search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 05:03
MENU CLOSE

Η Φίνος Φιλμ τιμά τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ (Video/Photos)

29.08.2022 11:27
papamichail-new

Ανήμερα της ημερομηνίας γέννησής του, η Φίνος Φιλμ τιμά τον Δημήτρη Παπαμιχάηλ.

Μέσα από ένα βίντεο γεμάτο από αποσπάσματα από τις ταινίες που γύρισε, η εταιρεία παραγωγής μνημονεύει τον πρωταγωνιστή της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου 

«Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ δεν τυποποιήθηκε ποτέ, επιλέγοντας ρόλους εντελώς διαφορετικούς. Ο ρόλος του δαιμόνιου ντεντέκτιβ στο φιλμ νουάρ «Ο Θάνατος θα Ξανάρθει», αποδεικνύει περίτρανα το εύρος της υποκριτικής του γκάμας. Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1934», αναφέρει η Φίνος Φιλμ.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ γεννήθηκε το 1934 σε μία γειτονιά του Πειραιά. Ο πατέρας του Γιάννης και μητέρα του Ελένη, διατηρούσαν ένα μικρό καφενείο, στο οποίο ο μικρός Δημήτρης βοηθούσε όταν τελείωνε το σχολείο.

Παρά το γεγονός ότι οι γονείς του ήθελαν να σπουδάσει υφαντουργία στην Αγγλία, καθώς είχε κερδίσει μία υποτροφία από το εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκή, ο μικρός Δημήτρης είχε ήδη πάρει την απόφαση να ασχοληθεί με το θέατρο όταν ξαφνικά μια μέρα τους ανακοίνωσε ότι το ταξίδι ακυρώνεται.

Έτσι, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ δίνει εξετάσεις στο Εθνικό θέατρο όπου έπρεπε πάση θυσία να περάσει καθώς δεν είχε τα χρήματα ώστε να πληρώνει τα δίδακτρα ιδιωτικής σχολής.

Η γνωριμία του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Στην σχολή του Εθνικού γνωρίζει τη νεαρή Αλίκη Βουγιουκλάκη. Από την πρώτη τους γνωριμία εκείνη εντυπωσιάζεται με την εμφάνιση του, ενώ εκείνος δεν την προσέχει καν. 

«Ούτε μου έδινε σημασία. Ήμουν εκεί με τα σοσόνια. Ασχημόπαππο ήμουνα; Μικρή ήμουνα; Δεν ξέρω!» είχε πει η Αλίκη Βουγιουκλάκη για τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ σε συνέντευξή της στο «Ενώπιος Ενωπίω» το 1993.

Η πρώτη τους συνάντηση ήταν επεισοδιακή είχε τονίσει ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ. Ήταν τον Οκτώβριο του 1952 στο φουαγιέ του Εθνικού Θεάτρο, όπου οι δυο τους περίμεναν να έρθει η σειρά τους για την εξέταση. 

«Μου λέει από που είσαι; Της λέω από τον Πειραιά. Εγώ είχα φύγει κρυφά από τον πατέρα μου. Από τον Πειραιά, με ρώτησε κάπως υποτιμητικά. “Γιατί εσύ που μένεις;”τη ρώτησα .”Κοντά στον Άγιο Παύλο” μου είπε. Α! Κοντά στα τρένα της είπα» είχε πει ο Παπαμιχαήλ στην τηλεοπτική του εμφάνιση «Το καλλιτεχνικό καφενείο» του Κώστα Φέρρη, επισημαίνοντας ότι ένιωσε να αισθάνονται μία αμοιβαία αντιπάθεια. Όντας φοιτητές πια, δεν έχουν πολλές σχέσεις ενώ στην πρώτη τους κινηματογραφική συνάντηση, στην «Αστέρω», το 1958, καλά καλά δεν μιλούν μεταξύ τους.

Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ: Ο έρωτας, ο γάμος και το διαζύγιο

Στην αρχή της σχέσης τους, ο Δημήτρη και η Αλίκη προσπαθούν να κρατήσουν τη σχέση τους κρυφή. Ο Παπαμιχαήλ βγαίνει τα βράδια κρυφά με την Αλίκη, αλλά ο ερωτικός δεσμός τους, γίνεται γρήγορα γνωστός.

Λίγο αργότερα μιλούν ανοιχτά για τον δεσμό τους και ακολουθεί η πρόταση γάμου επάνω στην θεατρική σκηνή, όταν μπροστά στα έκθαμβα μάτια των θεατών, ο Παπαμιχαήλ ρωτά την Αλίκη «Με παντρεύεσαι;», σκύβει και τη φιλάει.

Στις 18 Ιανουαρίου 1965 ο Παπαμιχαήλ και η Βουγιουκλάκη παντρεύονται και τέσσερα χρόνια αργότερα η Αλίκη μένει έγκυος στον γιο τους, Γιάννη.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, τα πρώτα σύννεφα της σχέσης τους εμφανίστηκαν από την πρώτη νύχτα του γάμου τους, όπου ο Δημήτρης και η Αλίκη έδωσαν έναν «επικό» καβγά.

Το 1975 οι δυο τους αποφάσισαν να τραβήξουν ξεχωριστούς δρόμους με το κοινό να μην καταφέρνει ποτέ να συνειδητοποιήσει το διαζύγιό τους-όπως χαρακτηριστικά είχε πει η αείμνηστη ηθοποιός.

Διαβάστε επίσης:

Ρόμπερτ Ουίλιαμς: Σήμερα η κηδεία και η αποτέφρωση της σορού

 Άντονι Κάριγκαν: «Η αλωπεκία με έκανε καλύτερο ηθοποιό»

Σπάνια φωτογραφία: Η Χάρις Αλεξίου αγκαλιά με τον Βασίλη Τσιτσάνη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06