27.08.2022
06:00
Φανουρόπιτα, η πιο γνωστή νηστίσιμη πίτα της Ορθοδοξίας
27.08.2022
06:00
Η πίτα που φανερώνει, η Φανουρόπιτα, είναι ένα νηστίσιμο κέικ που «διαβάζεται» και μοιράζεται για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της άπιστης και σκληρής μητέρας του Αγίου Φανούριου και στο οποίο αποδίδεται η ικανότητα να φανερώνει χαμένα αντικείμενα και πρόσωπα.
Υλικά για τη Συνταγή
- 380ml φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκαλιού
- 210 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σκόνη
- ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
- 200ml σπορέλαιο
- 100 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
- 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- Για το στόλισμα (προαιρετικά)
- Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Αρχικά, σε ένα μπολ ανακατέψτε με τον αυγοδάρτη τον χυμό πορτοκαλιού με την κρυσταλλική ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Αναμείξτε μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
- Στη συνέχεια προσθέστε το σπορέλαιο και χτυπήστε καλά.
- Σε ένα μικρό μπολ βάλτε τις σταφίδες και μια κουταλιά της σούπας από την ποσότητα του αλευριού. Αναμείξτε μέχρι να καλυφθούν καλά οι σταφίδες και αφήστε το στην άκρη.
- Συνεχίστε, ρίχνοντας όλη την ποσότητα του αλευριού μέσα στο μπολ με τα υγρά. Ομογενοποιήστε το μίγμα και τελευταίες ρίξτε τις αλευρωμένες σταφίδες.
- Στο μεταξύ προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και λαδοαλευρώστε ένα στρογγυλό (κατά προτίμηση) ταψί.
- Ψήστε για 30-40 λεπτά, προσέχοντας να μην ξεπεράσετε το χρόνο αυτό, ειδάλλως το αποτέλεσμα θα είναι μια τριφτή φανουρόπιτα.
- Αφήστε την πίτα να κρυώσει εντελώς και διακοσμήστε με άχνη ζάχαρη.
Διαβάστε επίσης:
Μπιφτέκι λαχανικών για χορτοφάγους …και όχι μόνο!
Χοιρινοί κεφτέδες με δροσερή σαλάτα μαϊντανού
Φέτα ψητή µε ντοµάτα και ρίγανη