search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:17
MENU CLOSE

Το οργανωμένο έγκλημα σε δύο τροχούς

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2244
25/08/2022
29.08.2022 06:00
bandidos_new

Ο καλύτερος τρόπος να απολαμβάνεις το πάθος σου είναι να το κάνεις ομαδικά. Οι μοτοσυκλετιστές αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια μεγάλη κοινότητα και μοιράζονται έναν δεσμό που τους κάνει να ξεχωρίζουν από τον υπόλοιπο κόσμο της αυτοκίνησης.

Αυτό το «ομαδικό πνεύμα» οδήγησε στη δημιουργία και στην οργάνωση των παράνομων λεσχών μοτοσυκλετιστών που έχουν αποτελέσει σύμβολο αδελφοσύνης, ένωσης, σεβασμού και πίστης, και έχουν πλέον καταστεί αληθινοί θρύλοι.

Τα μέλη των παράνομων αυτών λεσχών, εκτός του ότι απολαμβάνουν την αδρεναλίνη της ταχύτητας πάνω σε δύο τροχούς, εξασφαλίζουν εύκολο και γρήγορο κέρδος μέσα από τις παράνομες δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκονται και πολλές φορές συγκρούονται μέχρι θανάτου με άλλες συμμορίες. Αποτελούν ισόβιο κτήμα της λέσχης τους, γεμίζουν τα σώματά τους με τα χαρακτηριστικά τατουάζ της και φορούν τζάκετ με τα διακριτικά της μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Hells Angels

Η λέσχη των Hells Angels («Άγγελοι της Κολάσεως») ιδρύθηκε το 1948 στη Φοντάνα της Καλιφόρνια και αρχικά αποτελείτο κυρίως από βετεράνους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που έβλεπαν τους εαυτούς τους ως απόκληρους της κοινωνίας. Σταδιακά η φήμη της άρχισε να εξαπλώνεται κυρίως μέσα από τις ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού (b-movies), ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι αριθμεί πάνω από 3.000 μέλη και 467 παραρτήματα σε 59 χώρες, με αποτέλεσμα να αποτελεί τη μεγαλύτερη λέσχη μοτοσυκλετιστών στον κόσμο.

Τα μέλη της είναι κυρίως άνδρες της λευκής φυλής, ενώ οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί κάποιος για να ενταχθεί στη λέσχη είναι η κατοχή έγκυρου διπλώματος οδήγησης και μοτοσυκλέτας κυβισμού άνω των 750 κυβικών εκατοστών (cc). Ανεπιθύμητα για τη λέσχη είναι τα άτομα που έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ή έχουν υποβάλει αίτηση για να γίνουν αστυνομικοί ή σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Το διακριτικό των Hells Angels απεικονίζει μια νεκροκεφαλή που φορά ένα φτερωτό κράνος μοτοσυκλετιστή, ενώ πάνω από αυτό αναγράφεται το όνομα της λέσχης με κόκκινα γράμματα σε λευκό φόντο. Άλλα διακριτικά τους είναι το «81», το οποίο αντιστοιχεί στους αριθμούς 8 και 1, που με τη σειρά τους αντιστοιχούν στα γράμματα του αγγλικού αλφαβήτου «Η» και «Α» και συμβολίζουν τα αρχικά του ονόματος της λέσχης, και τα αρχικά «AFFA» που σημαίνουν «Angels Forever Forever Angels» («Άγγελοι για Πάντα, για Πάντα Άγγελοι») και αποτελούν σύμβολο της ισόβιας δέσμευσης των μελών απέναντι στη λέσχη.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η Europol έχουν εντάξει τους Hells Angels στη λίστα των εγκληματικών οργανώσεων, καθώς υποστηρίζουν ότι τα μέλη τους έχουν διαπράξει αδικήματα όπως διακίνηση ναρκωτικών και κλοπιμαίων, εμπόριο όπλων και σωματεμπορία. Το 2019 η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα που έθεσε εκτός νόμου τους Hells Angels έπειτα από απόφαση του δικαστηρίου της Ουτρέχτης, ενώ η Γερμανία έχει απαγορεύσει τη λειτουργία κάποιων τοπικών παραρτημάτων τους.

Bandidos

Η λέσχη των Bandidos ιδρύθηκε το 1966 στο Σαν Λεόν του Τέξας και τα πρώτα χρόνια αποτελείτο από βετεράνους του Πολέμου του Βιετνάμ. Είναι επίσης γνωστή ως «Bandido Nation» («Έθνος Ληστών», από τη λέξη bandido, που στα ισπανικά σημαίνει ληστής, και τη λέξη nation, που στα αγγλικά σημαίνει έθνος), αριθμεί περίπου 2.500 μέλη και διαθέτει πάνω από 300 παραρτήματα σε 22 χώρες του πλανήτη, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη παράνομη λέσχη μοτοσυκλετιστών παγκοσμίως μετά τους Hells Angels.

Αποτελείται κυρίως από λευκούς και Λατίνους, ωστόσο σε αυτή μπορούν να ενταχθούν άτομα προερχόμενα και από άλλες φυλετικές ομάδες ή ακόμα και γυναίκες. Βασικά μότο της λέσχης είναι τα εξής: «Πληγώνεις έναν, αιμορραγούμε όλοι», «Ο Θεός συγχωρεί, οι Bandidos όχι» και «Είμαστε οι άνθρωποι που οι γονείς μας μάς προειδοποίησαν να μην γίνουμε».

Οι Bandidos έχουν κατηγορηθεί για σωρεία αδικημάτων, όπως διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο όπλων και σωματεμπορία, ενώ έχουν διαπράξει και αρκετές ανθρωποκτονίες στο Τέξας. Μάλιστα, οι Bandidos που δολοφονούν μέλη αντίπαλων συμμοριών λαμβάνουν τιμητικά από τη λέσχη, εν είδει παρασήμου, ένα ραφτό σήμα στο οποίο αναγράφεται η φράση «Μην περιμένεις έλεος».

Mongols

Η συγκεκριμένη λέσχη μοτοσυκλετιστών, η οποία είναι γνωστή ως Mongols Nation (Έθνος Μογγόλων) και ως Mongol Brotherhood (Αδελφότητα Μογγόλων), ιδρύθηκε στο Μοντομπέλο της Καλιφόρνια το 1969. Βασικό προπύργιο των Mongols αποτελεί η νότια Καλιφόρνια, ενώ διατηρούν παραρτήματα σε άλλες 14 πολιτείες αλλά και εκτός Αμερικής.

Το επίσημο μότο τους είναι «Σεβαστείτε λίγους, μην φοβάστε κανέναν» και το διακριτικό τους απεικονίζει έναν Μογγόλο πολεμιστή που επιβαίνει σε μοτοσυκλέτα. Τα μέλη τους είναι κυρίως ισπανόφωνοι από την ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες, ενώ συχνά «στρατολογούν» και άτομα με «προϋπηρεσία» σε εγκληματικές οργανώσεις ή συμμορίες.

Έχουν μεγάλη «παράδοση» στο οργανωμένο έγκλημα και, σύμφωνα με διάφορες υπηρεσίες επιβολής του νόμου των ΗΠΑ, αποτελούν την πιο βίαιη και επικίνδυνη συμμορία μοτοσυκλετιστών στη χώρα.

Pagans

Οι Pagans (Παγανιστές) ιδρύθηκαν το 1957 στο Prince George’s του Μέριλαντ από τον Λου Ντόμπκιν. Ξεκίνησαν ως μια απλή λέσχη μοτοσυκλετιστών που οδηγούσαν μηχανές τύπου Triumph, αλλά λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1960 μετεξελίχθηκαν σε παράνομη λέσχη. Μετά τη λήξη του Πολέμου του Βιετνάμ άρχισαν να εξαπλώνονται και σε άλλες πολιτείες της Ανατολικής Ακτής και το 1979, υπό την αρχηγία του Τζον «Σάταν» Μαρόν, σημείωσαν ρεκόρ μελών φθάνοντας τα 5.000.

Οι Pagans ήταν οι εμπνευστές του διακριτικού «1%», το οποίο υποδηλώνει την ένταξη της λέσχης στον χώρο της παρανομίας και αποτελεί πλέον βασικό διακριτικό για τις περισσότερες παράνομες λέσχες μοτοσυκλετιστών. Βασική εγκληματική δραστηριότητα των «Παγανιστών» είναι η διακίνηση ναρκωτικών, ενώ πολλά μέλη τους έχουν καταδικαστεί για δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των Hells Angels, που είναι οι βασικοί τους αντίπαλοι.

The Sons of Silence

Η λέσχη The Sons of Silence (Οι Υιοί της Σιωπής) ιδρύθηκε στο Νάιουατ του Κολοράντο το 1966 και γρήγορα εξαπλώθηκε σε πολλές από τις μεσοδυτικές και νοτιοανατολικές πολιτείες, ενώ στις αρχές του αιώνα που διανύουμε άρχισε να αποκτά παραρτήματα στην Ευρώπη και κυρίως σε πόλεις της νότιας Γερμανίας.

Το διακριτικό της, το οποίο προσομοιάζει στο λογότυπο της γνωστής αμερικανικής ζυθοποιίας Anheuser-Busch, απεικονίζει έναν αετό που ξεπροβάλλει μέσα από ένα κεφαλαίο άλφα και το μότο της είναι «Donec mors non separat», που στα λατινικά σημαίνει «Ο θάνατος δεν μας χωρίζει».

Πριν από αρκετά χρόνια δύο ομοσπονδιακοί πράκτορες διείσδυσαν στη λέσχη προκειμένου να συγκεντρώσουν ενοχοποιητικά στοιχεία για τα μέλη της, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν δεκάδες συλλήψεις και πολλά παραρτήματα να σφραγιστούν. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές των αρχών του Κολοράντο, τα μέλη της υπήρξαν από τους μεγαλύτερους διακινητές μεθαμφεταμίνης στις ΗΠΑ.

Outlaws

Η λέσχη Outlaws ή American Outlaws Association (AOA) (Ένωση Επικηρυγμένων Αμερικανών) ιδρύθηκε στο ΜακΚουκ του Ιλινόις το 1935 και αποτελεί μία από τις παλαιότερες παράνομες λέσχες μοτοσυκλετιστών παγκοσμίως.

Οι Outlaws τρέφουν μεγάλο μίσος για τους Hells Angels και η μεταξύ τους διαμάχη τούς έκανε να υιοθετήσουν το σύνθημα «ADIOS», που στα ισπανικά σημαίνει «αντίο», αλλά εν προκειμένω αποτελεί ακρωνύμιο: Angels Die In Outlaw States (Οι Άγγελοι Πεθαίνουν σε Πολιτείες των Επικηρυγμένων). Πολλοί Outlaws έχουν οδηγηθεί στη φυλακή για ποινικά αδικήματα όπως εκβιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο όπλων, ανθρωποκτονίες, επιθέσεις και ληστείες.

Vagos

Ιδρύθηκε στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια το 1966 και το όνομά της προέρχεται από την ισπανική λέξη vago, που σημαίνει «τεμπέλης» ή «άεργος». Η λέσχη είναι επίσης γνωστή ως Green Nation (Πράσινο Έθνος), επειδή τα μέλη της συχνά φορούν πράσινα ρούχα ή οδηγούν μοτοσυκλέτες πράσινου χρώματος για να αποτίσουν φόρο τιμής στους Μεξικανούς ιδρυτές της. Το διακριτικό τους απεικονίζει τον Λόκι, τον Θεό της Πανουργίας, σύμφωνα με τη σκανδιναβική μυθολογία, και έναν φτερωτό τροχό μοτοσυκλέτας, ενώ το μότο τους είναι: «Δίνουμε ό,τι παίρνουμε».

Τα περισσότερα από τα μέλη τής λέσχης ζουν και δραστηριοποιούνται στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ μικρός αριθμός μελών μπορεί να εντοπιστεί σε διάφορες χώρες, όπως το Μεξικό, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Σουηδία. Τον Μάρτιο του 2010 ομοσπονδιακοί πράκτορες πραγματοποιήσαν εφόδους σε λέσχες των Vagos στην Καλιφόρνια κατάσχοντας αμέτρητα όπλα και μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, ενώ ανακάλυψαν και πολλά εργαστήρια παραγωγής μεθαμφεταμίνης.

Highwaymen

Η λέσχη των Highwaymen (Άνδρες του Αυτοκινητοδρόμου) ιδρύθηκε το 1954 στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν και έκτοτε έχει αποκτήσει αρκετά παραρτήματα στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Το διακριτικό των Highwaymen απεικονίζει έναν φτερωτό σκελετό που φοράει καπέλο και τζάκετ μοτοσυκλετιστή και τα χρώματά τους είναι το μαύρο και το ασημί.

Το 2007 το FBI συνέλαβε 80 μέλη τους, τα οποία αντιμετώπιζαν βαρύτατες κατηγορίες, όπως αυτές του εκβιασμού, του φόνου εκ προθέσεως, της επίθεσης και της διακίνησης ναρκωτικών, και το 2010 έβαλε λουκέτο στη λέσχη τους στο Ντιτρόιτ, καθώς λειτουργούσε ως κέντρο παρασκευής και διακίνησης ναρκωτικών. Οι Highwaymen έχουν αποκλειστεί από την Ένωση Μοτοσυκλετιστών του Ντιτρόιτ εξαιτίας της εμπλοκής τους σε παράνομες δραστηριότητες.

Road Knights

Οι Road Knights (Ιππότες του Δρόμου) ιδρύθηκαν το 1979 στη Νέα Ζηλανδία και αποτελούν τη μεγαλύτερη παράνομη λέσχη μοτοσυκλετιστών στη χώρα. Έχουν σημαντική παρουσία στο Νότιο Νησί και την τελευταία δεκαετία έχουν αποκτήσει παραρτήματα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Ταϊλάνδη.

Βρίσκονται σε συνεχή αντιπαράθεση με την πιο ισχυρή συμμορία της Νέας Ζηλανδίας, τη Mongrel Mob (Συμμορία Μιγάδων), της οποίας τα μέλη το 2008 πυρπόλησαν αρχηγείο τους και έκλεψαν πολλές μοτοσυκλέτες. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μελών τους έχει μειωθεί σημαντικά και πολλά από τα ηγετικά τους στελέχη εκτίουν ποινή φυλάκισης, ενώ άλλα έχουν χάσει τη ζωή τους σε ενέδρες θανάτου και σε συμπλοκές.

Rock Machine

Ιδρύθηκε το 1994 στο Μόντρεαλ από τον Σαλβατόρε Καζέτα και σήμερα διατηρεί έξι παραρτήματα στον Καναδά, άλλα τόσα στις ΗΠA και οκτώ στην Αυστραλία. Την περίοδο 1994-2002 ήρθε σε σύγκρουση με το παράρτημα των Hells Angels στο Κεμπέκ με αφορμή τον έλεγχο των σημείων διακίνησης των ναρκωτικών στο Μείζον Μόντρεαλ, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα στα μέσα του 2000, η λέσχη διαλύθηκε και τελικά επανασυστάθηκε το 2007.

Σήμερα πολλά μέλη της Rock Machine (Ροκ Μηχανή) προσπαθούν να αποτινάξουν την κακή φήμη που τη συνοδεύει, ισχυριζόμενα ότι η φυσιογνωμία της έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν και ότι πλέον δεν εντάσσεται στον χώρο της παρανομίας.

Warlocks

Η λέσχη των Warlocks (Μάγοι) ιδρύθηκε το 1967 στο Λόκχαρτ της Φλόριντα από βετεράνους του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που είχαν υπηρετήσει στο αεροπλανοφόρο USS Shangri-La. Σήμερα o αριθμός των Warlocks είναι ασαφής, ενώ παραρτήματά τους μπορούν να εντοπιστούν στις νοτιοανατολικές, μεσοδυτικές και νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία.

Το διακριτικό τους είναι ένας φλεγόμενος φοίνικας (μυθολογικό πτηνό που αναγεννάται μέσα από τις στάχτες του) και μερικά από τα πιο γνωστά τους μότο είναι «Η δική μας υπόθεση δεν σε αφορά», «Warlocks για πάντα, για πάντα Warlocks», όπως επίσης και το αμίμητο: «Για να μας βρεις πρέπει να είσαι ικανός, για να μας πιάσεις πρέπει να είσαι γρήγορος και για να μας δείρεις μάλλον θα πρέπει να αστειεύεσαι».

Το 1991 ένας μυστικός πράκτορας ονόματι Στέφεν Μάρτιν διείσδυσε στα άδυτα των Warlocks με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν πολλές συλλήψεις για ναρκωτικά και όπλα.

Scimitars

Είναι μία ολιγομελής παράνομη λέσχη μοτοσυκλετιστών με έδρα το Τέξας, που τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει πόλεμο με τους Bandidos. Το διακριτικό της είναι ένα κρανίο με κόκκινα μάτια, στο πίσω μέρος του οποίου βρίσκονται δύο κυρτά σπαθιά και ένας κύλινδρος περιστρόφου.

Οι Scimitars (Γιαταγάνια) έχουν απασχολήσει τις τοπικές αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών και επιθέσεις, ενώ τον Μάιο του 2015 ενεπλάκησαν σε μία από τις πιο αιματηρές συμπλοκές των τελευταίων ετών ανάμεσα σε συμμορίες μοτοσυκλετιστών, η οποία έλαβε χώρα σε εστιατόριο της αλυσίδας Twin Peaks στο Waco και άφησε πίσω της εννέα νεκρούς και 18 τραυματίες.

Cossacks

Οι Cossacks (Κοζάκοι) ιδρύθηκαν το 1969 στο Τάιλερ του Τέξας και έλαβαν την ονομασία τους από το σώμα των Κοζάκων ιππέων του στρατού της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Το διακριτικό τους απεικονίζει έναν Κοζάκο που κρατά ένα κυρτό σπαθί, τα χρώματά τους είναι το μαύρο και το χρυσαφί και τα μότο τους είναι: «Προσέχουμε τους δικούς μας» και «Ο Θεός συγχωρεί, οι Cossacks όχι».

Αριθμούν περίπου 900 μέλη και διατηρούν παραρτήματα στην Ιντιάνα, στο Οχάιο και στη Βιρτζίνια. Συγκρούονται συχνά με τους Bandidos και τα «εξαρτήματά» τους (ολιγομελείς συμμορίες μοτοσυκλετιστών που υπόκεινται στον έλεγχό τους) για την «πρωτοκαθεδρία» στο Τέξας, ενώ διατηρούν συμμαχικούς δεσμούς με τους Scimitars.

Rebels

Οι Rebels (Επαναστάτες) είναι η πλέον γνωστή παράνομη λέσχη μοτοσυκλετιστών της Αυστραλίας με πάνω από 2.000 μέλη και περίπου 70 παραρτήματα παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1969 από τον Κλιντ Τζακς στο Μπρισμπέιν και τα μέλη της ήταν αρχικά γνωστά ως Confederates (Ομόσπονδοι), λόγω του διακριτικού της που απεικονίζει τη σημαία του στρατού της Συνομοσπονδίας κατά τον αμερικανικό Εμφύλιο με μία νεκροκεφαλή που φορά το χαρακτηριστικό στρατιωτικό πηλήκιο των οπλιτών του Στρατού της Συνομοσπονδίας και έχει «καρφιτσωμένο» πάνω της το «1%».

Το καταστατικό των Rebels ορίζει ότι για να γίνει κάποιος μέλος πρέπει να κατέχει – κατά προτίμηση – μοτοσυκλέτα τύπου Harley-Davidson και απαγορεύει τόσο την αποχώρηση μελών όσο και την ένταξή τους σε άλλες λέσχες. Οι Rebels εξαιτίας της εγκληματικής τους δράσης βρίσκονται συχνά στο «στόχαστρο» της αυστραλιανής κυβέρνησης και των αστυνομικών αρχών της χώρας, ενώ κατά διαστήματα συγκρούονται με το παράρτημα της Rock Machine στην Αυστραλία και με άλλες τοπικές συμμορίες μοτοσυκλετιστών.

* Ο Μιχαήλ Εμμανουήλ Δημάκας είναι υποψήφιος διδάκτορας, MSc: «Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές», MA: «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία»

Διαβάστε επίσης:

Πακέτο Μητσοτάκη με περιορισμούς

Οι τρεις καμπαλέρος στον δρόμο για τη ΔΕΘ

ΚΚΕ: Στηρίζει Εξεταστική για παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη, δημοσιογράφων και «συνακροάσεις» στον Περισσό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:16