search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 11:12
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπει Μητσοτάκη σε αποδρομή, ζητά εκλογές ως μόνη διέξοδο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2246
08/09/2022
08.09.2022 06:00
tsipras-new

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά εκλογές θεωρώντας πως είναι η μόνη δημοκρατική διέξοδος για τα προβλήματα που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει δημιουργήσει και διογκώσει με την πολιτική της στην πραγματική οικονομία εν μέσω πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης.

Ταυτόχρονα τις ζητά και γιατί θεωρεί πως είναι η μόνη λύση απέναντι στο «αντιδημοκρατικό» μοντέλο διακυβέρνησης της Ν.Δ. του Μητσοτάκη, ως μέρος με άλλα λόγια του «ανένδοτου» που κήρυξε (ο Τσίπρας) από τη Βουλή στην προ ημερησίας για την υπεράσπιση των θεσμών, του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας, «για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς Μητσοτάκη». Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά καθημερινά για «εκτροπή», «παρακράτος» και «καθεστωτικές πρακτικές».

Σε κάθε περίπτωση η Κουμουνδούρου προκρίνει την καθαρή λύση των εκλογών έναντι οποιουδήποτε άλλου σεναρίου – σωσίβιου της κυβέρνησης σε περίπτωση που κριθεί, είτε από το κόμμα είτε από διάφορα κέντρα, ότι λόγω πολιτικής βλάβης ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν τραβάει».

Η κυβέρνηση πάλι, φαίνεται να ποντάρει στο «ξεθώριασμα» της υπόθεσης και τη λήθη, αναδεικνύοντας από μόνη της τα θέματα της ακρίβειας και της ενέργειας, το μέγεθος των οποίων κατά την ίδια θα είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει πολιτική αστάθεια, δηλαδή πρόωρες και κυβερνήσεις συνεργασίας.

Όμως οι πρόωρες εκλογές δεν αποτελούν μόνο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για δημοκρατική διέξοδο, αλλά και πρόβλεψη, με το σκεπτικό ότι καθώς ο Μητσοτάκης είναι «βαριά τραυματισμένος» από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αλλά και για να αποφύγει όσα έρχονται τον χειμώνα, θα αναγκαστεί να προσφύγει σε κάλπες ύστερα από μια Εξεταστική – εξπρές, την οποία θα ακολουθήσει και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Αυτό το ενδεχόμενο εκτίμησε ως πολύ πιθανό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τρίτη: «Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν η κυβέρνηση, στην αδυναμία της να διαχειριστεί τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των επιλογών της, να επισπεύσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και να προσφύγει σε εκλογές πριν βρεθεί στη δύσκολη θέση να καταθέσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους». Μάλιστα, σχολιάζοντας τα σενάρια για τον εκλογικό νόμο που τροφοδότησαν ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρχικά και στη συνέχεια στελέχη της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «παραδοχή ήττας», ενώ πηγές της Κουμουνδούρου σημείωναν πως θα πρόκειται για «δώρο» στην αξιωματική αντιπολίτευση (διότι θα είναι εκείνη τελικά που θα αξιοποιήσει το μπόνους). Προφανώς αυτό είναι κάτι που λέγεται επικοινωνιακά προκειμένου να υπογραμμιστεί η φθορά του Κυριάκου Μητσοτάκη (δημοσκοπήσεις ήδη δείχνουν κλείσιμο ψαλίδας γύρω στις 6 μονάδες) και ο πανικός που οδηγεί σε βεβιασμένες κινήσεις, καθώς κατά τα λοιπά ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την απλή αναλογική και επιμένει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κερδίσει τις εκλογές από τις πρώτες κάλπες και θα μπορέσει να σχηματίσει την προοδευτική κυβέρνηση που διακηρύσσει.

Αυτή που δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μετά την πλήρη διάρρηξη των σχέσεων με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, και επομένως θα είναι παράγοντας αστάθειας, είναι η Ν.Δ. του Μητσοτάκη, αντιγυρίζει η Κουμουνδούρου στα όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες μέρες. Στην «καλύτερη» των περιπτώσεων, λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ, «ποντάρει σε μετεκλογικά ‘‘μπαλώματα’’ με την ακροδεξιά του Βελόπουλου και αυτούς που μέχρι πριν λίγο έλεγε ‘‘αντιεμβολιαστές, επικίνδυνους και ψεκασμένους’’».

Γενικότερα, από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι ο Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή αποτελεί τον νούμερο 1 παράγοντα αστάθειας και με την έννοια ότι έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη κρίσιμου μέρους της κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων.

Κατόπιν όλων αυτών, στη συνεδρίαση του οργάνου προχθές ο Αλέξης Τσίπρας ανανέωσε τον εκλογικό συναγερμό στην αρχή της νέας πολιτικής σεζόν και έθεσε το κόμμα (και πάλι) σε εκλογική ετοιμότητα.

«Ένοχος» το επιτελικό Μαξίμου

Εν τω μεταξύ, αυτό που αναδεικνύει η Κουμουνδούρου τις τελευταίες μέρες είναι πως τα θεσμικά ζητήματα που αναδείχθηκαν με την υπόθεση των παρακολουθήσεων αλλά και τα θέματα της οικονομίας συνδέονται.

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνουν πως αυτό που αποκαλύφθηκε με τις υποκλοπές είναι πρώτα και κύρια το συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσιών στον πρωθυπουργό με ό,τι αυτό σημαίνει για τα θέματα λογοδοσίας που ανακύπτουν όποτε τα πράγματα πηγαίνουν «στραβά». Με άλλα λόγια, λένε πως όπως χειρίζεται ο Μητσοτάκης τα θέματα θεσμών, Κράτους Δικαίου και εν τέλει Δημοκρατίας, έτσι χειρίζεται και τα θέματα της οικονομίας.

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία παραπέμπει ακριβώς σε αυτό: «Δεν πρόκειται για κάποια τυχαία περιστατικά, αλλά για ένα μοντέλο διακυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε κάποιο λάθος ή κάποια αστοχία. Έτσι κυβερνούσε. Το σύστημα Μητσοτάκη άκουγε όσους ήθελε, όποιους ήθελε και όποτε ήθελε. Όχι μόνο από όταν ανέλαβε την εξουσία».

Αυτό που εννοεί ο Αλέξης Τσίπρας είναι πως όπως στην περίπτωση των παρακολουθήσεων ο Μητσοτάκης παραβιάζει ακόμη και το σύνταγμα και αψηφά τον δημοκρατικό έλεγχο και τη λογοδοσία, παρά τις εκκλήσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, μερίδας του εσωτερικού του κόμματός του και μεγάλης μερίδας της κοινωνίας, έτσι και στην περίπτωση της οικονομίας, της Δημόσιας Υγείας κ.λπ. «δεν ακούει» τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά μόνο αυτές των ημετέρων κι εκείνων των μεγαλοσυμφερόντων που τον στηρίξαν στην άνοδό του στην εξουσία.

Αυτή είναι και η απάντηση της Κουμουνδούρου στην προσπάθεια υποβάθμισης της υπόθεσης εκ μέρους της κυβέρνησης και στην αντίληψη που επιχειρεί να καλλιεργήσει με τη βοήθεια φιλικών σε αυτήν ΜΜΕ, ότι τον κόσμο τον ενδιαφέρουν τα σημαντικά, δηλαδή μόνο η ακρίβεια και η τσέπη του. Από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν ότι θα κρατήσουν το ζήτημα των παρακολουθήσεων ψηλά στην ατζέντα τους, παράλληλα με τα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.

Διαμηνύουν ταυτόχρονα ότι το ζήτημα όχι απλώς δεν θα ξεχαστεί, αντιθέτως θα έχει και συνέχεια, μέσω νέων αποκαλύψεων, διότι η υπόθεση «έχει βάθος». Παραπέμπουν δε σε αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που έχουν ακολουθήσει – τις τελευταίες μέρες – τον κύριο κορμό των αποκαλύψεων και σύμφωνα με τα οποία υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΠ έδωσαν εντολή για καταστροφή εγγράφων μετά την είδηση ότι η ΑΔΑΕ θα διενεργήσει ελέγχους, καθώς και ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε «μη αρεστούς» υπαλλήλους της.

«Θαρραλέα και ρεαλιστικά μέτρα» προανήγγειλε ο Τσίπρας εν όψει ΔΕΘ

Με δεδομένο ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της ΔΕΘ και τα ζητήματα της οικονομίας, λόγω και των κυβερνητικών εξαγγελιών από τη Θεσσαλονίκη, κυριαρχούν στην επικαιρότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να προετοιμάζει το δικό του πλαίσιο, το οποίο θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου. Πατώντας πάνω στο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του κόμματος την περασμένη άνοιξη, η Κουμουνδούρου αναμένεται να παρουσιάσει μια επικαιροποιημένη εκδοχή του, δεδομένων και των εξελίξεων γύρω από την ενέργεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εν είδει πάντα κυβερνητικού προγράμματος. Μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως στη Θεσσαλονίκη ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει «τόσο ένα σχέδιο θαρραλέων αλλά ρεαλιστικών μέτρων για την προστασία της κοινωνίας όσο όμως και ένα σχέδιο θεσμικής ανασύνταξης της Δημοκρατίας μας, προκειμένου στο μέλλον να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα που θα προστατεύουν τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Η στρατηγική μας, που βασίζεται στις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου μας, για την πολιτική αλλαγή και τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ότι αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο για την κοινωνία και τη Δημοκρατία. Και θα επιβεβαιωθεί από τη νίκη μας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής, όποτε και αν αυτή λάβει χώρα».

Πλέον το στοιχείο της οικονομίας μπαίνει όλο και περισσότερο στην καθημερινή ρητορική του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χθες βρέθηκε σε Βέροια και Θεσσαλονίκη, «προπαρασκευαστικά» για τη συνάντηση με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, ώστε να προετοιμαστεί για τις προτάσεις που θα καταθέσει το επόμενο Σαββατοκύριακο.

«Είναι προφανές», σημείωσε, «ότι ο κύριος Μητσοτάκης αδυνατεί να συνειδητοποιήσει σε τι κατάσταση βρίσκεται η πραγματική οικονομία. Μπορεί όλα αυτά τα χρόνια να ακούει τις επικοινωνίες των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά δεν μπορεί να ακούσει την απόγνωση της κοινωνίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι επιδοτεί την αισχροκέρδεια του καρτέλ της ενέργειας, αγνοώντας τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μείωση ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης και τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ενώ επαναφέρει και το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Σε κοινή τους δήλωση χθες, οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι παραπλανεί όταν στελέχη της λένε πως τα υπερκέρδη έχουν υπολογιστεί και φορολογηθεί, υποστηρίζουν ότι αυτό δεν έχει συμβεί και την καλούν «να φορολογήσει και να επιστρέψει εδώ και τώρα στους καταναλωτές το 90% των 2,2 δισ. ευρώ για το 12μηνο Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022», των πραγματικών δηλαδή υπερκερδών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, «όπως έχει παρουσιάσει σε σχετική έκθεση ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. χρησιμοποιώντας δεδομένα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και του ΑΔΜΗΕ». Καλούν, επίσης, «να προχωρήσει στη φορολόγηση των υπερκερδών και στην εμπορία Φυσικού Αερίου, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο κ. Σκρέκας μετά την ανάδειξη της αισχροκέρδειας της ΔΕΠΑ Εμπορίας από τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., αλλά ουδέποτε έπραξε».

Διαβάστε επίσης:

Κοιμήθηκαν πανίσχυροι και ξύπνησαν αουτσάιντερ: Τα παθήματα των προηγούμενων πρωθυπουργών (Video/Photos)

Αύξηση επιτοκίων κατά του πληθωρισμού: Θεαματικό άλμα από την ΕΚΤ σε υψηλά δεκαετίας μέχρι τον Οκτώβριο

ΣΥΡΙΖΑ: Στα κάγκελα κατά της συγκάλυψης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 11:10