search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 01:47
MENU CLOSE

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: O αμφιλεγόμενος Σαουδάραβας διάδοχος από τη δολοφονία Κασόγκι στα πάρτι με 150 μοντέλα

26.07.2022 12:36
bin salman

Στις 2 Οκτωβρίου 2018 ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι εκλήθη στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Το πρόσχημα ήταν κάποια έγγραφα που χρειαζόταν για να παντρευτεί. Μόλις μπήκε στο προξενείο βρέθηκε αντιμέτωπος με περίπου 15 πράκτορες, που τον ακινητοποίησαν. Ο Κασόγκι βρήκε τραγικό θάνατο:  βασανίστηκε, στραγγαλίστηκε και το πτώμα του διαμελίστηκε.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι ήταν δημοσιογράφος, αρθρογράφος στην αμερικανική  The Washington Post, πρώην αρχισυντάκτης της Al-Watan και διευθυντής του Al-Arab News Channel. Διακεκριμένος δημοσιογράφος. Αλλά είχε κάνει ένα λάθος: διαφωνούσε με το σαουδαραβικό καθεστώς.

Τα τελευταία δραματικά λεπτά της ζωής του Κασόγκι καταγράφηκαν σε ηχητικά ντοκουμέντα, τα οποία ήρθαν στη δημοσιότητα. Η έρευνα των τουρκικών αρχών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στην πρεσβεία από 15 πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας.

Η έρευνα των The New York Times, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάποιοι από τους 15 δολοφόνους είχαν στενές σχέσεις με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον πρίγκιπα και διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας. Οι πράκτορες αυτοί ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να δολοφονήσουν τον ενοχλητικό για το καθεστώς δημοσιογράφο.

Η σαουδαραβική κυβέρνηση άρχισε μία αγωνιώδη προσπάθεια να συγκαλύψει τις ευθύνες, καταστρέφοντας ντοκουμέντα, αλλά στο τέλος  υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο. Η τελική γραμμή άμυνας του βασιλείου ήταν ότι η δολοφονία δεν έγινε με εντολή του διαδόχου του θρόνου.

Τα στοιχεία της έρευνας των τουρκικών αρχών δείχνουν ακριβώς το αντίθετο: Ο μπιν Σαλμάν είχε δώσει την εντολή για την δολοφονία.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε τον Νοέμβριο του 2018 και η έρευνα που διεξήγαγε η αμερικανική CIA. Τον ίδιο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον 17 Σαουδαράβων για την υπόθεση, μεταξύ των οποίων ήταν ο σύμβουλος του μπιν Σαλμάν, Σαούντ αλ-Κατάνι. Αλλά δεν επέβαλαν κυρώσεις εναντίον του διαδόχου του θρόνου.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, που μιλούσε απαξιωτικά για τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα επειδή είχε ασκήσει κριτική στις επιδόσεις της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε συνάψει στενές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και ιδιαίτερα με τον γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος υποστήριξε με θέρμη τους σαουδαραβικούς ισχυρισμούς για την υπόθεση Κασόγκι.

Ο Ερντογάν "τα είπε" με τον βασιλιά και τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας: Στο επίκεντρο η κρίση στο Κατάρ - Media

Πως «ξεπλένονται» οι λεκέδες με πετρέλαιο

 Αρχικώς και  ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε εκφράσει ανησυχίες για το καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία και μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που ανέφερε ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ «είχε εγκρίνει την επιχείρηση» για την σύλληψη ή τη δολοφονία του Κασόγκι. Ο Μπάιντεν ωστόσο δεν έλαβε κανένα μέτρο κατά του πρίγκιπα Μοχάμεντ και έμεινε στις υποσχέσεις ότι η Σαουδική Αραβία θα χαρακτηριζόταν «κράτος-παρίας».

Αλλά μεσολάβησε ένας πόλεμος και η ενεργειακή κρίση και ο πρόεδρος Μπάιντεν έβαλε νερό στο κρασί του, κατά την τελευταία  επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή. Η ανάγκη των ΗΠΑ για περισσότερο πετρέλαιο, έφερε τον Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία να ζητά αύξηση της παραγωγής του μαύρου χρυσού, έχοντας αφήσει κατά μέρος τα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά είναι πολυτέλειες, όταν η αγορά χρειάζεται περισσότερο πετρέλαιο και μια σίγουρη δεξαμενή είναι η σαουδαραβική έρημος.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποτίθεται ότι έθεσε το θέμα Κασόγκι στην συνάντηση με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, αλλά όπως έγραψε το Al Jazeera, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας διέψευσε τον αμερικανό πρόεδρο, λέγοντας ότι δεν άκουσε τον Μπάιντεν να λέει ούτε λέξη για την δολοφονία του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου.

Εξάλλου οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν καλά ότι στη Σαουδική Αραβία οι φυλακές είναι γεμάτες με αντικαθεστωτικούς, όπως είναι ευρέως γνωστό ότι το 2017, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ κάλεσε περίπου 200 επιχειρηματίες και πρίγκιπες στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ για να τους μιλήσεις για τη διαφθορά και πολλοί από αυτούς βγήκαν σιδεροδέσμιοι από την πίσω πόρτα. Αυτή η περίφημη συνάντηση στο Ritz-Carlton ήταν ένα σαρωτικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στους κόλπους της σαουδαραβικής ελίτ, που εδραίωσε την ισχύ του πρίγκιπα Μοχάμεντ.

Τα παιχνίδια εξουσίας του Σαουδάραβα  πρίγκιπα  έχουν ξεπεράσει τα σύνορα του βασιλείου, καθώς έχει εμπλέξει τη χώρα του στον πόλεμο της Υεμένης, σε μία ακραία εχθρική στάση έναντι του σιιτικού Ιράν, στον τριετή αποκλεισμό του Κατάρ – μέχρι το 2021 και στην σύλληψη του Λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, το 2017. Η εικόνα αυτή μάλιστα είχε προκαλέσει οργή στον αραβικό κόσμο. Ο Χαρίρι είχε εμφανιστεί σε ένα δικό του κανάλι, από την κατοικία του στο Ριάντ, υποτίθεται για να πείσει τους Λιβανέζους ότι δεν ήταν υπό κράτηση μετά την παραίτησή του, μία εβδομάδα νωρίτερα, αλλά το συμπέρασμα που έβγαλαν όλοι ήταν ότι ο Χαρίρι έδωσε την συνέντευξη έχοντας κάποιον να τον σημαδεύει στο κεφάλι. Ήταν σαφές ότι ο Χαρίρι παραιτήθηκε κατόπιν εντολών της Σαουδαραβικής ηγεσίας.

Υπόθεση Κασόγκι: Σίγουροι για την ενοχή του πρίγκιπα Σαλμάν Αμερικανοί γερουσιαστές - Media

Τα πολλά πρόσωπα του MBS

Πίσω από όλες αυτές τις δυσώδεις ιστορίες πολιτικής εξουσίας βρίσκεται το ίδιο πρόσωπο: ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, γνωστός με τα  αρχικά MBS.

«Ο MBS είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Οι υποστηρικτές του τον θεωρούν ως τον πολυαναμενόμενο ηγέτη που αλλάζει το παιχνίδι σε μια περιοχή που έχει αυτή την ανάγκη, ενώ οι αντίπαλοί του τον θεωρούν έναν βάρβαρο δικτάτορα», έγραψε ο Μπεν Χάμπαρντ στο βιβλίο του «MBS: Η Άνοδος στην Εξουσία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν».

Η αλήθεια είναι ότι ο πρίγκιπας έχει κάνει αρκετές αλλαγές στο συντηρητικό βασίλειο, αλλά όλα συγκλίνουν στην εξάλειψη κάθε δυνητικής απειλής για την εξουσία του στη χώρα που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου.

Ο ευθυτενής γενειοφόρος με την μπάσα φωνή και την ατελείωτη ενεργητικότητα είναι ένας άνθρωπος που έχει φιλοδοξίες και δεν τις κρύβει. Δεν του αρκεί η παντοδυναμία, λέει πως θέλει να αλλάξει τα πάντα στη χώρα του. Χωρίς να κάνει υποχωρήσεις σε ό, τι ικανοποιεί τον εγωισμό του.

Ο γεννημένος στις 31 Αυγούστου του 1985 πρίγκιπας, που λατρεύει το γρήγορο φαγητό και τα video παιχνίδια “Call of Duty”, ξεκουράζεται στο αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων γιοτ του, ή στο σατό που έχει στην Γαλλία και ενίοτε εστιάζει σε έναν πίνακα (αξίας 450 εκατομμυρίων δολαρίων) του Λεονάρντο ντα Βίντσι που κοσμεί τον προσωπικό του χώρο.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ φροντίζει να δείχνει σεβασμό στις παραδόσεις των Βεδουίνων και εμφανίζεται πολύ συχνά με την παραδοσιακή ρόμπα και σανδάλια, ενώ προσφέρει στους φίλους του πλούσια γεύματα με κρέας σε πολυτελείς σκηνές που έχει σε μυστικές τοποθεσίες στην έρημο. 

Στα χρόνια της κυριαρχίας του διαλύθηκε η θρησκευτική αστυνομία του βασιλείου, άνοιξαν και πάλι οι κινηματογράφοι, διευκολύνεται η προσέλευση τουριστών από το εξωτερικό, διοργανώνονται φεστιβάλ, όπερες, το γραν πρι της  Φόρμουλα Ένα, αγώνες πυγμαχίας και πάλης, ένα τεράστιο φεστιβάλ μουσικής ρέιβ. Εικόνες πρωτόγνωρες για το βασίλειο όπου βρίσκονται οι δύο πιο ιερές τοποθεσίες για τους μουσουλμάνους- η Μέκα και η Μεδίνα.

Και στο πλαίσιο αυτό φρόντισε να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τις γυναίκες, οι οποίες πλέον επιτρέπεται να οδηγούν αυτοκίνητο και να παρακολουθούν αγώνες και συναυλίες, συνοδευόμενες από άνδρες.

«Θα δώσει στους Σαουδάραβες ένα λαμπρό μέλλον, με ευημερία και δείχνει αποφασιστικότητα για την συντριβή των αντιπάλων», λένε οι θαυμαστές του Σαουδάραβα πρίγκιπα.

«Ο κύριος Τα Πάντα»

Ο γιος του βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ είναι ένα από τα εκατοντάδες εγγόνια του ιδρυτή του βασιλείου, του βασιλιά Αμπντουλαζίζ Ιμπν Σαούντ και μεγάλωσε σε ένα από τα παλάτια του Ριάντ, κοντά στη μητέρα του Φάχντα, που είναι η μία από τις τέσσερις γυναίκες του πατέρα του.

«Ως ο έκτος από τους γιους του βασιλιά υπήρχαν ελάχιστοι λόγοι να πιστεύεις ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν στο προσκήνιο», έγραψε ο Χάμπαρντ στο βιβλίο του «MBS: Η Άνοδος στην Εξουσία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν».

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, αντίθετα από τους Σαουδάραβες πρίγκιπες που σπουδάζουν στα πιο σημαντικά αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια, προτίμησε να πάρει πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο Σαούντ του Ριάντ, δεν έκανε ποτέ σπουδές στο εξωτερικό και μετά τις σπουδές  εργάστηκε ως «ειδικός σύμβουλος» του πατέρα του, όταν ήταν κυβερνήτης του Ριάντ.

Όταν ο βασιλιάς Σαλμάν ανέλαβε τον θρόνο, στις αρχές του 2015, όρισε ως υπουργό Άμυνας τον πρίγκιπα Μοχάμεντ. Πολύ σύντομα ο νεαρός πρίγκιπας είχε και την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής, επέβλεπε τον πετρελαϊκό κολοσσό Aramco και συντόνιζε την στρατιωτική επιχείρηση της χώρας του στην Υεμένη. Μέσα σε ένα χρόνο είχε τόσο διευρυμένες αρμοδιότητες που οι ξένοι διπλωμάτες τον αποκαλούσαν «ο κύριος Τα Πάντα».

Η άνοδός του ήταν ταχύτατη και αντικατέστησε τον μεγαλύτερο εξάδελφό του, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ για να γίνει διάδοχος του θρόνου, το 2017. Τρία χρόνια αργότερα ο πρίγκιπας Νάγιεφ και ένας αδελφός του βασιλιά Σαλμάν, συνελήφθησαν.

Ο πρίγκιπας παντρεύτηκε μόνο μία γυναίκα και έχει αποκτήσει τρεις γιους και δύο κόρες, εργάζεται 16 ώρες την ημέρα και εμπνέεται από το έργο «Η Τέχνη του Πολέμου», του Σουν Τζου.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ υπόσχεται ότι θα χτίσει μία «μετριοπαθή» Σαουδική Αραβία και θέλει να προσελκύσει επενδυτές από το εξωτερικό για την χρηματοδότηση του πλάνου «Όραμα 2030», που σκοπεύει στην αλλαγή του βασιλείου από τη μονοσήμαντη εξάρτηση από το πετρέλαιο.  Ο Τόμας Φρίντμαν, των New York Times, πήρε μια πολύωρη συνέντευξη από τον πρίγκιπα, ο οποίος του παρουσίασε το όραμά του: το ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων project με την ονομασία ΝΕΟΜ, που προβλέπει  μια οικιστική ζώνη στην Ερυθρά Θάλασσα που θα καλύπτεται ενεργειακά από ηλιακή ενέργεια και θα εξυπηρετείται από ρομπότ- ένα σχέδιο που ο πρίγκιπας το χαρακτηρίζει «πολιτιστικό άλμα για την ανθρωπότητα».

«Το 70% του σαουδαραβικού πληθυσμού είναι κάτω από 30 χρόνων και ειλικρινά δεν θα περάσουμε τα επόμενα 30 χρόνια της ζωής μας αντιμετωπίζοντας εξτρεμιστικές ιδέες. Θα τις καταστρέψουμε σήμερα», λέει ο πρίγκιπας Μοχάμεντ.

Το όργιο με 150 μοντέλα

Σάλο είχαν προκαλέσει το 2020 οι αποκαλύψεις δύο δημοσιογράφων της Wall Street Journal στο βιβλίο τους με τίτλο «Blood and Oil: Mohammed bin Salman’s Ruthless Quest for Global Power».

Μεταξύ άλλων γινόταν λόγος για σεξουαλικό πάρτι στις Μαλδίβες με 150 μοντέλα από τη Βραζιλία και τη Ρωσία.

Το πάρτι, σύμφωνα με τους δύο δημοσιογράφους, κόστισε περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια ενώ στους περισσότερους από 300 εργαζόμενους δόθηκε επιπλέον μπόνους 5.000 δολαρίων εκτός από τα φιλοδωρήματα των εκλεκτών καλεσμένων – ο μηνιαίος μισθός τους μέχρι το πάρτι ήταν της τάξης των 1.000-1.200 δολαρίων.

Ουκρανία: Ανησυχητικά μηνύματα από το νότιο μέτωπο

Έλον Μασκ: Δεν έχω σχέση με την σύζυγο του συνιδρυτή της Google – «Έχω να κάνω σεξ αιώνες»

Τζόρτζια Μελόνι: Η νοσταλγός του Μουσολίνι ετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός της Ιταλίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42