search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 05:46
MENU CLOSE

Στη ΔΕΘ με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2246
08/09/2022
08.09.2022 11:00
Deth- thessaloniki987-new

Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, όπου αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις του για την από τούδε και ώς τις εκλογές οικονομική – και όχι μόνο – πολιτική της κυβέρνησης.

Κι αυτό διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι, χωρίς κάποια ουσιαστική ευρωπαϊκή παρέμβαση κατά του «θηρίου» της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνησή του και ο ίδιος θα βρεθούν μπροστά σε σκληρά διλήμματα και, μάλιστα, εν μέσω μιας μακράς και εξαιρετικά οξυμένης προεκλογικής περιόδου.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις παροχές που ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ έρχονται… με το σταγονόμετρο και συχνά αναιρούνται λίγες ώρες μετά τη διάχυσή τους.

Τα μηνύματα

Ούτως ή άλλως, πάντως, η κυβέρνηση επιχειρεί, εν όψει της ΔΕΘ, να στείλει μερικά σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, ενδεχομένως και για να προλάβει μαξιμαλισμούς, αλλά και πολύ χαμηλές προσδοκίες:

Από τη μία πλευρά, ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο διαρκεί η κρίση.

Από την άλλη καθιστά σαφές ότι η στήριξη αυτή θα γίνεται εντός δημοσιονομικών ορίων και περιθωρίων.

Μάλιστα, στο τελευταίο briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης εξαντλώντας – αλλά όχι παραβιάζοντας – τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργούνται. Θα έχουμε τις αμέσως επόμενες μέρες πληρέστερη εικόνα και ανάλογα θα οριστικοποιηθούν σχετικές αποφάσεις από τον πρωθυπουργό», χωρίς, πάντως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των εξαγγελιών Μητσοτάκη.

Τα «χαρτιά» του Μητσοτάκη

Στο πλαίσιο αυτό και βάσει των τελευταίων πληροφοριών, τα μέτρα που φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» ώς τώρα είναι τα εξής:

Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5,5%, μετά τη διπλή αύξηση του 2022.

Αυξήσεις στις συντάξεις περίπου ενός εκατομμυρίου συνταξιούχων, της τάξης του 6,5%.

Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Νέα μείωση των εισφορών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, το «καλό χαρτί» που αναμένεται να παίξει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ακούει στο όνομα «στέγη», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να προαναγγέλλει «μια ολοκληρωμένη πολιτική σχετικά με τη στέγαση» και να προσθέτει ότι «θα είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που θα δώσει πολύ ουσιαστικές ανάσες, αλλά και πιο μακροπρόθεσμες λύσεις σε μια βασική ανάγκη της νέας γενιάς, των νέων εργαζομένων και νέων ζευγαριών».

Καλές επιδόσεις

Στα θετικά στοιχεία που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να κάνει έναν πιο επεκτατικό σχεδιασμό – το μέγεθος του οποίου, πάντως, δεν είναι ακόμα γνωστό – προστίθεται η καλή τουριστική περίοδος (ο Οικονόμου έκανε λόγο για έσοδα που θα είναι πάνω από τα 18,2 δισ. ευρώ του 2019), αλλά και η συνολική επίδοση της οικονομίας.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ο ρυθμός ανάπτυξής της ήταν 7,7% σε ετήσια βάση, με τον Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ιδίως των πιο αδύναμων. Όραμά μου παραμένει μια Ελλάδα με ευημερία για όλους».

Από την άλλη, ωστόσο, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι όσο όλα αυτά τα νούμερα δεν μετατρέπονται σε «ανάσα» για τους πολίτες, τόσο οι ψηφοφόροι θα στρέφονται προς άλλες λύσεις. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του newsbomb.gr η διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στις 6,4 εκατοστιαίες μονάδες, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) να καταγράφουν ανοδικές τάσεις και τη Ν.Δ. απώλειες.

Ταυτόχρονα, σχεδόν εννιά στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η ακρίβεια είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τη χώρα και πάνω από έξι στους δέκα δηλώνουν ότι θα επηρεάσει την ψήφο τους. Πολλώ δε μάλλον όταν πάνω από το 63% δηλώνει ότι δεν μπορεί ή δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Αξιοποίηση κάθε ευρώ

Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθούν ώς την τελευταία στιγμή να σχηματοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, μέσω του οποίου και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ θα πηγαίνει για την ανακούφιση των πολιτών από τα πολλαπλά βάρη που προκαλεί η ενεργειακή ακρίβεια και ο πληθωρισμός που παραμένει στα ύψη, αν και παρουσιάζει μικρές τάσεις αποκλιμάκωσης.

Παράλληλα, επιχειρεί με κάθε τρόπο να «ξορκίσει» τα χειρότερα σενάρια που περιλαμβάνουν ακόμα και «δελτίο» στο ρεύμα, χωρίς, πάντως, να μπορεί κάποιος να προβλέψει με ακρίβεια πώς θα εξελιχθεί η κρίση.

Και, μέσα σε όλα, χθες ξεκίνησε τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και δημοσιογράφων.

Η κυβέρνηση έχει ήδη επιχειρήσει να αντεπιτεθεί, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κι αυτός παρακολουθούσε στελέχη του όταν ήταν κυβέρνηση, ωστόσο, οι εργασίες της Επιτροπής, αν και θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών για λόγους απορρήτου, προκαλούν ανησυχία για την επίδραση που θα έχουν στο ήδη βεβαρημένο πολιτικό σκηνικό, παρότι το ζήτημα μοιάζει να βρίσκεται χαμηλά στις προτεραιότητες των πολιτών, σύμφωνα με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Κοιμήθηκαν πανίσχυροι και ξύπνησαν αουτσάιντερ: Τα παθήματα των προηγούμενων πρωθυπουργών (Video/Photos)

Λιβύη, Γιουγκοσλαβία, Ουκρανία, η συνταγή της αποτυχίας

10 βιβλία που διαβάσαμε και προτείνουμε στους εκδρομείς του Σεπτεμβρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06