search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:23
MENU CLOSE

Κομισιόν: Ετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο και την πλήρη διακοπή στο φυσικό αέριο 

19.07.2022 15:20
Gazprom

«Είναι αδύνατον να προβλέψουμε πώς θα ενεργήσει η Gazprom», ανέφερε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, σημειώνοντας ότι «ήδη έχουμε 12 χώρες, σε ορισμένες περιπτώσεις εταιρείες μέσα στις χώρες, οι οποίες από τη μία ημέρα στην άλλη έχουν πλήρεις ή μερικές διακοπές στη ροή φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Aυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όταν προετοιμάζουμε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον χειμώνα, τα σχέδια προετοιμασίας για τον χειμώνα βασιζόμαστε στο χειρότερο δυνατό σενάριο» το οποίο είναι ότι θα υπάρχει πλήρης διακοπή από την Gazprom.

«Ποιος ξέρει εάν θα συμβεί ή όχι» προσέθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος για την Ενέργεια, Τιμ ΜακΦι ανέφερε ότι «εργαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο και ένα από τα σενάρια είναι ότι οι ροές δε θα ξαναξεκινήσουν».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, oι Βρυξέλλες ετοιμάζουν νέα οδηγία προς τα μέλη της ΕΕ ώστε να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου «άμεσα», προειδοποιώντας ότι χωρίς αυξημένη εξοικονόμηση ενέργειας, η ήπειρος κινδυνεύει να μείνει χωρίς καύσιμα αυτόν τον χειμώνα καθώς η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους Financial Times, θα δώσει στα μέλη εθελοντικούς στόχους μείωσης του φυσικού αερίου, σύμφωνα με προσχέδιο, το οποίο προειδοποιεί ότι οι στόχοι θα γίνουν υποχρεωτικοί σε περίπτωση σοβαρής διακοπής του εφοδιασμού.

«Η από κοινού δράση τώρα θα είναι λιγότερο δαπανηρή και περισσότερο ομαλή, διευκολύνοντας την αλληλεγγύη και αποφεύγοντας την ανάγκη για απρογραμμάτιστες και ασυντόνιστες ενέργειες αργότερα σε μια πιθανή κατάσταση κρίσης με τα αποθέματα φυσικού αερίου να εξαντλούνται», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η κίνηση έρχεται καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί ότι οι προσπάθειες απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν ήταν πλέον αρκετές από μόνες τους και ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με δελτίο για την ενέργεια εκτός εάν περιοριστεί η ζήτηση προκειμένου να γεμίσουν οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις πριν από τον χειμώνα.

Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του IEA, δήλωσε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «κόκκινο συναγερμό» και ότι απαιτούνται «σημαντικές μειώσεις» για να «προετοιμαστεί η Ευρώπη για έναν σκληρό χειμώνα που ακολουθεί».

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι άγριοι βίσωνες «επέστρεψαν» στη Βρετανία μετά από χιλιάδες χρόνια (photos/videos)

Βούτσιτς για Antonov: Τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες για τη μεταφορά πυρομαχικών – Δεν έχω γνώση για το ελληνικό διάβημα

Καύσωνας στην Ευρώπη: Εφιάλτης ζέστης με 40άρια «λιώνει» τη Βρετανία – Ρεκόρ θερμοκρασίας… 135 ετών στην Ιρλανδία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:20