search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 17:27
MENU CLOSE

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Έχετε δεδομένη τη δυσπιστία του ελληνικού λαού, θα μετατραπεί σε ψήφο αλλαγής» (video)

26.08.2022 15:41
tsipras_new

«Κύριε Μητσοτάκη τη δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη και πολύ σύντομα η δυσπιστία αυτή θα μετατραπεί σε ψήφο αλλαγής, σε ψήφο απαλλαγής της δημοκρατίας μας από τις καθεστωτικές σας πρακτικές. Μη στεναχωριέστε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του απαντώντας στην αναφορά που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του, με την οποία κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπάινοντας στην ουσία της δευτερολογίας του σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε στη σειρά από ερωτήματα που έθεσε στην πρωτολογία του, με κύριο «ποιος είναι ο λόγος για την παρακολούθηση Ανδρουλάκης» και ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που επικαλείται η κυβέρνηση. Χαρακτήρισε «παιδικό» το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακοινώσει δημόσια τον λόγο και θα το πει μόνο στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, «και δεν μπορεί να σταθεί σε μια σοβαρή συζήτηση της εθνικής αντιπροσωπείας».

Τον εγκάλεσε επίσης ότι δεν απάντησε σε όσα είπε στην πρωτολογία του – αφήνοντας αιχμή ότι αν και βαρύτατα έμειναν ασχολίαστα και αναπάντητα – σχετικά με τους λόγους παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη για τις αλλαγές στον ΠΚ δήθεν για την αυστηροποίηση των ποινών για τη ρήψη μολότοφ αλλά στην πραγματικότητα για να δοθεί η δυνατότητα ασυλίας «σε δεκάδες υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη τα οποία είχαν ανοιχτές κακουργηματικές υποθέσεις και για να δώσετε τη δυνατότητα αποδέσμευσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που ήταν δεσμευμένα από ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Αυτό ερευνούσε ο Κουκάκης και αυτό έγραφαν οι εφημερίδες τότε, είπε.

Κυρίως, είπε, «δεν δώσατε καμία απάντηση στο ερώτημα πόσους βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθείτε». «Πότε ενημερωθήκατε από τον ανιψιό σας και τον εκλεκτό σας Διοικητή της ΕΥΠ ότι ήταν σε επίσημη επισύνδεση ο κ. Ανδρουλάκης;», διερωτήθηκε ξανα.

Αναφερόμενος εκ νέου στον κ. Γεραπετρίτη και την παρουσία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία ο Π. Κοντολέων είπε ότι δεν παρακολουθείται ο Ν. Ανδρουλάκης, επικαλέστηκε δημοσιεύματα των ημερών που του απέδιδαν την αναφορά πως «η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις, τονίζοντας ότι δεν γίνεται γνωστοποίηση σε περιπτώσεις όπου υπάρχει νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφάλειας όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες στον κόσμο» δηλαδή, «περιπτώσεις υβριδικού πολέμου και περιπτώσεις κατασκοπείας». Αναρωτιέμαι λοιπόν: Συμμετέχει ο κ. Ανδρουλάκης σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις; Κατασκοπείας; Ή υβριδικού πολέμου; Και δεν ντρέπεστε; Έχετε το θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο;».

Σημείωσε ότι με την ομιλία του και την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν απάντησε αλλά άφησε περισσότερα ερωτηματικά και την αίσθηση ότι «δεν είναι ασφαλής κανένας», όσο «συνεχίζεται να λειτουργείτε με αυτή την αντίληψη και από το βήμα της Βουλής να συνεχίζετε να μας λέτε ότι κανένας εκλεγμένος δεν εξαιρείται».

Απαντώντας στη συνέχεια και στις αιχμές του πρωθυπουργού ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούνταν υπουργοί της κυβέρνησης όπως οι Πανούσης, Λαφαζάνης, Βαλαβάνη, Βαρουφάκης και Κοτζιάς επικαλέστηκε καταρχάς τις άμεσες διαψεύσεις των Πανούση, Βαλαβάνη και Βαρουφάκη αφετέρου προχώρησε στη διαβεβαίωση ότι επί ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπήρξε ούτε ένας εκλεγμένος βουλευτής ή ευρωβουλευτής που να έπεσε θύμα νόμιμης ή παράνομης επισύνδεσης, ούτε δημοσιογράφος», προσθέτοντας «δεν διανοήθηκα ποτέ να προβώ σε τέτοια κακοποίηση του κράτους δικαίου», ούτε έθεσε την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του ‘ή την εποπτεία συγγενή του.

«Επί των ημερών μας» είπε, «η ΕΥΠ προσανατολίστηκε όχι στον εσωτερικό εχθρό αλλά στο οργανωμένο έγκλημα και την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας», ενώ ανέφερε πως κάθε 6 μήνες ο διοικητής της ΕΥΠ «ενημέρωνε αναλυτικά και εσάς και τους συνεργάτες σας».

«Αν θέλει ας κάνει χωριστή Εξεταστική για ΣΥΡΙΖΑ και ν’ αφήσει τα κόλπα»

Εν ολίγοις, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από τέτοιες καταγγελίες και να κάνει συμψηφισμούς, ενώ τον κάλεσε αν διαθέτει οποιοδήποτε σοβαρό στοιχείο να μη διστάσει αύριο κιόλας να πάει στον εισαγγελέα ή ακόμη και να κάνει μια χωριστή Εξεταστική μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» είπε. Πρόσθεσε δε το επιχείρημα έχει αντιτάξει εδώ και μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ πως αν η ΝΔ είχε μια σοβαρή καταγγελία θα χε ήδη στήσει Εξεταστική, εδώ έστειλε δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Ειδικό Δικαστήριο, «επειδή βάλαμε τους καναλάρχες να πληρώσουν».

«Πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Αλέξη Τσίπρα.

Σημείωσε επίσης ότι επιχειρεί να περάσει το μήνυμα πως οι παρακολουθήσεις είναι μια κανονικότητα κι επιπλέον ότι το επιχειρημα Μητσοτάκη δεν είναι ότι είναι αθώος, «αλλά ότι όλοι κάνουμε τα ίδια».

Αναφέρθηκε και στη δευτερολογία του στο εσωτερικό της ΝΔ, λέγοντας ότι με την Εξεταστική από το 2012 ο πρωθυπουργός στέλνει μηνύματα σε εσωκομματικούς του αντιπάλους: «Ποιον θέλετε να φοβερίσετε όταν μιλάτε για επέκταση από το 2012; Τον κ. Σαμαρά ή τον κ. Δένδια; Αφήστε τα κόλπα και τις μαφιόζικες πρακτικές. Φτιάξτε εξεταστική για την περίοδο 2015-2019 και μόνο, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

Κλείνοντας, ανέφερε ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας δε θα είναι πιο παράλυτη από την δική του κυβέρνηση, καθώς ο ίδιος έχει καταγραφεί ως «πρωθυπουργός των υποκλοπών» όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

7 προτάσεις για την ΕΥΠ

Τέλος παρέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αναμόρφωση του πλαισίου της ΕΥΠ:

1) Άμεση κατάργηση του άρθρου 87 ν. 4790/2021 με το οποίο απαγορεύθηκε η γνωστοποίηση της διενέργειας από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας» άρσης απορρήτου.

2) Νομοθετικός ορισμός της έννοιας της «εθνικής ασφάλειας», προκειμένου η υπηρεσία να μπορεί να επικεντρωθεί στα καθήκοντά της που αφορούν τη γεωπολιτική και την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και κατασκοπείας και όχι εκείνους που βαφτίζονται ως «εσωτερικοί εχθροί».

3) Τεκμηριωμένη αιτιολογία των εισαγγελικών διατάξεων που αφορούν λόγους «εθνικής ασφάλειας».

4) Η έγκριση των παρακολουθήσεων να μη γίνεται από εισαγγελικό λειτουργό και μάλιστα «ενταγμένο» στην ΕΥΠ, αλλά από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς εξοικειωμένους με τον έλεγχο νομιμότητας της διοικητικής δράσης. Σε αυτούς θα γνωστοποιούνται το όνομα και η ιδιότητα του θιγόμενου από άρση απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

5) Επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ με διαδικασία στην οποία θα συμμετέχει ουσιαστικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η ΑΔΑΕ.

6) Ενίσχυση της ΑΔΑΕ με προσωπικό, επιστήμονες και τεχνικά μέσα, με ένα πρόγραμμα άμεσης κάλυψης των σχετικών αναγκών. Η ΑΔΑΕ να αποκτήσει ρητή αρμοδιότητα έκφρασης γνώμης για την επάρκεια της αιτιολογίας των διατάξεων άρσης του απορρήτου και για την τυπική μόνο ή ουσιαστική τήρηση των όρων και προϋποθέσεων του νόμου από τη δικαστική αρχή που εγκρίνει τα αιτήματα της ΕΥΠ.

7) Εποπτεία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επί της ΕΥΠ, χωρίς δυνατότητα να της αντιταχθεί οποιουδήποτε είδους απόρρητο σχετικό με τις δαπάνες και συμβάσεις της.

Σε σχέση με την τελευταία πρόταση σχολίασε με νόημα: «Προσέξτε το ειδικά αυτό το τελευταίο, γιατί φοβάμαι ότι και εκεί θα ανοίξει μία μεγάλη φάμπρικα με τα απόρρητα, το ύψος τους και τις συμβάσεις».

Διαβάστε επίσης:

Βαρουφάκης: «Προσωπικές ευθύνες του Μητσοτάκη για τις παράνομες παρακολουθήσεις»

Νέο βίντεο του Γιάννη Μαντζουράνη: Τρία χρόνια Μητσοτάκης

ΠΑΣΟΚ: Φάκελος Ανδρουλάκη στη Βουλή, ψηλά το Predator και… διμέτωπο με ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 17:27