϊλανδέζικο ρύζι με ανανά

Εύκολες φλωρεντίνες με κορν φλέικς, για καλοκαιρινούς συνδυασμούς

Νόστιμες καλοκαιρινές πιπεριές, γεμιστές με φέτα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:54