search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:33
MENU CLOSE

Τελεμόπιτα Θράκης με αφράτο σπιτικό φύλλο

28.07.2022 06:00
Placinta-simpla-cu-telemea-feta-sau-alta-branza-sarata-la-cuptor-reteta-savori-urbane (1)

Αυτή η νόστιμη τυρόπιτα φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα με σπιτική αφράτη ζύμη και πλούσια κρεμώδη γέμιση με τελεμέ (ή φέτα) και αυγά. Ο τελεμές μοιάζει οπτικά με τη φέτα αλλά διαφέρει στον τρόπο παρασκευής και αλατίσματος, είναι πιο όξινος, με πιπεράτη γεύση και είναι το κατεξοχήν τυρί για τις παραδοσιακές θρακιώτικες πίτες.

Υλικά για τη Συνταγή (Για ταψάκι 20 Χ 33)

Για τη ζύμη

200 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο

130 ml χλιαρό γάλα

6 γραμμάρια νωπή μαγιά ή 1/3 φακελάκι ξηρή μαγιά (2 γραμμάρια)

½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

5 γραμμάρια αλάτι

1 κρόκο αυγού

35 ml σπορέλαιο

Για τη γέμιση

450 γραμμάρια τελεμέ Θράκης ή φέτα

200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό ή παχύρρευστη κρέμα γάλακτος (πάνω από 24% λιπαρά)

6 αυγά

Λίγο αλάτι για γεύση

40 γραμμάρια κορν φλάουρ (2 κουταλιές της σούπας)

Εκτέλεση

Αρχικά ετοιμάστε τη ζύμη, βάζοντας στον κάδο του μίξερ το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατέψτε λίγο με ένα χτυπητήρι, σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε τη μαγιά να δράσει και να αφρίσει για 5 λεπτά. Αν δεν σχηματιστούν μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια, πετάξτε το μίγμα και συνεχίστε με άλλη μαγιά. Στη συνέχεια προσθέστε στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι και τον κρόκο και αρχίστε να ζυμώνετε με τον γάντζο του μίξερ. Ρίξτε το λάδι σταδιακά σαν βροχή και δουλέψτε τη ζύμη για 7-8 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Σταματήστε το μίξερ, σχηματίστε μια μπάλα ζύμης με ελαφρά λαδωμένα χέρια, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε την στο ψυγείο για 1 ώρα. Μετά από αυτό το διάστημα ανοίξτε τη ζύμη με τη βοήθεια του πλάστη σε φύλλο λεπτό περίπου, 24 Χ 34 εκατοστά απευθείας πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Βάλτε τη λαδόκολλα μέσα στο ταψί, δημιουργώντας ένα περίγραμμα ζύμης 1-2 εκατοστά γύρω – γύρω για να κρατήσει τη γέμιση. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις πάνω – κάτω και ξεκινήστε την ετοιμασία της γέμισης. Σε ένα μεγάλο μπολ, τρίψτε τον τελεμέ ή τη φέτα σε χοντρά κομμάτια με τα χέρια σας ή στην χοντρή μεριά ενός τρίφτη. Ρίξτε μέσα το γιαούρτι ή την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και τα αυγά, ανακατέψτε με ένα πιρούνι και δοκιμάστε το αλάτι. Εφόσον η σύνθεση της γέμισης είναι ρευστή προσθέστε στο τέλος τις 2 κουταλιές της σούπας άμυλο για να πήξει το τυρί στο ψήσιμο. Μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα μυρωδικά όπως άνηθο, μαϊντανό και φρέσκα κρεμμυδάκια ή να την αφήσετε σκέτη στην απλή εκδοχή της με τη φυσική γεύση του τυριού. Ρίξτε την γέμιση πάνω από το στρωμένο φύλλο ζύμης στο ταψί και ψήστε την για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η πίτα και να δέσει η γέμιση. Αφήστε την εκτός φούρνου για 20-30 λεπτά, να κρυώσει στο ταψί και να δέσει, κόψτε την σε κομμάτια και απολαύστε!!!

Διαβάστε επίσης:

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα πλισέ

Χοιρινή τηγανιά με λαχανικά στο πήλινο

Αφράτο κέικ μήλου με νουτέλα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:32