ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:22
MENU CLOSE

Νησιά Μάρσαλ: Ένα πολιτικό θρίλερ, με φόντο τον «πόλεμο» ΗΠΑ-Κίνας για τον Ειρηνικό (Photos/Video)

09.09.2022 10:00

Ένα ζευγάρι Κινέζων προσπάθησε να δημιουργήσει ένα μικροσκοπικό κράτος στα Νησιά Μάρσαλ, στον Ειρηνικό, δωροδοκώντας βουλευτές και αξιωματούχους, σύμφωνα με αμερικανικές δικαστικές πηγές.

Η κυβέρνηση των Νησιών Μάρσαλ δεν έχει δώσει απαντήσεις για το θέμα αυτό, παρά τις εκκλήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τι έκαναν οι δύο Κινέζοι στον Ειρηνικό

Ωστόσο έχουν επιληφθεί οι αμερικανικές αρχές, που κατηγορούν τον Κάρι Γιαν και την Τζίνα Ζου για υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας του νησιωτικού έθνους.

Οι δύο Κινέζοι είχαν καταφέρει να πείσουν βουλευτές των Νησιών Μάρσαλ να εισάγουν προς συζήτηση στη Βουλή δύο νομοσχέδια για τη δημιουργία της ημιαυτόνομης περιοχής, το 2018 και το 2020. Οι βουλευτές που υπερψήφισαν τα νομοσχέδια είχαν δωροδοκηθεί με ποσά που κυμαίνονται από 7.000 έως 22.000 δολάρια.

Οι δύο Κινέζοι συνελήφθησαν στην Ταϊλάνδη το 2020 και εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

«Ο Γιαν και η Ζου με τις δωροδοκίες υπονόμευσαν την εθνική κυριαρχία της Δημοκρατίας των Νησιών Μάρσαλ», δήλωσε ο αμερικανός εισαγγελέας Ντάμιαν Γουίλιαμς.

Γιατί έχουν σημασία τα Νησιά Μάρσαλ

Τα Νησιά Μάρσαλ είναι ένα σύμπλεγμα που βρίσκεται ανάμεσα στη Χαβάη και την Αυστραλία και κέρδισαν την ανεξαρτησία τους το 1979, μετά από τέσσερις δεκαετίες υπό αμερικανική διοίκηση. Παραμένουν μία στρατηγικής σημασίας βάση των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, όπου η Κίνα προσπαθεί να διευρύνει την επιρροή της.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές οι δύο Κινέζοι εμφανίζονταν ως εκπρόσωποι μίας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με έδρα τη Νέα Υόρκη, μέσω της οποίας δωροδοκούσαν αξιωματούχους στα Νησιά Μάρσαλ.

Η προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν μια ημιαυτόνομη ζώνη στην απομακρυσμένη ατόλη Ρόγνκελαπ άρχισε το 2016, όταν ήρθαν σε επαφή με εκπροσώπους του νησιωτικού κράτους. Η ατόλη αυτή δεν κατοικείται από τη δεκαετία του 1950, όταν εκεί έγιναν δοκιμές βόμβας υδρογόνου από τις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αρχές λένε ότι το ζευγάρι των Κινέζων είχε στόχο «να αλλάξει σημαντικά το νομοθετικό πλαίσιο της νησιωτικής χώρας», με μείωση φορολογίας και χαλάρωση των όρων για τη μετανάστευση, ώστε να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις.

Πως έδρασαν οι Κινέζοι

Οι δύο Κινέζοι είχαν παραθέσει γεύματα σε τουλάχιστον έξι αξιωματούχους και βουλευτές των Νησιών Μάρσαλ, πληρώνοντας επίσης τις μετακινήσεις και τη διαμονή τους στη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ.

Ένας αξιωματούχος που παραδέχτηκε ότι πήρε χρήματα είχε ανταποδώσει διορίζοντας τον κύριο Γιαν ως ειδικό σύμβουλο των Νησιών Μάρσαλ. Οι δύο Κινέζοι είχαν πάρει μάλιστα και την υπηκοότητα του νησιωτικού κράτους.

Το 2018 οι βουλευτές που είχαν δωροδοκηθεί εισήγαγαν στη Βουλή νομοσχέδιο για τη δημιουργία της ημιαυτόνομης ζώνης. «Οι κατηγορούμενοι πρόσφεραν χρήματα και άλλες διευκολύνσεις για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη βουλευτών για να περάσει το νομοσχέδιο», σύμφωνα με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές.

Ωστόσο το νομοσχέδιο αυτό δεν εγκρίθηκε, χάρη στην έντονη αντίθεση της τότε προέδρου των Νησιών Μάρσαλ, Χίλντα Χάιν, η οποία υποστήριζε ότι οι δύο Κινέζοι δούλευαν για την Κίνα και ήθελαν να δημιουργήσουν «ένα κρατίδιο μέσα στο κράτος».

Το 2019 η κυρία Χάιν έχασε τις εκλογές και το 2020 επαναλήφθηκε η προσπάθεια για την έγκριση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Τη χρονιά εκείνη όμως συνελήφθησαν οι δύο Κινέζοι στην Ταϊλάνδη και τους ασκήθηκαν κατηγορίες από τις αμερικανικές αρχές, για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Το «πάγωμα» των τιμών ενέργειας για δύο χρόνια ανακοίνωσε η Τρας

Σπάνιο φαινόμενο: Κυκλικό ουράνιο τόξο περιβάλλει αεροσκάφος (Photos/Video)

Ντοκουμέντο: «Πάρτε τηλέφωνο τον Πούτιν» – Η δραματική έκκληση του Ζελένσκι στον Μακρόν τις πρώτες ώρες του πολέμου (Video)

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:16
Exit mobile version