search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 05:04
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο καβγάς για το Ταμείο Ανάκαμψης και η σύνδεση με το ναυάγιο των πρόωρων

26.07.2022 11:39
tsipras

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εξακολουθεί να βρίσκεται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, ωστόσο φαίνεται πως σιγά σιγά αρχίζει και «χωνεύει» τις κατηγορηματικές διαψεύσεις Μητσοτάκη. Έτσι χθες, ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως ο λόγος που δεν κάνει πρόωρες είναι γιατί «είναι πολλά τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης» για να δίνει και λογαριασμό.

Άφησε δηλαδή τον υπαινιγμό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να μοιράσει τα κονδύλια του Ταμείου σε ημέτερους. Άλλωστε επανερχόμενος με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το δήλωσε και πιο καθαρά πως ο πρωθυπουργός θέλει να μοιράσει τα κονδύλια «στη ζούλα, χωρίς να λογοδοτεί», θα είναι, προσθέτει η ανακοίνωση «το μεγάλο του ρεσάλτο, για να ξεπληρώσει ό,τι χρωστάει σε πολιτική υποστήριξη και προκαταβολικά ρουσφέτια».

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ουσιαστικά αναπροσαρμόζει την προηγούμενη ρητορική σύμφωνα με την οποία ο Μητσοτάκης θα επιχειρούσε να δραπετεύσει μέσω πρόωρων από τα αδιέξοδα που δημιούργησε η πολιτική του.

Αφορμή για την επίθεση αυτή στάθηκε η απόρριψη από τη ΝΔ της πρότασης Τσίπρα για διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία συζητήθηκε χθες νωρίς το μεσημέρι σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, μετά το αίτημα που είχε απευθύνει την περασμένη εβδομάδα η Όλγα Γεροβασίλη στον Κώστα Τασούλα, να συζητηθεί το θέμα που εκκρεμούσε εδώ και μήνες, πριν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι. Την πρόταση καταψήφισαν η ΝΔ και το ΜεΡΑ25, την υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Σχολιάζοντας την καταψήφιση εκ μέρους της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων σημείωνε:

«Σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία και η πλειοψηφία των πολιτών στενάζουν από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δηλώνει ότι δεν επιθυμεί τη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων, διότι τους προορίζει για τις λίγες μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας. Δεν επιθυμεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφαλή, κοινωνικά δίκαιη και εθνικά επωφελή αξιοποίησή τους, ειδικά όταν αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα υπερβαίνουν τη θητεία μίας κυβέρνησης και αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν υπάρξει και σε επίπεδο ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και θεωρούνται “καλή πρακτική”».

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άφηνε αιχμές για την σπουδή Τασούλα να φέρει την πρόταση προς συζήτηση στην Επιτροπή Κανονισμού τελευταία στιγμή και «εν κρυπτώ» και με καθυστέρηση 4 μηνών: «Αφού ο κ. Τασούλας καθυστέρησε τέσσερις μήνες να φέρει στη Βουλή την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, για τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής διαβούλευσης και λογοδοσίας για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027, τελικά η Ν.Δ. αποφάσισε να την απορρίψει. Προφανώς αυτή την απόφαση την είχαν λάβει από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε η συγκεκριμένη πρόταση».

Λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνέχεια με ανάρτησή του στο twitter όπου σημείωνε: «Στις 15/3 πρότεινα σύσταση Επιτροπής Ελέγχου της κατανομής των πόρων του Ταμείο Ανάκαμψης. 4 μήνες μετά την απέρριψαν και τυπικά. Είναι πολλά τα λεφτά για να μας δίνουν και λογαριασμό…Να γιατί ο ΠΘ δεν κάνει πρόωρες εκλογές παρότι ξέρει ότι την άνοιξη κινδυνεύει με συντριβή».

Ακολούθησε η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου σύμφωνα με την οποία «Το Ταμείο Ανάκαμψης χαρακτηρίζεται εξαρχής από απόλυτη διαφάνεια, καθώς το σύνολο των σχετικών αποφάσεων δημοσιεύονται και είναι διαθέσιμες σε όλους τους πολίτες και τη Βουλή» ενώ «εφαρμόζεται σε απόλυτη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα εξαιρετικά αυστηρό και απαιτητικό σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, το οποίο διαθέτει πρόσθετες δικλείδες διαφάνειας και διασφαλίσεις (…)». Ο ίδιος επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέγοντας ότι επιχειρεί ένα «κυνήγι μαγισσών» και επενδύει στην συκοφαντία και την λάσπη, ενώ η κυβέρνηση επενδύει στην Ανάπτυξη. «Θα ήταν καλύτερο για την ελληνική κοινωνία να μας ενημερώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το αναλυτικό του σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται» ανέφερε επίσης.

Ακολούθως, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε πως «ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να δεχτεί την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για έλεγχο του Ταμείου Ανάκαμψης, γιατί θέλει να το μοιράσει στη ζούλα, χωρίς να λογοδοτεί. Δηλαδή αυτό που κάνει δύο χρόνια τώρα ροκανίζοντας 7,5 δις σε απευθείας αναθέσεις, πάει να το κάνει και με τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις του Ταμείου, που είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας». 

«Θα είναι το μεγάλο του ρεσάλτο», τονίζει «για να ξεπληρώσει ό,τι χρωστάει σε πολιτική υποστήριξη και προκαταβολικά ρουσφέτια». 

Την ίδια ώρα επισημαίνει πως «η απορρόφηση των μέχρι σήμερα κονδυλίων δεν έχει πιάσει ούτε το μισό των στόχων που είχε θέσει η ίδια η κυβέρνηση. Κι αυτό δεν έχει καμία σχέση με ανάπτυξη». 

«Αυτή την κρίσιμη ώρα, το ζήτημα είναι ένα: η Ελλάδα δεν πρέπει να βυθιστεί ξανά σε κρίση για να εισπράττουν οι κολλητοί της οικογένειας Μητσοτάκη» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανδρουλάκης: Μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για απόπειρα παρακολούθησης του τηλεφώνου του

Πλεύρης για Τσίπρα: Ήταν στο Προεδρικό χωρίς μάσκα αντί σε καραντίνα – «Είχε αρνητικό PCR» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ (Videos)

Μητσοτάκης με νέους και νέες για το ΤΕΚΑ: Είναι μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34