search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 04:22
MENU CLOSE

Πώς η ΕΕ θα βάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου – Τα δύο σενάρια

06.09.2022 16:02
ΕΕ για πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Μπλόκο» σε όσους έκαναν το κινεζικό ή το ρωσικό εμβόλιο - Media

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει έναν μηχανισμό για τον περιορισμό της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου. Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει δύο επιλογές για την εισαγωγή ενός τέτοιου περιορισμού.

Σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται πηγές της Κομισιόν, το πρώτο σενάριο προβλέπει τη θέσπιση πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια ξεχωριστή εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα αγοράζει φυσικό αέριο για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ.  Εκεί όμως αξιολογούν τους κινδύνους μιας τέτοιας ιδέας, αφού η ρωσική «Gazprom» μπορεί να επικαλεστεί λόγους «ανωτέρας βίας» και να τερματίσει τις υπάρχουσες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη διαίρεση της ΕΕ σε «κόκκινες» και «πράσινες» ζώνες, ανάλογα με το βαθμό στον οποίο οι χώρες κινδυνεύουν από διακοπές παροχής αερίου. Στις «κόκκινες» ζώνες, οι χώρες θα έχουν το δικαίωμα να αγοράζουν ρωσικό αέριο σε οποιαδήποτε τιμή, και στις «πράσινες» ζώνες — μόνο με πλαφόν στην τιμή. Σύμφωνα με την ΕΕ, αυτό θα αποτρέψει πιθανά προβλήματα με τις προμήθειες, γιατί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να κατευθυνθεί αέριο από τις «κόκκινες» ζώνες στις «πράσινες» ζώνες.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, η ρωσική «Gazprom» προχώρησε σε πλήρη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού «Nord Stream». Αυτό εξηγήθηκε από μια δυσλειτουργία στον ενιαίο σταθμό συμπίεσης Portova, όπου «ανιχνεύθηκε διαρροή λαδιού». Το Κρεμλίνο είπε ότι θα ξαναρχίσει τις προμήθειες εάν η Δύση άρει τις κυρώσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία των αγωγών φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ διόρισε την Λιζ Τρας στη θέση του πρωθυπουργού

Πούτιν: Τι τρέχει τελικά με την υγεία του; (Video)

Ιαπωνία: Κηδεία από… χρυσάφι για τον Σίνζο Άμπε – Πάνω από 12 εκατ. δολάρια η δημοσία δαπάνη!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06