search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 03:41
MENU CLOSE

Αύξηση επιτοκίων κατά του πληθωρισμού: Θεαματικό άλμα από την ΕΚΤ σε υψηλά δεκαετίας μέχρι τον Οκτώβριο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2245
1/9/2022
02.09.2022 06:00
EYRV NEW

Έτοιμη για νέα αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον κατά μισή μονάδα βάσης, όπως τον προηγούμενο μήνα, ενώ δεν αποκλείεται μία ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει ακόμη ένα ρεκόρ, εμφανίζεται η ΕΚΤ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, 75 μονάδων βάσης, όπως το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ, που προέτρεψε σε «ισχυρή αποφασιστικότητα για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό γρήγορα στον στόχο».

Αυτό είναι το μήνυμα από τα στελέχη της ΕΚΤ που συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο της Fed στο Τζάκσον Χολ, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σάββατο.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έδωσε τον τόνο λέγοντας ότι το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ κινείται υψηλότερα και θα παραμείνει εκεί «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών της JP Morgan Chase, σε παγκόσμιο επίπεδο ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 5,1% μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η αποκλιμάκωση αυτή δεν ισοδυναμεί με επιστροφή στα χαμηλά επίπεδα αυξήσεων των τιμών που επικρατούσαν επί χρόνια πριν από το διπλό σοκ της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα ενοίκια θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται, όπως και το κόστος των υπηρεσιών εντάσεως εργασίας και όλα δείχνουν πως στις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου θα αυξήσουν τα επιτόκιά τους οι Federal Reserve, ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας. Ήδη στο συνέδριο στο Τζάκσον Χολ ο Τζερόμ Πάουελ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας επιθετικής αύξησης κατά 75 μ.β.

Συγκεκριμένα, οι αγορές χρήματος ποντάρουν σε ένα θεαματικό άλμα των επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα από την ΕΚΤ μέχρι τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Μια τέτοια αύξηση θα διαμορφώσει το βασικό επιτόκιο στο 1%, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Αντιστοίχως, οι traders ποντάρουν σε διπλασιασμό των επιτοκίων από την BoE, από το 1,75% που είναι σήμερα στο 3,5% μέχρι τα τέλη της χρονιάς, όταν μόλις δέκα μέρες πριν «έβλεπαν» διαμόρφωση των επιτοκίων κάτω από το 3%.

Κατεπείγουσα ανάγκη

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη επιβεβαιώνουν το επείγον της απόφασης. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δίνουν μάχη για να σταθεροποιήσουν τις τιμές, αφού είδαν τον πληθωρισμό να ξεφεύγει από τον έλεγχο φέτος.

Όμως η ικανότητά τους να πατήσουν φρένο περιορίζεται από τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης στην Ευρώπη και το γεγονός ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και από την επιλογή της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό για να διαταράξει την οικονομία της ηπείρου.

Περισσότερο μετριοπαθείς αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως ο Φίλιπ Λέιν και ο Γιάννης Στουρνάρας, θα έχουν την ευκαιρία να υποστηρίξουν τη θέση τους αυτή την εβδομάδα. Ορισμένοι από αυτούς που περιλαμβάνονται σε αυτό το στρατόπεδο υπολογίζουν ότι μια ύφεση στο νομισματικό μπλοκ των 19 κρατών μπορεί να μειώσει τις τιμές.

Ωστόσο, οι νέες προβλέψεις των στελεχών της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα πιθανότατα θα παρουσιάσουν σημαντικές αναθεωρήσεις προς τα πάνω, που ενδέχεται να τοποθετήσουν τον πληθωρισμό για το 2023 σε πάνω από 5%, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.

Ακόμη και ορισμένοι από τους πιο προσεκτικούς αξιωματούχους της ΕΚΤ, όπως ο Φινλανδός Όλι Ρεν, τονίζουν την ανάγκη για «σημαντική» δράση, θέση η οποία θεωρείται ότι σηματοδοτεί τη στήριξή τους σε ένα ακόμη βήμα 50 μονάδων βάσης.

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι οι άνθρωποι μπορεί σύντομα να αρχίσουν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της ΕΚΤ να ελέγχει τις τιμές καταναλωτή.

Ο Όλι Ρεν τόνισε τον κίνδυνο οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμείνουν αβάσιμες, ενώ ο Κάζακς είπε ότι οι δευτερογενείς επιπτώσεις γίνονται «πιο διαφανείς και προφανείς». Η Σνάμπελ προειδοποίησε ότι η πιθανότητα και το κόστος αυτού του σεναρίου είναι «άβολα υψηλό».
«Αυτό που θα παρακολουθούσα πολύ προσεκτικά είναι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ο συνολικός πληθωρισμός, αλλά το πιο σημαντικό, ο δομικός πληθωρισμός» είπε ο Κάζακς. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι «δεν πρέπει να βιαστούμε» να υποχωρήσουμε «αν ο δομικός πληθωρισμός σε ένα τρίμηνο, έναν μήνα μειωθεί».

Κατρακυλάει το ευρώ

Ο κύριος μοχλός της πίεσης των τιμών – ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επίδρασή του στο ενεργειακό κόστος – δεν θα εκλείψει.

Το ευρώ έχει χάσει περισσότερο από 12% έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο και έχει κολλήσει κάτω από την ισοτιμία 1 προς 1 με αυτό – επιδεινώνοντας τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, καθώς η ενέργεια τιμολογείται κυρίως στο αμερικανικό νόμισμα.

Με σταθμισμένους όρους του εμπορίου, το ευρώ έχει υποτιμηθεί περίπου 4% φέτος.

Ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι η συναλλαγματική ισοτιμία δεν αποτελεί στόχο πολιτικής και αντιπροσωπεύει μόνο έναν παράγοντα κατά την αξιολόγηση της οικονομίας, ορισμένοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Το Bloomberg υποστηρίζει ότι χρόνια αγορών περιουσιακών στοιχείων και γενναιόδωρων μακροπρόθεσμων δανείων έχουν αφήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης με περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια ευρώ (4 τρισ. δολάρια) πλεονάζουσας ρευστότητας.
Μόλις το επιτόκιο καταθέσεων αυξηθεί από το 0% τον επόμενο μήνα, οι τράπεζες που σταθμεύουν αυτή τη ρευστότητα στην ΕΚΤ θα αρχίσουν να κερδίζουν αρκετά ακίνδυνα εισοδήματα, ενώ παράλληλα θα μεταφέρουν ζημίες στις κεντρικές τράπεζες της περιοχής.
Πολλοί αξιωματούχοι θέλουν το ζήτημα να αντιμετωπιστεί νωρίτερα παρά αργότερα. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει, σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, ο οποίος βλέπει πιθανή λύση σε μια προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Με τις αυξήσεις επιτοκίων σε εξέλιξη, η συρρίκνωση του ισολογισμού της ΕΚΤ είναι το λογικό επόμενο βήμα που πρέπει να εξεταστεί. Η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν αρχίσει και οι δύο να μειώνουν τα ομόλογά τους και αρχίζει σιγά – σιγά μια συζήτηση για το πώς θα προχωρήσει το ζήτημα στη ζώνη του ευρώ.
Μερικοί από τους πιο σκληροπυρηνικούς αξιωματούχους της ΕΚΤ είναι έτοιμοι να θέσουν το θέμα στο τραπέζι – αν όχι τον Σεπτέμβριο, σίγουρα μέχρι το τέλος του έτους. «Όσο νωρίτερα το συζητήσουμε, τόσο καλύτερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει – και αυτό πιστεύω ότι η αγορά πρέπει να καταλάβει – ότι, αν το συζητήσετε σήμερα, θα το υλοποιήσουμε αύριο» είπε ο Kazaks.

Εντατικοποίηση από τον ΕΦΚΑ για την είσπραξη οφειλών

Στα 43,43 δισ. το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών

Βιωσιμότητα και συμπεριφορά του οφειλέτη κρίνουν την αντιμετώπισή του

Σε νέο σχέδιο προχωρεί ο ΕΦΚΑ για την είσπραξη των οφειλών. Ειδικότερα εντατικοποιεί τη λήψη αναγκαστικών μέτρων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, εις βάρος των οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να τους αναγκάσει να ενταχθούν σε ρυθμίσεις ή να αποπληρώσουν τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει.
Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ΕΦΚΑ έχει εκτοξευτεί στα 43,43 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Ιουνίου και βαίνει αυξανόμενο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις που προγραμματίζονται από το ΚΕΑΟ για το επόμενο διάστημα είναι η επανεκκίνηση – μετά τη μακρόχρονη περίοδο αναστολής λόγω των μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας – της διαδικασίας στοχευμένης λήψης αναγκαστικών μέτρων για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας και την επιδίωξη της συμμόρφωσης των οφειλετών.

Ο στόχος παραμένει η έγκαιρη (εντός του τριμήνου από την ένταξη των οφειλετών στο ΚΕΑΟ) λήψη αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ, με βάση την εξαγωγή αναλυτικών καταλόγων οφειλετών κατά των οποίων πρέπει άμεσα να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα (αρχεία στόχευσης για οφειλέτες που εντάσσονται για πρώτη φορά στο ΚΕΑΟ).

Η αναγκαστική είσπραξη θα γίνεται βάσει των χαρακτηριστικών του χρέους με καθιέρωση κριτηρίων χαρακτηρισμού και κατηγοριοποίησης των οφειλών και στα αναγκαστικά μέτρα που λαμβάνονται από το ΚΕΑΟ υπάρχει διαστρωμάτωση ανάλογα με την παλαιότητα και το ύψος της οφειλής.

Έτσι προτεραιότητα για λήψη μέτρων δίνεται στις πιο πρόσφατες οφειλές, οι οποίες έχουν θεωρητικά υψηλότερη εισπραξιμότητα.

Παράλληλα, εντατικότερες προσπάθειες για αναγκαστική είσπραξη απαιτούνται για τους οφειλέτες με υψηλές οφειλές (π.χ. άνω των 200.000 ευρώ).

Για τον σκοπό αυτόν στη διάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών με βάση τον νέο οργανισμό προβλέφθηκε ξεχωριστό τμήμα για τη διαχείριση των μεγάλων οφειλετών, ώστε να υπάρχει συνεχής και στενή παρακολούθηση των οφειλετών αυτών και των μέτρων που λαμβάνονται.

Αξιολόγηση προφίλ

Επιπλέον με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στο πληροφοριακό σύστημα αξιολογείται το προφίλ του οφειλέτη. Στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη είναι και η αξιοπιστία και η γενικότερη συμπεριφορά του οφειλέτη σε σχέση με την εκπλήρωση των τρεχουσών και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του.

Παράδειγμα: Η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η παράλληλη καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογου ποσού έναντι της οφειλής λαμβάνεται υπόψη υπέρ του οφειλέτη. Αντίθετα, η συνεχής ένταξη σε ρυθμίσεις και απώλεια αυτών αποδυναμώνουν το προφίλ αξιοπιστίας του οφειλέτη.
Σημαντική δράση είναι και η ανάλυση των αποτελεσμάτων της κατηγοριοποίησης των οφειλών, σύμφωνα με τη βιωσιμότητά τους.

Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της κατηγοριοποίησης πρόκειται να αξιοποιηθούν μεταξύ άλλων για τον προσδιορισμό των οφειλετών στους οποίους θα πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση, δεδομένου ότι από την ανάλυση φαίνεται να μπορούν να ικανοποιήσουν το χρέος τους (δηλαδή έχουν βιώσιμες οφειλές και υψηλή ικανότητα αποπληρωμής).

Κατηγοριοποίηση οφειλετών

Πέραν της πάγιας στόχευσης για λήψη αναγκαστικών μέτρων εντός του τριμήνου από την ένταξη των οφειλετών στο ΚΕΑΟ, θα ξεκινήσει πάλι και η συστηματική εξαγωγή αρχείων για την παρακολούθηση της εξέλιξης των μέτρων και τον προγραμματισμό νέων ενεργειών. Τα εξαγόμενα αρχεία κατηγοριοποιούνται ως εξής:

  1. Αρχεία οφειλετών που εντάχθηκαν προ εξαμήνου στο ΚΕΑΟ, οι οποίοι εξαιρέθηκαν κατά την ένταξη λόγω ενεργής ρύθμισης, δικαστικής απόφασης κ.λπ., στους οποίους, εφόσον τα χρέη παραμένουν σε εκκρεμότητα, θα λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα εντός μηνός.
  2. Αρχεία οφειλετών που εντάχθηκαν προ έτους στο ΚΕΑΟ, οι οποίοι εξαιρέθηκαν κατά την ένταξη λόγω ενεργής ρύθμισης, δικαστικής απόφασης κ.λπ., στους οποίους επίσης, εφόσον τα χρέη παραμένουν σε εκκρεμότητα, θα λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα εντός μηνός.
  3. Αρχεία οφειλετών που απώλεσαν ρύθμιση, στόχος η λήψη μέτρων εντός 75 ημερών από την απώλεια.
  4. Αρχεία οφειλετών που αυξάνουν συνεχώς την οφειλή δημιουργώντας νέο χρέος κάθε μήνα, στόχος η λήψη μέτρων εντός μηνός.
  5. Αρχεία συνυπόχρεων υπεύθυνων οφειλετών με προσωπική ευθύνη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, στόχος η λήψη μέτρων εντός μηνός από την εξαγωγή του αρχείου.
    Συγχρόνως, ενισχύεται η κεντρική παρακολούθηση της διαδικασίας είσπραξης των αδρανών εκπλειστηριασμάτων από τις περιφερειακές υπηρεσίες ΚΕΑΟ, ενώ δρομολογήθηκαν επίσης:
    ● Η δημιουργία πρωτοκόλλου ενεργειών αναγκαστικής είσπραξης κατά οφειλετών υπό αναστολή υποβολής ΑΠΔ μέσω διαδικτύου και ανασχεδιασμός της κεντρικής παρακολούθησης των ενεργειών αναγκαστικής είσπραξης κατά των εν λόγω οφειλετών.
    ● Η διερεύνηση σε επιχειρησιακό επίπεδο της επικείμενης κατάργησης εντός του 2023 του κωδικού πληρωμής «Ταυτότητα Οφειλής Κατασχετηρίου» με χρήση του οποίου αποδίδουν τα Πιστωτικά Ιδρύματα τα κατασχεθέντα ποσά καθώς και της αναγκαίας αντικατάστασής του με νέας μορφής κωδικό πληρωμής RF κατά το πρότυπο RI18.
    ● Η προσαρμογή των επιχειρησιακών διαδικασιών στην επιχειρησιακή περιοχή της παραγραφής οφειλών με σκοπό τη συμμόρφωση του ΚΕΑΟ στην υπ. αρ. 1833/2021 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ο χρόνος παραγραφής μειώνεται από την εικοσαετία στη δεκαετία.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Στα κάγκελα κατά της συγκάλυψης

Το οργανωμένο έγκλημα σε δύο τροχούς

Βιβλίο: Βουτιές στην ξένη λογοτεχνία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31