search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:04
MENU CLOSE

Τζόρτζια Μελόνι: Η νοσταλγός του Μουσολίνι ετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός της Ιταλίας

25.07.2022 11:48
8cd685d0-99fd-4862-92b8-5febb6b98647

Η Τζόρτζια Μελόνι είναι έτοιμη να αναλάβει  την πρωθυπουργία στην Ιταλία, με συμμάχους την ρατσιστική Λέγκα του Βορρά και την λαϊκιστική δεξιά «Φόρτζα Ιτάλια», του Μπερλουσκόνι. Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την σαφή ακροδεξιά στροφή μετά την παραίτηση του εκλεκτού των τραπεζών, Μάριο Ντράγκι, το πρώτο μήνυμα που έσπευσε να στείλει στις Βρυξέλλες η κυρία Μελόνι είναι ότι «δεν υπάρχει τίποτα να φοβούνται».

Η Τζόρτζια Μελόνι ηγείται του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» και σε συνέντευξη στην La Stampa, υποστήριξε ότι τα αριστερά think tanks προσπαθούν να φοβίσουν τις αγορές και τις Βρυξέλλες για να μεθοδεύσουν μία εκλογική νίκη της αριστεράς στις επικείμενες εκλογές. Ιδού λοιπόν το διακύβευμα: ποτέ πια αριστερά!

«Όπως έχουμε αποδείξει με την στάση μας στο θέμα της Ουκρανίας, δεν υπάρχει τίποτα για να φοβούνται», δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι. Αλλά όπως σημειώνει το Politico, οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι της κυρίας Μελόνι, δηλαδή το κόμμα του Μπερλουσκόνι και η Λέγκα του Βορρά έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Όμως η άποψη της κυρίας Μελόνι είναι ότι η Ιταλία δεν μπορεί «να σκεφτεί την ουδετερότητα χωρίς συνέπειες».

Οι αγορές μπορούν να είναι ήσυχες, μετά τις διαβεβαιώσεις της Τζόρτζια Μελόνι. Όμως δεν θα πρέπει να μας διαφύγει ότι όταν η ακροδεξιά κέρδισε τον δήμο στη Λαντίσπολι, μία παραθαλάσσια μικρή πόλη κοντά στη Ρώμη, το 2017, τερματίζοντας την 20ετή διοίκηση της αριστεράς, η προτεραιότητά της ήταν να δώσει το όνομα «Τζιόρτζιο Αλμιράντε» σε μία πλατεία της πόλης. Ο Αλμιράντε ήταν υπουργός του Μπενίτο Μουσολίνι και ιδρυτής του νεοφασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI).

Έγιναν τότε διαδηλώσεις από αντιφασιστικές οργανώσεις, αλλά το 2019 δόθηκε το όνομα «Τζιόρτζιο Αλμιράντε» στην πλατεία, σε μία τελετή την οποία ευλόγησε και ο παπάς της ενορίας. Το αφήγημα του ακροδεξιού δημάρχου Αλεσάντρο Γκράντο ήταν το εξής: Ο Αλμιράντε ήταν «ο πατέρας  του ιταλικού δεξιού σοσιαλισμού και σημείο αναφοράς για πολλούς Ιταλούς»…

Οι ψηφοφόροι του δημάρχου Γκράντο είναι αυτοί που τώρα εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα  Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι. Εξάλλου η σύνδεση ανάμεσα στον Αλμιράντε, το Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα και τα Αδέλφια της Ιταλίας είναι άμεση. Τα Αδέλφια της Ιταλίας προήλθαν ως πολιτικός οργανισμός από τα σπλάχνα του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος.

«Οι Ιταλοί θέλουν μία ριζοσπαστική αλλαγή και χρειαζόμαστε να γίνει αυτό με δημοκρατική διαδικασία», δήλωσε ο Κάρλο Μορέλι, ένας Ιταλός που μέχρι τώρα ψήφιζε κεντρώα και κεντροαριστερά κόμματα και τώρα πλέον έχει στραφεί στα «Αδέλφια της Ιταλίας». «Νομίζω ότι η Μελόνι είναι το σωστό πρόσωπο για να φέρει αυτή την αλλαγή», πρόσθεσε ο Μορέλι.

Ποια είναι λοιπόν αυτή η πολιτικός που γοητεύτηκε από τον Μουσολίνι και γοητεύει τους Ιταλούς;

Η Τζόρτζια Μελόνι είναι 45 χρόνων, πρώην δημοσιογράφος, άρα ξέρει από επικοινωνία. Στις εκλογές του 2018 το κόμμα που ίδρυσε κέρδισε με το ζόρι το 4% των ψήφων και σήμερα είναι – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- το ισχυρότερο κόμμα.

Γεννήθηκε στην Γκαρμπατέλα, μία εργατική συνοικία της Ρώμης, στα νιάτα της ήταν πρόεδρος της νεολαίας της ακροδεξιάς Εθνικής Συμμαχίας, ενός κόμματος που προήλθε από το Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα, διετέλεσε υπουργός στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στο διάστημα 2008-2011 και στη συνέχεια ίδρυσε τα Αδέλφια της Ιταλίας, το οποίο παρουσιάζει ως μία συντηρητική πολιτική δύναμη με κύριο άξονα τον πατριωτισμό.

Η Μελόνι διετέλεσε πρόεδρος της Συμμαχίας Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη, ενός ευρωπαϊκού κόμματος που αυτοχαρακτηρίζεται κεντροδεξιό και εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από 55 ευρωβουλευτές. Θεωρείται ότι εκφράζει του κεντροδεξιούς ευρωσκεπτικιστές και σχετίζεται με το ευρωπαϊκό think tank New Direction.

Η θητεία της Μελόνι στο τιμόνι των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, «την βοήθησε να δώσει ώθηση στο κόμμα της», όπως γράφει ο Φραντσέσκο Τζιουμπιλέι, στο βιβλίο του «Τζόρτζια Μελόνι: Η Επανάσταση των Συντηρητικών».

Η Τζ. Μελόνι φρόντισε να κρατήσει τα Αδέλφια της Ιταλίας εκτός της κυβέρνησης Ντράγκι, άρα απέφυγε την κυβερνητική φθορά  και έτσι σήμερα εμφανίζεται ως η ελπίδα για την αποκατάσταση της συντηρητικής τάξης στην Ιταλία.

Οι θέσεις της όμως δεν παραπέμπουν σε ένα κεντρώο-δεξιό κόμμα: έχει πολύ σκληρές θέσεις για το μεταναστευτικό, θεωρεί  «ήττα» την άμβλωση και αντιτίθεται στους γάμους ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Τον περασμένο μήνα ταξίδεψε στην ισπανική Μαρμπέγια για να μιλήσει σε συγκέντρωση του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox. Στην ομιλία της δεν άφησε καμία αμφιβολία για τα πιστεύω της: «Ναι στην φυσιολογική οικογένεια. Όχι στα λόμπι LGBT», φώναξε.

Στην ιταλική σκηνή διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Ματέο Σαλβίνι της ρατσιστικής Λέγκας του Βορρά και έλκει την Φόρτζα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι σε έναν υπερσυντηρητικό συνασπισμό, όπου υπάρχει στέγη για όλους: από τους τηλεοπτικούς αστέρες μέχρι τους νοσταλγούς του Μουσολίνι.

«Είναι χαρισματική, ειλικρινής και δεν δημιουργεί ψευδαισθήσεις», λέει ένας ψηφοφόρος της Μελόνι στην Λαντίσπολι και μία άλλη ψηφοφόρος προσθέτει για την Μελόνι: «Έχει καρύδια και τα λόγια της είναι ωραία».

Παραίτηση με… συναίσθημα για τον Ντράγκι: «Kαι οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν καρδιά» (Video)

Λάβροφ για Ουκρανία: «Θα βοηθήσουμε τον λαό να απαλλαγεί από το καθεστώς»

Άγκυρα: «Αν θέλαμε ένταση θα κάναμε υπερπτήσεις στην Αττική» – Προκαλεί το «δεξί χέρι» Ερντογάν (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:02