search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:27
MENU CLOSE

Γιατί οι άγριοι βίσωνες «επέστρεψαν» στη Βρετανία μετά από χιλιάδες χρόνια (photos/videos)

19.07.2022 13:36
bison

Είναι ένα είδος που έχει εξαφανιστεί από την Βρετανία εδώ και χιλιάδες χρόνια…

Από χθες όμως οι άγριοι βίσωνες επανεμφανίστηκαν, χάρη στο πρόγραμμα «Wilder Blean», που έχει στόχο να δώσει στα συγκεκριμένα ζώα την ευκαιρία να αποδείξουν πως είναι οι «μηχανικοί του οικοσυστήματος».

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο Guardian, τρεις άγριοι βίσωνες αφέθηκαν ελεύθεροι στην εξοχή κοντά στο Καντέρμπουρι του Κεντ, στο πλαίσιο προγράμματος που στηρίζεται από τα ιδρύματα Wildwood Trust και Kent Wildlife Trust.

Στο Κεντ απελευθερώθηκαν ένα ενήλικο θηλυκό ζώο που μεταφέρθηκε από την Σκοτία και δύο νεαρά θηλυκά από το Κορκ της Ιρλανδίας. Στα μέσα Αυγούστου θα μεταφερθεί εκεί και ένας νεαρός αρσενικός βίσωνας από τη Γερμανία.

Οι βίσωνες θα κινούνται σε μια έκταση περίπου 500 στρεμμάτων. Όπου υπάρχουν πεζοπορικές διαδρομές για να μην ενοχλούνται τα ζώα ανοίχτηκαν υπόγειες σήραγγες.

«Δίνουμε την ευκαιρία στους Βρετανούς για πρώτη φορά μετά από χιλιάδες χρόνια να δουν τον βίσωνα στην άγρια φύση. Είναι πολύ ισχυρό συναίσθημα, κάτι που είχαμε χάσει σε αυτή τη χώρα», δήλωσε στον Guardian ο διευθυντής του Wildwood Trust, Πολ Γουίτφιλντ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση του ρόλου των «φυσικών μηχανικών» θα μεταφερθούν στην περιοχή αγριογούρουνα, αγελάδες και πόνι. Τα ζώα αυτά, μαζί με τους βίσωνες θα αναλάβουν τη διαχείριση του φυσικού τοπίου χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Ο ρόλος του βίσωνα ως «μηχανικού του οικοσυστήματος»

Οι άγριοι βίσωνες είναι εξαιρετικά χρήσιμα ζώα για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος. Είναι τα βαρύτερα άγρια ζώα στην Ευρώπη – μπορούν να φθάσουν σε βάρος ενός τόνου- αλλά είναι και εξαιρετικοί δρομείς, αφού αναπτύσσουν ταχύτητα 40 μιλίων την ώρα, δηλαδή τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από τον άνθρωπο.

Οι ευρωπαίοι βίσωνες μοιάζουν πολύ με τους βορειοαμερικανούς «ξαδέλφους» τους, αλλά είναι πιο εύσωμοι, έχουν κυρτά κέρατα και είναι λιγότερο δασύτριχοι.

Βίσωνες ζουν σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ελβετία και στη Γερμανία, αλλά ο μεγαλύτερος πληθυσμός – περίπου 1000 ζώα –εντοπίζεται στα πυκνά δάση στα σύνορα Πολωνίας- Λευκορωσίας.

Την ώρα που η Ευρώπη ταλαιπωρείται από ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα και τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές, οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων είναι ιδιαίτερης σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

«Θα αποδείξει τα πραγματικά αποτελέσματα που έχουν λύσεις που βασίζονται στην ίδια την φύση για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Θα αποδείξουμε την σημασία που έχουν οι βίσωνες στην άγρια ζωή και στο περιβάλλον. Θα δημιουργήσουν μια έκρηξη βιοποικιλότητας και θα οικοδομήσουν ένα περιβάλλον διαβίωσης, που θα μειώνει τις εκπομπές άνθρακα κάτι που συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας στον πλανήτη», δήλωσε ο διευθυντής του Wildwood Trust, Πολ Γουίτφιλντ στο BBC.

Ο στόχος είναι οι βίσωνες να αλλάξουν την μορφή των δασών κωνοφόρων δέντρων στο Κεντ, καθώς θα τρέφονται με κλαδιά δέντρων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αραιώσουν τα κωνοφόρα δέντρα και να δημιουργηθεί μεγαλύτερος ανοιχτός χώρος, κάτι που θα επιτρέψει να εγκατασταθούν στην περιοχή κι άλλα είδη της πανίδας, γράφει ο Guardian. Οι βίσωνες λειτουργούν και ως «καλλιεργητές», αφού με τα περιττώματά τους διασπείρουν διάφορους σπόρους στις περιοχές όπου κινούνται, επισήμανε ο Ντόνοβαν Ράιτ, ένας από τους δύο υπεύθυνους του προγράμματος για την επανεγκατάσταση του άγριου βίσωνα στη Βρετανία.

«Θέλουμε το Wilder Blean να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής για την φύση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θέλουμε να κάνουμε επανάσταση στον τρόπο αποκατάστασης των φυσικών τοπίων, να μειωθεί η εξάρτηση από την ανθρώπινη παρέμβαση και να αφήσουμε χώρο στους φυσικούς μηχανικούς, όπως ο βίσωνας, ο κάπρος και ο κάστορας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Kent Wildlife Trust, Έβαν Μπάουεν- Τζόουνς στον Guardian.

Διαβάστε επίσης:

Βούτσιτς για Antonov: Τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες για τη μεταφορά πυρομαχικών – Δεν έχω γνώση για το ελληνικό διάβημα

Καύσωνας στην Ευρώπη: Εφιάλτης ζέστης με 40άρια «λιώνει» τη Βρετανία – Ρεκόρ θερμοκρασίας… 135 ετών στην Ιρλανδία

Πορτογαλία: Φρικτός θάνατος για ζευγάρι ηλικιωμένων – Προσπάθησαν να γλιτώσουν από τη φωτιά και έπεσαν σε γκρεμό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:25