search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:38
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί ο Ζελένσκι ψάχνει για αποδιοπομπαίους τράγους (Video)

18.07.2022 13:29
zelenski_new

Έπεσαν κεφάλια στο Κίεβο, με απόφαση Ζελένσκι και πολλοί αναρωτιούνται τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές τις καρατομήσεις.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι παύονται ο επικεφαλής των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας και η γενική εισαγγελέας, επικαλούμενος εκατοντάδες περιπτώσεις προδοσίας και συνεργασίας κρατικών λειτουργών με την Ρωσία, καθώς η Ρωσία κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και εδραιώνει τις θέσεις της στο Ντονμπάς.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι περισσότεροι από 60 αξιωματούχοι της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας SBU και της γενικής εισαγγελίας εργάζονται σε βάρος της Ουκρανίας στις περιοχές που ελέγχονται από την Ρωσία και έχουν ανοίξει φάκελοι για 651 υποθέσεις προδοσίας και συνεργασίας με τους Ρώσους.

«Τόσος μεγάλος αριθμός εγκλημάτων εναντίον των θεμελίων της εθνικής ασφάλειας και διασυνδέσεις μεταξύ Ουκρανών αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας και των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τους επικεφαλείς των υπηρεσιών», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Από τα τηλεοπτικά πλατό, στις μυστικές υπηρεσίες

Η καρατόμηση του παιδικού φίλου του Ζελένσκι, Ιβάν Μπακάνοφ, που ήταν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και της Ιρίνα Βενεντίκτοβα, που ήταν γενικής εισαγγελέας με αρμοδιότητα τις προσπάθειες στοιχειοθέτησης εγκλημάτων πολέμου εκ μέρους της Ρωσίας και ο μεγάλος αριθμός υπόπτων για προδοσία, αποκαλύπτει και τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην Ουκρανία, η οποία – σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι – μάχεται για την επιβίωσή της. Δεν υπάρχουν υπόνοιες ότι ο ίδιος ο Μπακάνοβ ή η Βενεντίκτοβα πρόδωσαν κρατικά μυστικά, αλλά πλήρωσαν το γεγονός ότι στελέχη των υπηρεσιών τους δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Οι φήμες για τα σύννεφα στις σχέσεις του Ζελένσκι με τον παιδικό του φίλο, Μπακάνοφ είχαν κυκλοφορήσει ήδη από τον Φεβρουάριο, όταν τον είχε κατηγορήσει ότι απέτυχε να σταματήσει την ρωσική προέλαση από τις πρώτες μέρες. Ο Μπακάνοφ επιλέχτηκε ως επικεφαλής των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας το 2019, αφού είχε διαχειριστεί αποτελεσματικά την προεκλογική εκστρατεία του Ζελένσκι που τον έφερε στην προεδρία της χώρας.

Ο Ιβάν Μπακάνοφ και η Ιρίνα Βενεντίκτοβα

Όμως ο Μπακάνοφ δεν είχε απολύτως καμία σχέση με θέματα ασφάλειας και κατασκοπείας. Ήταν ένας τηλεοπτικός παραγωγός με μοναδικό προσόν την προσωπική φιλία με τον Ζελένσκι, όπως αναφέρουν πηγές της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

 «Καθένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν θα απαντηθεί», διαβεβαίωσε ο Ζελένσκι στο νυχτερινό διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό.

Ευθύνες σε όλους, αλλά καμία αυτοκριτική

Αναφέρθηκε μάλιστα στην σύλληψη του Όλεχ Κούλινιτς, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας που είχε την ευθύνη για την Κριμαία, λέγοντας ότι «έχουν συγκεντρωθεί επαρκείς αποδείξεις για να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη για προδοσία». Η σύλληψη έγινε στις 16 Ιουλίου.

«Όσοι μαζί του συμμετείχαν στην εγκληματική ομάδα που εργάστηκε για τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα λογοδοτήσουν. Αφορά την μεταφορά απόρρητων πληροφοριών στον εχθρό και συνεργασία με τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Κατηγορίες αντιμετωπίζουν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αντικατασκοπείας στην περιοχή της Χερσώνας, όπου σύμφωνα με το Κίεβο, οι Ρώσοι κατάφεραν να προωθήσουν τις θέσεις τους σε λίγες μέρες επειδή είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες από επίορκους αξιωματούχους των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Μετά από επίσκεψη στην περιοχή ο Ζελέσνκι ανακοίνωσε την εκδίωξη των αρχηγού των τοπικών μυστικών υπηρεσιών και μάλιστα με όρους τηλεοπτικού σόου. «Ξεδιάλυνα την κατάσταση. Απέλυσα τον επικεφαλής του γραφείου της SBU στην περιοχή γιατί δεν εργαζόταν για την άμυνα της πόλης από τις πρώτες μέρες του πολέμου», ανέφερε ο Ζελέσνκι σε βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Telegram.

Τι φοβάται ο Ζελένσκι

Είναι σχεδόν κοινό μυστικό ότι η Ρωσία έχει καταφέρει να διεισδύσει στις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες και εκμεταλλεύεται πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες για να καθορίζει τις κινήσεις του στρατού, αλλά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπάθησε χθες το βράδυ να δώσει την εντύπωση ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Μπορεί να μην υπάρχει ούτε μία μυστική υπηρεσία στον κόσμο που να μην αντιμετωπίζει προβλήματα με διεισδύσεις ξένων πρακτόρων, αλλά η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύ χειρότερη και μάλιστα σε μία κρίσιμη περίοδο για την χώρα.

Μάλιστα ο Ζελένσκι με την καρατόμηση του παιδικού φίλου του από την θέση του επικεφαλής των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας, θέλει να στείλει το μήνυμα ότι ασκεί την εξουσία με σιδηρά πυγμή και δεν θα διστάσει να πάρει σκληρές αποφάσεις για να υπερασπιστεί την χώρα του.

Όμως αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η πολιτική μπορεί να υποκρύπτει και την ανασφάλεια του Ζελένσκι, μήπως τελικά κληθεί ο ίδιος να λογοδοτήσει για τις αποτυχίες της στρατηγικής του έναντι της Ρωσίας.

Το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες οι Ρώσοι έσπασαν την λεγόμενη «γραμμή Ζελένσκι» στο Ντονμπάς και ο ουκρανικός στρατός αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, είναι απόδειξη πως κι ο ίδιος έχει ευθύνες για τις αποτυχίες των δυνάμεών του. Ενώ μέχρι τώρα επιρρίπτει ευθύνες μόνο στους στρατιωτικούς και την αντικτασκοπεία.

Η τακτική Ζελένσκι να βρίσκει «αποδιοπομπαίους τράγους» έχει προκαλέσει αναταραχή στις τάξεις των μυστικών υπηρεσιών, των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, καθώς κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για την θέση του και πολλοί φοβούνται ότι με μεγάλη ευκολία μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο του Ουκρανού προέδρου, προκειμένου ο ίδιος να είναι στο απυρόβλητο.

Διαβάστε επίσης:

Οι φορές που ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι είναι «μια μηχανή γκάφας» (videos)

Δυτική Ευρώπη: Πυρκαγιές και ακραίες θερμοκρασίες προκαλούν ασφυξία στους πληθυσμούς της (Video)

ΗΠΑ: Ξύπνησε μετά από 2 χρόνια σε κώμα και αναγνώρισε ως δράστη τον αδελφό της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:38