search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 06:37
MENU CLOSE

Ολονύχτια μάχη με τον πύρινο εφιάλτη στην Πεντέλη – Κάηκαν σπίτια – Συνεχείς αναζωπυρώσεις (Photos/Videos)

20.07.2022 01:20
fotia_new

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν τμήματα της Πυροσβεστικής, αστυνομία και στρατός, προκειμένου να περιορίσουν τα μέτωπα της μεγάλης φωτιάς στην Πεντέλη.

Το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, με τους μετεωρολόγους να αναμένουν ύφεση στα 5-6 μποφόρ από τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 3 το πρωί, ωστόσο στη συνέχεια αναμένεται να ενισχυθούν και πάλι.

Ένα από τα πιο επικίνδυνα μέτωπα της φωτιάς είναι στον δρόμο από Παλαιά Πεντέλη προς Άγιο Πέτρο και συγκεκριμένα ανατολικά από το μοναστήρι των Αγίων Ασωμάτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η περιοχή όπου εκτείνεται η φωτιά είναι μικρή και σχετικά δύσβατη, με αποτέλεσμα οι επίγειες δυνάμεις να μπορούν να την αντιμετωπίζουν, από αέρος, ωστόσο, είναι πολύ δύσκολη η ταυτόχρονη πτήση πολλών εναέριων μέσων, διότι υπάρχει κίνδυνος στην κίνησή τους.

Παράλληλα, ο άνεμος δημιουργεί απότομους στροβιλισμούς και αλλάζει μονίμως τη φορά των μετώπων, ενώ προκαλεί αναζωπυρώσεις.

Ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στην μάχη με τις φλόγες, στην πυρκαγιά στην Πεντέλη, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά, επιχειρούν 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανόμενων των Ρουμάνων πυροσβεστών, και 85 οχήματα.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα, ενώ ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις που επιχειρούν, από εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας.

Επιπρόσθετα, ενάντια στην πυρκαγιά συνδράμουν και οι ένοπλες δυνάμεις, όπου σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει την ειδική ομάδα «Δευκαλίων» με 22 στελέχη, ενώ η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει 282 αστυνομικούς με 90 οχήματα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κλήση στο ΕΚΑΒ για τραυματισμούς ή αναπνευστικά προβλήματα, σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, τονίζοντας ότι τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της περιοχής και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί προληπτικά σε μεγίστη ετοιμότητα, ενώ τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής έχουν προληπτικά τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα.

Επίσης, υπογράμμισε ότι μεταφέρθηκαν προληπτικά στο ίδρυμα «Μητέρα» 35 παιδιά από το νοσοκομείο Νταού Πεντέλης, ενώ 36 παιδιά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και στο Αγλαΐα Κυριακού» από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Στην συνέχεια, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, σημείωσε ότι τα επιχειρησιακά στελέχη που βρίσκονται στο πεδίο, ενημερώνουν συνεχώς για την εξέλιξη της φωτιάς το κέντρο διαχείρισης κρίσεων, όπου πραγματοποιούνται συσκέψεις υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή του υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκου καθώς και του υπουργού Εσωτερικών, κ. Βορίδη.

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι «όλες οι δυνάμεις στο πεδίο θα παραμείνουν ισχυρές και θα ενισχυθούν περαιτέρω, με στόχο τον περιορισμό της πυρκαγιάς, ενώ τα εναέρια μέσα θα βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να ξεκινήσουν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας».

Κάηκαν σπίτια στο Ντράφι

Στις φλόγες εχει τυλιχθεί από το απόγευμα της Τρίτης μία τεράστια περιοχή που βρίσκεται στο βουνό της Πεντέλης.

Πρόκειται για το Ντράφι, τη γειτονική και συνορεύουσα Ανθούσα, το Δασαμάρι και τη Διώνη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ έχει διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον δύο σπίτια έχουν καταστραφεί.

Νωρίτερα μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφερόμενος στο μικροκλίμα που αναπτύσσει η πυρκαγιά στα πευκόφυτα και ανομοιογενώς εδαφολογικά επίπεδα, τόνισε ότι «δυστυχώς εξαπλώνεται σαν χταπόδι και πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα».

Επιπλέον, για προληπτικούς λόγους στάλθηκαν μηνύματα, στις 18.45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19.50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι.

Επίσης, υπάρχουν επίσης περιορισμένες διακοπές ρεύματος, ωστόσο η πλειοψηφία των προβλημάτων αναμένεται να αποκατασταθεί το πρωί.

ΚΑΤ και Ασκληπιείο εφημερεύουν, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Τα εναέρια μέσα θα ξεκινήσουν ρίψεις εκ νέου από τις 6 το πρωί.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», με αρκετούς υπουργούς να μεταβαίνουν στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Εκεί είναι, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Βαγγέλης Τουρνάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο διοικητής του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Μέχρι αργά ήταν στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι σε ανοιχτή γραμμή με την ομάδα των υπουργών, ενώ το πρωί η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου. Ο κ. Μητσοτάκης είχε μάλιστα τηλεδιάσκεψη με το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται επιτόπου και ενημερώθηκε για την έκταη της φωτιάς.

Προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων

Την προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων διέταξε το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να μην κινδυνεύσει κανείς από την φωτιά που μαίνεται στην περιοχή της Πεντέλης.

Τριάντα έξι παιδιά και 19 άτομα προσωπικό θα μεταφερθούν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

Την επιχείρηση μεταφοράς των παιδιών συντονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της πυροσβεστικής, ο αέρας στο βουνό κάνει συνέχεια στροβιλισμούς και γυρνάει κατευθύνσεις στην πυρκαγιά συνεχώς. 

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Σύμφωνα με ενημέρωση της Τροχαίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε στην Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το ύψος του νοσοκομείου 414 ΣΝΕΝ έως και τη θέση Άγιος Πέτρος, αλλά και στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι.

Επίσης:

-Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι

-Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη

Επιπρόσθετα με νέα ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ενημερώνει ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία και:

-Στη Λεωφόρο Ανθούσας από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Πεντέλης

-Στην οδό Καλλισίων και Γράμμου προς Ντράφι

Έτοιμος ο στρατός να συνδράμει με 150 κομάντος – Επεμβαίνει και η ΕΛΑΣ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην επιχειρηση πυρόσβεσης στην Πεντέλη με δύο ομάδες που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του σχεδίου «Δευκαλίων».

Πρόκειται για περίπου 150 κομάντος από την 2η ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) και το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) και δύο τροχοφόρους Φορτωτές.

Οι στρατιωτικοί είναι σε δίωρη ετοιμότητα επέμβασης. Πρόκειται για περίπου 150 εκπαιδευμένους στρατιωτικούς από την 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών.

Ο στρατός θα διαθέσει και αριθμό λεωφορείων για την εκκένωση κατοίκων, εφ’ όσον απαιτηθεί.

Την ίδια ώρα, η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει 58 οχήματα και 150 αστυνομικούς, από διάφορες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ, που συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στη μάχη που δίνουν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πεντέλης.

Οι προβλέψεις του meteo για τους ανέμους

Σύμφωνα με το meteo.gr, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι άνεμοι θα κοπασουν για λίγες ώρες ωστόσο θα ενταθούν εκ νέου, ενώ υπογραμμίζεται ο κίνδυνος να ξεσπάσει νέο μέτωπο.

  • Στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΑ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.
  • Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και για τις αμέσως επόμενες ώρες (19.07 18:00 – 20.07 04:00/05:00) περιμένουμε μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων και ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10%, βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που τώρα επικρατούν.
  • Ωστόσο, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες 04:00/05:00 (Τετάρτη 20.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022.
  • Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο.

Αναφορές από τα διεθνή ΜΜΕ

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης (19/7) στη Πεντέλη και πήρε γρήγορα διαστάσεις κάνει τον γύρο στα διεθνή ΜΜΕ.

Στα διεθνή ΜΜΕ γίνεται εκτενής αναφορά της φωτιάς στην Πεντέλη, ενώ υπενθυμίζουν και τις περσινές μεγάλες πυρκαγιές που είχαν κάψει μεγάλες εκτάσεις σε όλη τη χώρα.

«Πυρκαγιά που πυροδοτήθηκε από ισχυρούς ανέμους μαίνεται σε ορεινή περιοχή κοντά σε σπίτια στα περίχωρα της ελληνικής πρωτεύουσας την Τρίτη, με αποτέλεσμα οι Aρχές να διατάξουν την εκκένωση τουλάχιστον δύο περιοχών» αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.

Διαβάστε επίσης:

Πτώση Antonov: Τι έδειξε η νεκροψία των οκτώ Ουκρανών που επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος

Κρήτη: Πρόεδρος κοινότητας δέχτηκε επίθεση κατά τη διάρκεια ελέγχου για ομπρελοκαθίσματα σε παραλία

Άρειος Πάγος: Συνεδρίασε για το δεξαμενόπλοιο Lana που κατασχέθηκε στην Κάρυστο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 06:36