search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:59
MENU CLOSE

Εκλογές στην Ιταλία: Τα «κλειδιά» στην ακροδεξιά – Ανησυχία στις Βρυξέλλες (Video)

22.07.2022 13:35
meloni_draghi_new

Οι κάλπες της 25ης Σεπτεμβρίου στην Ιταλία είναι πιθανό να βγάλουν έναν δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, υπό το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας.

Το μέτωπο αυτό συγκροτήθηκε ήδη στο κοινοβούλιο στην τελευταία ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Ντράγκι. Μαζί με το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, της Τζόρτζια Μελόνι, την ρατσιστική Λέγκα του Βορρά, του Ματέο Σαλβίνι και την Φόρτζα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι.

Τα Αδέλφια της Ιταλίας σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν σαφές προβάδισμα έναντι όλων των κομμάτων, συγκεντρώνοντας πρόθεση ψήφου περίπου 24%, μπροστά από το Δημοκρατικό Κόμμα (22%) και την Λέγκα που ακολουθεί. Η Φόρτζα Ιτάλια συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου το 7% και τα Πέντε Αστέρια περίπου το 11%. Αν επαληθευτούν οι δημοσκόποι τα τρία δεξιά κόμματα θα ελέγχουν περίπου 220 από τις 400 έδρες της Βουλής.

«Καμία δικαιολογία δεν γίνεται δεκτή», έγραψε στο Twitter η 45χρονη Τζόρτζια Μελόνι, η οποία τέθηκε επικεφαλής των πρωτοβουλιών που οδήγησαν στην ανατροπή της κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας του Ντράγκι.

Η Μελόνι τα έχει βρει ήδη με τον Σαλβίνι και πιθανότατα ο Μπερλουσκόνι θα ακολουθήσει πρόθυμα κι έτσι το επόμενο κυβερνητικό μπλοκ φαίνεται να είναι έτοιμο να αναλάβει τα ηνία της Ιταλίας αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες της 25ης  Σεπτεμβρίου. Και μάλιστα με την Μελόνι να γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ιταλία.

Ήδη στις Βρυξέλλες ανησυχούν. Οι κάλπες «δίνουν ένα ενοχλητικό σενάριο για την Ιταλία και την ΕΕ», δήλωσε ο Λουίτζι Σκαζιέρι, ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίον οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Ρώμη.

Ποια είναι η Τζόρτζια Μελόνι

Η 45χρονη Μελόνι ήταν δημοσιογράφος πριν μπει στην πολιτική και από το 2014 ηγείται του κόμματος, που περιγράφεται ως νεοφασιστικό. Η Μελόνι αρνήθηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ντράγκι, κάτι που αποδείχτηκε επωφελές για το κόμμα της.

Η Μελόνι διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συντηρητικού και Μεταρρυθμιστικού Κόμματος από τον Σεπτέμβριο του 2020 και ποτέ δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες να γίνει πρωθυπουργός. Φαίνεται πως το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων ρίχνοντας την κυβέρνηση Ντράγκι άνοιξε τον δρόμο για να γίνει πραγματικότητα το προσωπικό όνειρο της Μελόνι.

Τα Αδέλφια της Ιταλίας ιδρύθηκαν από την Μελόνι, τον Ιγνάτσιο Λα Ρούσα και τον Γκουίντο Κροσέτο  το 2012. Η Μελόνι έγινε πρόεδρος του κόμματος του 2014, αλλά εκείνη τη χρονιά δεν κατάφερε να εκλεγεί στις Ευρωεκλογές.

Η Μελόνι έχει σαφέστατα ακραίες θέσεις: τάσσεται κατά των γάμων ομοφυλόφιλων και της δυνατότητας που δίνεται στα ζευγάρια αυτά να υιοθετούν παιδιά. Υποστηρίζει την πολιτική της μηδενικής ανοχής για το μεταναστευτικό και θέλει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Διαβάστε επίσης:

Ο πρίγκιπας Χάρι βγάζει στη «σέντρα» την Καμίλα – Το ρατσιστικό σχόλιο, το νέο βιβλίο και το παρασκήνιο της ρήξης

Μεντβέντεφ: «Οι Ευρωπαίοι θα ξεπαγιάσουν τον χειμώνα – Ίσως εξαφανιστεί από τον χάρτη η Ουκρανία» (videos)

Σρι Λάνκα: Νέος πρωθυπουργός ο Ντίνες Γκουναουάρντενα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:57