ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 12:43
MENU CLOSE

Ο ρόλος-κλειδί που (μπορεί να) έχει το Πεκίνο στο ουκρανικό παζλ (Photos)

05.08.2022 06:00

Έκκληση στο Πεκίνο να μεσολαβήσει για να τερματιστεί ο πόλεμος στη χώρα του απηύθηνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έξι μήνες αφότου εκδηλώθηκε η ρωσική εισβολή στη χώρα του, που στοίχισε τη ζωή πάνω από 5.000 αμάχων και τον ξεριζωμό τουλάχιστον 12 εκατομμυρίων.

Επίσης έχει ενδιαφέρον η συγκυρία:  η προσπάθεια Ζελένσκι να βάλει τον παράγοντα «Κίνα» στην εξίσωση του πολέμου εκδηλώνεται λίγες μέρες αφότου ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν και παρουσίασε μία συγκεκριμένη πρόταση για την επίτευξη εκεχειρίας.

«Θα ήθελα να μιλήσω απευθείας. Είχα μία συνομιλία με τον πρόεδρο Σι πριν από ένα χρόνο», δήλωσε στην South China Morning Post ο Ζελένσκι, απευθύνοντας έκκληση στο Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την πολιτική και οικονομική επιρροή του στη Ρωσία για να βοηθήσει να σταματήσει ο πόλεμος.

«Αφότου άρχισε η μεγάλης κλίμακας επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου, έχουμε ζητήσει επισήμως για μία συζήτηση, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση από την Κίνα, παρότι θεωρώ ότι θα ήταν βοηθητική», είπε ο Ζελένσκι.

Η Κίνα, που είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος της Ρωσίας, δεν έχει καταδικάσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, καθώς το Πεκίνο θεωρεί ότι η Μόσχα προκλήθηκε από τις επεκτατικές τάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι έχει εκφράσει ανησυχία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτή η κατάσταση «ισοδυναμεί με συναγερμό για την ανθρωπότητα». Αλλά δεν έκανε καμία νύξη για το πώς θα μπορούσε να σταματήσει η αιματοχυσία. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα ο Κινέζος πρόεδρος είχε συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της Κίνας στην «εθνική κυριαρχία και ασφάλεια» της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ ο Σι θεωρεί ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν για την αρμόζουσα διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης με υπεύθυνο τρόπο» και διαβεβαιώνει ότι η Κίνα «θα συνεχίζει να παίζει τον ρόλο της» για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Η Κίνα πάντως δεν είναι η μόνη χώρα που τηρεί στάση ουδετερότητας στο ουκρανικό ζήτημα. Ανάλογη στάση έχουν η Ινδία, το Βιετνάμ, η Νότια Αφρική και δεκάδες άλλα κράτη.

Ο Ζελένσκι στη συνέντευξή του στην South China Morning Post ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται πως η Κίνα θέλει «μία ισορροπημένη» προσέγγιση στο ουκρανικό, αλλά επανέλαβε ότι την ευθύνη για την κρίση φέρει η Ρωσία η οποία εισέβαλε στο ουκρανικό έδαφος χωρίς να προκληθεί.

«Οι Ρώσοι είναι εισβολείς… αυτός είναι πόλεμος στα δικά μας εδάφη, αυτοί εισέβαλαν. Η Κίνα ως μεγάλη και πανίσχυρη χώρα, θα μπορούσε να παρέμβει και κατά κάποιο τρόπο να βάλει σε ένα πλαίσιο την Ρωσική ομοσπονδία», ανέφερε ο Ζελένσκι στη συνέντευξή του, προσθέτοντας: «Βεβαίως και θα ήθελα η Κίνα να επανεξετάσει την προσέγγισή της έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε μάλιστα την Κίνα να αναλάβει πρωτοβουλία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν: Παραμένει θετικός στον κορωνοϊό – Τι λέει ο γιατρός του για την υγεία του

Μπρίτνεϊ Γκράινερ: Καταδίκη και φυλάκιση 9 ετών από δικαστήριο στη Ρωσία (Photos)

Ο ηγέτης της Νότιας Κορέας σνομπάρει την Πελόζι – Λέει ότι δεν θέλει να χαλάσει τις διακοπές του

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 12:43
Exit mobile version