search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:33
MENU CLOSE

Συναγερμός στην Ευρώπη για το φυσικό αέριο – Τα μέτρα που θα ληφθούν

19.07.2022 06:00
nord_stream_new

Το χειρότερο σενάριο για την Ευρώπη και άρα και για την Ελλάδα φαίνεται ότι ετοιμάζονται να βάλουν σε εφαρμογή οι Ρώσοι, καθώς χθες το πρακτορείο Reuters έκανε γνωστό ότι η Gazprom μιλά για «έκτακτες» περιστάσεις εκτός του ελέγχου της αφήνοντας έτσι ανοικτό το εάν και πότε θα επαναλειτουργήσει ο αγωγός Nord Stream 1.

Η επιστολή που είχε ημερομηνία 14 Ιουλίου ανέφερε ότι η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» περιστάσεων εκτός του ελέγχου της.

Όλα αυτά τη στιγμή που η Ευρώπη ετοιμάζεται να ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα το σχέδιο για να μειωθεί η χρήση αερίου για τον χειμώνα.

Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη ότι η χώρα μας θα έχει τις λιγότερες συνέπειες από αυτή την κίνηση καθώς όπως λένε κυβερνητικά στελέχη η Ελλάδα «δεν χρησιμοποιεί αέριο στη βιομηχανία».

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση πριν από λίγες μέρες είχε πει ότι «με την επεξεργασία σεναρίων από τα αρμόδια υπουργεία εκφράζεται η αισιοδοξία ότι η χώρα δεν θα έχει πρόβλημα στην εφοδιαστική της αλυσίδα όσον αφορά στο φυσικό αέριο. Ο εφοδιασμός της χώρας με φυσικό αέριο είναι ομαλός».

Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα μας παραλαμβάνει αέριο από το Turk Stream, το κλείσιμο της στρόφιγγας του αγωγού Nord Stream 1, εκτιμάται ότι θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ και μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην αναζήτηση LNG όσο και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και στη χώρα μας.

Λένε ακόμα ότι η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο έχει μεν μειωθεί αλλά παραμένει υψηλή. Σήμερα βρίσκεται στο 26,5% από 40%, λόγω των αυξημένων φορτίων LNG που δέχεται η χώρα.

Την ίδια στιγμή, η εξάρτηση της χώρας από το υγροποιημένο αέριο αυξήθηκε κατακόρυφα. Το πρώτο εξάμηνο η αύξηση ήταν σε ποσοστό 47,4. Έως το τέλος Ιουνίου είχαν φτάσει στη Ρεβυθούσα 39 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από 15 πέρυσι, τροφοδοτώντας ωστόσο και άλλες χώρες.

Επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου είναι ανά 40 ημέρες να ανανεώνει τις συμφωνίες με τις προμηθεύτριες χώρες.

Στην Ευρώπη πάντως η είδηση σήμανε κόκκινο συναγερμό με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) να προειδοποιεί ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα για τον χειμώνα.

Μάλιστα ο επικεφαλής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να βάλουν πλαφόν στη χρήση aircondition, ενώ προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει ένα σύστημα δημοπρασιών φυσικού αερίου για τον κλάδο της βιομηχανίας.

Όπως ανέφερε ο Μπιρόλ, υπό τον φόβο των διακοπών των ροών από τη Ρωσία, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου μέσα στους επόμενους μήνες, κάνοντας λόγο για «κόκκινο συναγερμό».

Διαβάστε επίσης:

Μέσα μεταφοράς: Aπεριόριστες διαδρομές με… 9 ευρώ τον μήνα, αλλά στη Γερμανία (Video)

FAZ: Να μην γίνει η Ελλάδα μια νέα Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί ο Ζελένσκι ψάχνει για αποδιοπομπαίους τράγους (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07