search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:30
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Αγώνας διαρκής, με ή χωρίς πρόωρες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2241
04/08/2022
05.08.2022 06:00
KKE_PERISSOS

Μπορεί το ΚΚΕ να μη θεωρεί ότι το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο έχει κλείσει οριστικά, παρά την κατηγορηματική διάψευση του πρωθυπουργού τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο πλέον αποφεύγει να μπει στη σχετική σεναριολογία και σηκώνει το μήνυμα της διαρκούς εγρήγορσης και παρουσίας στο αγωνιστικό μέτωπο.

Αυτό σημείωσε ως μείζον και ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε πρόσφατη συνέντευξή του («Ναυτεμπορική»), ότι, δηλαδή, το κρίσιμο είναι η μάχη, στην καθημερινότητα αλλά και στις εκλογές, απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και την αστική αντίληψη περί «σταθερότητας», που σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι παρά «η σταθερότητα και η ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής τους, η οποία σταθερά και μόνιμα σαρώνει τα δικαιώματα των πολλών, μεγαλώνοντας την αστάθεια και την ανασφάλεια στη ζωή τους για τα κέρδη των λίγων».

Όσον αφορά την ανατροπή αυτής της πολιτικής, το ΚΚΕ φροντίζει να τηρεί αποστάσεις ασφαλείας από τα άλλα κόμματα που προτάσσουν το αίτημα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει το σύστημα της απλής αναλογικής. Η θέση του είναι ότι η ανατροπή δεν μπορεί να έρθει από τα πάνω με συνεργασίες στο πλαίσιο αστικών κυβερνήσεων αλλά από τα κάτω, με την ενδυνάμωση του εργατικού κινήματος, τη συμμετοχή τους σε αυτό με όλες τις δυνάμεις και την προσέλκυση ακόμη περισσότερων δυνάμεων στο πλαίσιο της πολιτικής του για τις κοινωνικές συμμαχίες. Κατά τα λοιπά:

Πρώτον, το ΚΚΕ προβάλλει σταθερά τη θέση πως οι στρατηγικές συγκλίσεις στα μεγάλα ζητήματα των άλλων κομμάτων επιτρέπουν τη «συνεργασία όλων με όλους»,κάτι για το οποίο δίνει μια μεγαλύτερη δυνατότητα το αναλογικότερο εκλογικό σύστημα – που δεν είναι καθαρή απλή αναλογική –, το οποίο θα ισχύσει στις επερχόμενες εκλογές.

Δεύτερον, το κριτήριο συνεργασίας που θα έθετε το ΚΚΕ, σύμφωνα με τον γ.γ., είναι η βελτίωση των όρων ζωής του λαού σήμερα και «είναι αυταπάτη να νομίζει κανείς ότι αυτό συμβιβάζεται με τη στήριξη μιας αστικής κυβέρνησης, όπως κι αν αυτή πλασαριστεί – “αριστερή”, “κεντροαριστερή”, “προοδευτική”». Ο γ.γ. του ΚΚΕ φέρνει ως παράδειγμα, από τη μια, ζητήματα τρέχουσας πολιτικής, όπου το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛΛ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν νομοσχέδια της Ν.Δ.: «Μόνο το τελευταίο διάστημα ψήφισαν όλοι μαζί το αφορολόγητο πετρέλαιο για τους εφοπλιστές και τη μονιμοποίηση των φόρων στην ενέργεια» σημειώνει, ενώ επικαλείται τον νόμο Χατζηδάκη, όπου «το κόμμα του κ. Τσίπρα ψήφισε τα μισά άρθρα τού πιο αντιδραστικού αντεργατικού νόμου» και «αποχώρησε από την ψηφοφορία για τον νόμο για τα ΑΕΙ για να μην κάνει το ίδιο».

Πέρα από αυτά τα ζητήματα όμως, ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογραμμίζει και τις ριζικές διαφωνίες σε ζητήματα στρατηγικής, όπως το ΝΑΤΟ και η πράσινη μετάβαση, στα οποία τα άλλα κόμματα συμφωνούν. «Οι τίτλοι στο πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης», αναφέρει στη συνέντευξή του «ήδη έχουν γραφτεί». Είναι «η αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, συνολικά στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, είναι η πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, η πράσινη μετάβαση με την απολιγνιτοποίηση που έφερε την ενεργειακή φτώχεια, είναι οι συμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης – τη νέα θηλιά στον λαιμό του λαού». Σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα τονίζει «παρά τις διαφορές τους, ταυτίζονται η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛΛ/ΠΑΣΟΚ». Από αυτή τη σκοπιά, δηλώνει «αυτό που συμφέρει τον λαό είναι το ΚΚΕ να είναι μαχητική αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή, στο κίνημα, στους αγώνες. Εκεί καταθέτουμε τη δική μας πρόταση λαϊκής διακυβέρνησης και εξουσίας, στην οποία θα συμμετέχει το ΚΚΕ με τον ίδιο τον λαό φυσικά να κάνει κουμάντο».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Μετωπική με Ν.Δ., στενό μαρκάρισμα σε ΠΑΣΟΚ

Ψάχνοντας θωράκιση μπροστά στην καταιγίδα

Νέο «τσουνάμι» ακρίβειας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:28