search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:55
MENU CLOSE

Γονικές e-παροχές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2242
10/08/2022
12.08.2022 06:00
akinita_new

Με λίγα κλικ στο κινητό τους ή από τον υπολογιστή τους θα μπορούν σύντομα οι φορολογούμενοι να δωρίζουν χρήματα σε συγγενείς ή φίλους υποβάλλοντας τη σχετική δήλωση στην εφορία.

Οι χρηματικές παροχές – δωρεές μεταξύ συζύγων ή από γονείς προς τα παιδιά τους ή από τον παππού και τη γιαγιά προς τα εγγόνια τους έως 800.000 ευρώ είναι αφορολόγητες. Ωστόσο, για να μην επιβληθεί φόρος, θα πρέπει η μεταφορά των χρημάτων να γίνεται μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Για τον λόγο αυτόν η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να μειώσει τη γραφειοκρατία στο μέτωπο των μεταβιβάσεων κινητών περιουσιακών στοιχείων δρομολογώντας την ηλεκτρονική υποβολή των άτυπων δηλώσεων χρηματικών γονικών παροχών. Ωστόσο, ο φορολογούμενος θα έχει την υποχρέωση να αναγράφει στη δήλωση τον λογαριασμό ΙΒΑΝ μέσω του οποίου έγινε η μεταφορά των χρημάτων.

Θυμίζουμε πάντως ότι, αν το δωριζόμενο ποσό υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ, τότε φορολογείται με 10% μόνο το τμήμα πάνω από τα 800.000 ευρώ.

Σε επόμενη φάση η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» μαζικούς ελέγχους και διασταυρώσεις στα στοιχεία που θα λάβει από τις τράπεζες προκειμένου να εντοπίσει γονικές παροχές χρηματικών ποσών που δεν πραγματοποιήθηκαν μέσω τραπεζών. Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι η μεταβίβαση των χρημάτων δεν έχει γίνει μέσω τραπεζικού λογαριασμού αλλά με μετρητά από το… στρώμα, τότε οι φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 10% από το πρώτο ευρώ.

Σήμερα χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty μόνο στην περίπτωση που μεταβιβάζονται με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Όταν δεν πρόκειται να συνταχθεί συμβόλαιο, υποβάλλονται χειρόγραφα στη ΔΟΥ.

Οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν τους μπελάδες με την εφορία κατά την παροχή-δωρεά χρηματικών ποσών θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

● Παροχή ή δωρεά χρηματικού ποσού μεταξύ συζύγων, γονέων προς τα παιδιά ή από τον παππού και τη γιαγιά σε εγγόνι έως 800.000 ευρώ είναι αφορολόγητη. Αν το δωριζόμενο ποσό υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ, τότε φορολογείται με 10% μόνο το τμήμα πάνω από τα 800.000 ευρώ.

● Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών προς συγγενείς πρώτου βαθμού διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

● Φορολογούνται με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ οι γονικές παροχές μετρητών που δεν πραγματοποιούνται μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι φορολογούμενοι που δίνουν τα χρήματα (οι γονείς, οι παππούδες ή οι γιαγιάδες κ.λπ.) θα πρέπει να προσέξουν ώστε να καλύπτουν τα δωριζόμενα ποσά με βάση τα αποκτηθέντα εισοδήματα και έσοδά τους, διότι οι συγκεκριμένες παροχές και δωρεές θεωρούνται γι’ αυτούς τεκμήρια και κινδυνεύουν να φορολογηθούν για τα χρήματα που δωρίζουν.

Διαβάστε επίσης:

Λάου – λάου το «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Και τώρα τρέχουν… – Ενώπιον της μεγαλύτερης κρίσης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιορκία Μητσοτάκη για την αποτροπή συγκάλυψης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:54