search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 07:23
MENU CLOSE

Ώρα αιτήσεων για το κοινωνικό τιμολόγιο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2246
8/9/2022
10.09.2022 06:00
dei_new

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις στην ΗΔΙΚΑ από τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος.

Η διαδικασία υποβολής νέας αίτησης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ΔΕΗ (ΚΟΤ) αναμένεται να ενεργοποιηθεί άμεσα στη σελίδα της ΗΔΙΚΑ, όπου ήδη γίνεται η σχετική προετοιμασία και η ανακοίνωση αναφέρει «αναβάθμιση συστήματος για την επεξεργασία αιτήσεων ΚΟΤ-Β με τα οικονομικά στοιχεία του 2021 – Προσωρινά εκτός λειτουργίας».

Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) πρέπει να κάνουν αίτηση στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ με τους κωδικούς του TaxisNet.

Οι αιτήσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει της φορολογικής δήλωσης 2021 όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού και της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2021 όσον αφορά την ακίνητη περιουσία. Οι καταναλωτές μπορούν να διαπιστώσουν με έξι βήματα εάν είναι δικαιούχοι ΚΟΤ:

1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

2. Μετά τη συναίνεσή σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους TaxisNet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΑΑΔΕ. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση, αναφέρεται ευκρινώς.

5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί «Υποβολή Αίτησης». Εάν έχετε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Μόνο στο 10% των συνταξιούχων τα αναδρομικά των επικουρικών

Ακούγεται ότι τελικά τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων για το 11μηνο Ιούνιος 2015 έως και Μάιο 2016 δεν θα δοθούν σε όσους δεν έχουν προσφύγει έγκαιρα στα δικαστήρια. Έτσι από τους περίπου 2.500.000 συνταξιούχους, τα συγκεκριμένα αναδρομικά θα λάβουν μόνο το 10% ή περίπου 260.000 συνταξιούχοι, που είχαν την πρόνοια να καταθέσουν προσφυγές στα δικαστήρια.

Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε ότι μια γενικευμένη ρύθμιση θα κόστιζε στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 2,5 δισ. ευρώ (723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα επιδόματα εορτών και θέρους).

Διευκρινίζεται ότι τα αναδρομικά που επιδίκασε αμετάκλητα το ΣτΕ (με την πρόσφατη απόφασή του) σε όσους συνταξιούχους κατέθεσαν αγωγές έως τις 31.7.2020 αφορούν:

● Μειώσεις επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων εορτών και θέρους επικουρικών συντάξεων που έγιναν το 2012 και αφορούσαν την περίοδο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

● Επιδόματα εορτών και θέρους κύριων συντάξεων της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

● Τόκους (6% έως τον Απρίλιο του 2019 και 3% στη συνέχεια) επί των ποσών που επιστράφηκαν στις κύριες συντάξεις και επί των ποσών που θα πάρουν τώρα για τις επικουρικές και τα επιδόματα εορτών και θέρους.

ΤΥΡΑΚΙΑ

Οκτώ ακόμη περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 έλαβαν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, «οι πόροι του ΕΣΠΑ 2021-2027 για τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα, που έχουν πλέον λάβει έγκριση στο σύνολό τους, είναι αυξημένοι κατά 2,2 δισ. ευρώ (από 5,9 δισ. ευρώ σε 8,1 δισ. ευρώ).

Στο 72,6% ανήλθε στην Ελλάδα το ποσοστό των καινοτόμων επιχειρήσεων – που εισήγαγαν νέα ή βελτιωμένα προϊόντα και εφάρμοσαν νέες επιχειρησιακές διαδικασίες – κατά την περίοδο 2018-2020, παρουσιάζοντας άνοδο 12,3% σε σχέση με την περίοδο 2016-2018, σύμφωνα με τα στοιχεία για την καινοτομία στις ελληνικές επιχειρήσεις, τα οποία δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

ΦΑΚΕΣ

Στο σύνολο των συνταξιούχων, τα στοιχεία δείχνουν για έναν ακόμη μήνα ότι σχεδόν οι μισοί από τους συνταξιούχους λαμβάνουν κύρια σύνταξη που δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ μεικτά. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του «Ήλιος», από τις συντάξεις που πληρώθηκαν τον Αύγουστο, ήτοι 33.443, οι περισσότερες (20.674) ήταν γήρατος, οι 7.698 θανάτου, οι 3.674 αναπηρίας και οι 1.397 λοιπές.

Σε περίπτωση που οι υπάρχουσες μονάδες και οι εισαγωγές ενέργειας δεν μπορούν να καλύψουν το φορτίο Συστήματος εφαρμόζεται (από τον ΑΔΜΗΕ) το σχέδιο για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών λόγω ενεργειακής κρίσης, το οποίο περιλαμβάνει μείωση ενέργειας τις ώρες αιχμής, εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού και ελεγχόμενα μπλακ άουτ.

Διαβάστε επίσης:

Κοιμήθηκαν πανίσχυροι και ξύπνησαν αουτσάιντερ: Τα παθήματα των προηγούμενων πρωθυπουργών (Video/Photos)

Αύξηση επιτοκίων κατά του πληθωρισμού: Θεαματικό άλμα από την ΕΚΤ σε υψηλά δεκαετίας μέχρι τον Οκτώβριο

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπει Μητσοτάκη σε αποδρομή, ζητά εκλογές ως μόνη διέξοδο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 07:17