ΤΡΙΤΗ 21.10.2025 04:23
MENU CLOSE

Φανουρόπιτα, η πιο γνωστή νηστίσιμη πίτα της Ορθοδοξίας

27.08.2022 06:00

Η πίτα που φανερώνει, η Φανουρόπιτα, είναι ένα νηστίσιμο κέικ που «διαβάζεται» και μοιράζεται για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της άπιστης και σκληρής μητέρας του Αγίου Φανούριου και στο οποίο αποδίδεται η ικανότητα να φανερώνει χαμένα αντικείμενα και πρόσωπα.

Υλικά για τη Συνταγή

  • 380ml φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • 210 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
  • 200ml σπορέλαιο
  • 100 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
  • 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Για το στόλισμα (προαιρετικά)
  • Ζάχαρη άχνη
© Basilica.ro / Raluca Ene

Εκτέλεση

  • Αρχικά, σε ένα μπολ ανακατέψτε με τον αυγοδάρτη τον χυμό πορτοκαλιού με την κρυσταλλική ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Αναμείξτε μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
  • Στη συνέχεια προσθέστε το σπορέλαιο και χτυπήστε καλά.
  • Σε ένα μικρό μπολ βάλτε τις σταφίδες και μια κουταλιά της σούπας από την ποσότητα του αλευριού. Αναμείξτε μέχρι να καλυφθούν καλά οι σταφίδες και αφήστε το στην άκρη.
  • Συνεχίστε, ρίχνοντας όλη την ποσότητα του αλευριού μέσα στο μπολ με τα υγρά. Ομογενοποιήστε το μίγμα και τελευταίες ρίξτε τις αλευρωμένες σταφίδες.
  • Στο μεταξύ προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και λαδοαλευρώστε ένα στρογγυλό (κατά προτίμηση) ταψί.
  • Ψήστε για 30-40 λεπτά, προσέχοντας να μην ξεπεράσετε το χρόνο αυτό, ειδάλλως το αποτέλεσμα θα είναι μια τριφτή φανουρόπιτα.
  • Αφήστε την πίτα να κρυώσει εντελώς και διακοσμήστε με άχνη ζάχαρη.

Διαβάστε επίσης:

Μπιφτέκι λαχανικών για χορτοφάγους …και όχι μόνο!

Χοιρινοί κεφτέδες με δροσερή σαλάτα μαϊντανού

Φέτα ψητή µε ντοµάτα και ρίγανη

ΤΡΙΤΗ 21.10.2025 03:57
Exit mobile version