search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 22:06
MENU CLOSE

Πληθωρισμός – Eurostat: Νέο σοκ με 11,1% στην Ελλάδα – Στο 9,1 στην Ευρωζώνη

31.08.2022 12:26
super market65-new

Οριακή κάμψη του πληθωρισμού στην Ελλάδα δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 11,1% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,6% τον Ιούλιο, κατεβάζοντας ταχύτητα από το 12,1% του Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με τη Eurostat είχε φτάσει στο 11,5% τον ίδιο μήνα, επιβραδύνοντας ελαφρώς από το 11,6% του Ιουνίου.

Στην ευρωζώνη, οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί ετησίως κατά 8,9% τον Ιούλιο, από 8,6% τον Ιούνιο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (38,3%, έναντι 39,6% τον Ιούλιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (10,6%, έναντι 9,8% τον Ιούλιο), η ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,0%, έναντι 4,5% τον Ιούλιο) και υπηρεσίες (3,8%, έναντι 3,7% τον Ιούλιο).

Τον υψηλότερο πληθωρισμό παρουσίασαν η Εσθονία με 25,2% και ακολούθησαν η Λιθουανία με 21,1% και η Λετονία με 20,8%.

Τον χαμηλότερο πληθωρισμό είχε η Γαλλία με 6,5%, η Μάλτα με 7,1% και η Φιλανδία με 7,6%.

Αρνητικό ρεκόρ στη Γερμανία

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιταχύνθηκε σε υψηλό όλων των εποχών, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, ενισχύοντας τις εκκλήσεις για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.

Οι τιμές καταναλωτή, υπολογιζόμενες βάσει εναρμονισμένων προτύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσαν άλμα 8,8% τον Αύγουστο.

Το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας οδήγησε στην εκτόξευση, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, αν και ο αντίκτυπος αντισταθμίστηκε εν μέρει από την προσωρινή κρατική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης καυσίμων και των εξαιρετικά φθηνών μέσων μαζικής μεταφοράς.

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς επιβάρυνση η υποβολή δηλώσεων νομικών προσώπων μέχρι την Παρασκευή

ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα πληρώνονται σήμερα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Νέο ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας – Στα 697,41 ευρώ η μεγαβατώρα στην Ελλάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 22:05